Istoria Krav-Maga

Fondatorul

Imi Lichtenfeld in kimono, apărare la cuţit

Krav-Maga a fost creat în 1971 în Israel de către Imi Lichtenfeld, ca o artă marțială bazată pe tehnicile și principiile pe care le-a predat inițial în armata israeliană.

Imi Lichtenfeld a fost un atlet desăvârșit, având printre altele o pregătire temeinică în Judo, Jiu-Jitsu Japonez, box și lupte Greco-Romane. A acumulat peste 12 ani de experiență pe câmpul de luptă și în confruntări de gherilă iar apoi a lucrat peste 20 de ani ca instructor șef de autoapărare și luptă corp la corp în armata israeliană.

Sintetizând experiențele sale de o viață, Imi a creat în 1971 Krav-Maga, ca artă marţială israeliană de autoapărare. A conceput-o astfel încât să fie eficientă și accesibilă tuturor oamenilor, puternici sau slabi, bărbați și femei, copii sau adulți.

Despre Imi Lichtenfeld  

Crearea Krav-Maga

Imi Lichtenfeld s-a născut în 1910 în Bratislava. Sporturile și artele marţiale pe care le-a practicat în tinerețe i-au fortificat corpul și spiritul. Apoi, conflictele din Bratislava cu grupările antisemite i-au permis să constate diferențele dintre sporturi și conflictele reale. În Al Doilea Război Mondial Imi a luptat în Egipt iar apoi - până în 1948 - a luptat pentru obținerea independenței statului Israel, având nenumărate ocazii de a testa eficacitatea tehnicilor în conflicte reale.

Imi a început să predea tehnici de autoapărare în cadrul Hagana. A dezvoltat tehnici noi de luptă cu bastoane și cuțite, tehnici silențioase pentru eliminarea agresorilor fără utilizarea armelor etc. Ulterior, în cei 19 ani de lucru în armata israeliană Imi și-a îmbunătățit continuu tehnica de autoapărare și metodologia de predare.

Din cauza specificului activității din armată, Imi avea de cele mai multe ori doar 2 săptămâni la dispoziție pentru a pregăti un soldat nou. Astfel, a trebuit să predea un set restrâns de tehnici, care să poată fi asimilate corect într-un timp foarte scurt. În plus, Imi s-a axat exclusiv pe nevoile soldaților, care din start au un echipament specific, o condiție fizică bună, un scop bine definit (de a intra în zonele de conflict) și permisiunea de a folosi forța letală.

După pensionare - în 1967 - Imi a decis să-și utilizeze întreaga experiență acumulată pe câmpul de luptă și în armată pentru a crea arta marţială israeliană de autoapărare. A intenționat să creeze ceva care să fie de folos inclusiv civililor: femei, bărbați și copii obișnuiți. Aceștia nu au pregătirea fizică a soldaților, nu poartă arme albe sau de foc, au ca scop evitarea conflictelor iar violența pe care o pot manifesta este restricționată legal.

Pentru aceasta, Imi a deschis două centre de instruire, unul în Netanya (orașul în care locuia) și celălalt în Tel Aviv, fiecare având câte cinci studenți pregătiți personal de el. Pregătirea se făcea în kimono, desculț. Aceste zece persoane au fost singurele care au primit o centură neagră direct de la Imi.

În anul 1971, Imi a decis că noua lui creație este completă și doar atunci a denumit-o "Krav-Maga", tradus ca "luptă de aproape" între corpuri de armată. Acest Krav-Maga conține atat tehnicile preluate din armată cât și tehnici adaptate civililor, astfel încât un practicant cu experiență se poate descurca bine în ambele medii.

Principiile și tehnicile Krav-Maga  

Centurile și examenele din Krav-Maga  

Moștenirea Krav-Maga

După ce l-a terminat pe David, Michelangelo nu și-a lăsat lângă statuie dalta și ciocanul pentru ca orice trecător să o "îmbunătățească". În mod similar, Imi Lichtenfeld ne-a lăsat moștenire o creație perfectă, care nu necesită modificări.

Cei care schimbă elementele existente sau adaugă elemente noi în Krav-Maga o fac doar pentru că nu au reușit să cunoască sau să înțeleagă corect creația lui Imi. Este mai ușor să schimbi decât să depui efortul de a învăța și de a exersa până la înțelegerea corectă. Krav-Maga-ul NU are nevoie de completări, îmbunătățiri sau actualizări. Este perfect așa cum a fost creat.

Școli de Krav-Maga

După pensionare, Imi Lichtenfeld a deschis două centre de instruire, unul în Netanya (orașul în care locuia) și celălalt în Tel Aviv, fiecare având câte cinci studenți pregătiți personal de el. Cele zece persoane au fost singurele care au primit centura neagră direct de la Imi.

În 1974 Imi a predat conducerea școlii din Netanya lui Eli Avikzar, cel mai bun elev al său. În 1977 Imi a predat conducerea școalii din Tel Aviv lui Yaron Lichtenstein, al doilea cel mai bun elev al său. Aceste acțiuni demonstrează încrederea deplină pe care a avut-o Imi în acești doi instructori.

În 1978 o parte dintre elevii lui Imi formează Federation for Krav-Maga and Self-Defense, asociație care își va schimba numele în 1980 în Israeli Krav Maga Association - IKMA. Din cauza multiplelor interese personale și a orientării spre profit a celor din conducerea asociației, atât Yaron Lichtenstein cât și Eli Avikzar aleg să părăsească această asociație.

Astfel, în 1982 Yaron Lichtenstein fondează școala BUKAN de Krav-Maga, beneficiind de susținerea lui Imi. Yaron a fost singurul elev al lui Imi care a păstrat nealterată creația lu: principii, tehnici, ținută de instruire și sistem de gradare.

În 1987 Eli Avikzar decide să se separe de Imi și de Krav-Maga-ul creat de Imi și să fondeze KAMI - Israeli Krav Magen Association. Din acel moment Eli a predat Krav Magen, un stil derivat din creația lui Imi. În KAMI s-au format și instructori care ulterior au deschi școli noi, în care susțin că predau Krav-Maga. Astfel, Eyal Yanilov a creat KMG - Krav Maga Global, Darren Levine a creat Krav Maga Worldwide etc.

După moartea lui Imi Lichtenfeld numărul de școli și de instructori care susțin că predau Krav-Maga a crescut foarte mult. Din păcate, o mare parte dintre instructori nu au beneficiat de o pregătire corespunzătoare și consideră denumirea de Krav-Maga ca fiind o umbrelă sub care pot să înghesuie orice tehnică utilă în autoapărare. De asemenea, sunt mulți instructori care schimbă radical creația lui Imi, păstrând totuși numele de Krav-Maga din rațiuni de marketing.

În prezent există o mulțime de instructori și de școli cu ideologii și programe de pregătire diferite, care s-au îndepărtat mai mult sau mai puțin de creația lui Imi. Este important de reținut că dintre cei 10 elevi direcți ai lui Imi doar Yaron Lichtenstein continuă să îi predea creația nealterată.

În România, școala KRAV-MAGA Stability in Motion predă nealterat Krav-Maga-ul creat de Imi Lichtenfeld, prin László Pethő, care a primit diploma de instructor și centura neagră de la Yaron Lichtenstein.

Reprezentare

Există multe școli, asociații și federații care prin numele lor implică o anumită reprezentare: internațional, global, worldwide etc. Este important de știut că NU există nici un for oficial unanim recunoscut care să reprezinte și să reglementeze Krav-Maga.

După cum am scris mai sus, chiar în timpul vieții lui Imi existau trei școli / asociații diferite, ai căror instructori păstrau un contact strâns cu Imi. Imi asista la o parte dintre cursurile acestor școli și uneori la ceremonii de acordare a centurilor colorate.

În toate pozele și filmele cu Imi se vede clar că ceremoniile de gradare și cursurile la care a asistat se țineau în kimono, fără încălțăminte, și că se foloseau centuri colorate. În timpul vieții lui Imi nimeni nu a avut curajul să strice sau să modifice ceea ce Imi a creat.

Înainte de a muri, Imi l-a numit ca succesor pe Yaron Lichtenstein și i-a oferit acestuia gradul de 9 DAN. Totuși, Imi nu a avut cum să le interzică celorlaltor școli și celorlalți instructori să își continue activitatea.

Astfel, ceea ce există în prezent în lume sunt doar școli / asociații / federații, mai mici sau mai mari. Nu este relevant numele lor sau răspândirea lor în evaluarea eficienței celor predate. O politică de marketing bine gândită și implementată poate compensa orice lacună în calitatea serviciilor oferite.

Cu cât un instructor sau o școală afirmă că modernizează, îmbunătățește sau adaptează mai mult Krav-Maga-ul lui Imi, cu atât se îndepărtează mai mult de creația acestuia.

Krav-Maga în România

Krav-Maga a fost adus în România de către Onn Chen, care a predat primul curs la Cluj-Napoca, în ianuarie 2003. Onn Chen a fost elevul preferat al lui Yaron Lichtenstein, primid de la acesta centura neagră în 1995, în Israel.

Până în decembrie 2004 Onn l-a format ca instructor pe László Pethő. De atunci László predă Krav-Maga în Cluj-Napoca, inițial ca reprezentant al școlii Bukan și apoi ca fondator al școlii KRAV-MAGA Stability in Motion. În școala creată de el, László continuă să predea nemodificat Krav-Maga-ul creat de Imi Lichtenfeld.

În 2010 László l-a adus la Cluj-Napoca pe Yaron Lichtenstein pentru a pregăti noi instructori, prin cursuri intensive de câte 8 zile. Ulterior, o parte dintre aceștia au deschis școli noi în diferite localități din România, afiliale la școala Bukan sau independente. Toți instructorii de Krav-Maga din Cluj-Napoca au fost inițiați în Krav-Maga de către László Pethő, ca elevi ai acestuia.

În prezent există multe școli de Krav-Maga în România. Dintre acestea, doar școlile care țin cursurile în kimono și păstrează sistemul de gradare cu centuri colorate păstrează tradiția lui Imi și predau Krav-Maga-ul complet și eficient. Îți recomandăm să îți alegi un instructor în funcție de pregătirea și experiența acestuia - cu cât mai multă, cu atât mai bine.

Şcoala KRAV-MAGA Stability in Motion

Următoarele cursuri

product

20 oct. 2017 - 14 iulie 2018

Curs Anual - anul 1 începători

Doar
zile
ore
min.
sec.
până începe cursul!

În primul an vei stăpâni cea mai importantă parte din Krav-Maga: principiile și tehnicile de bază. Pe acestea se clădesc toate tehnicile de la centurile superioare, astfel încât trebuie cunoscute foarte bine. Vei ști să lovești eficient cu mâinile și picioarele. Vei putea să te aperi cu succes de cele mai frecvente agresiuni din viața reală: lovituri cu pumnii, prize pe mâini, strangulări și îmbrățișări. Vei fi mult mai puternic fizic, mental și emoțional.

Detalii şi înscriere

Abonează-te la noutăţi

Primește informații utile despre cursurile noastre, Krav-Maga și autoapărare. Nu trimitem spam.

© 2004-2018 KRAV-MAGA Stability in Motion. Toate drepturile sunt rezervate.