Centuri și Examene

Imi Lichtenfeld împreună cu elevii lui, în kimono

În poză apare Imi Lichtenfeld împreună cu elevii lui din 1982. Doar zece dintre acești elevi au primit centura neagră în Krav-Maga direct de la Imi.

După cum se observă, atât Imi cât și elevii acestuia poartă kimono. Atât timp cât Imi a trăit, toți instructorii formați de el - indiferent de școala în care activau - au predat în kimono.

Doar după moartea lui Imi, cu excepția lui Yaron Lichtenfeld, toți ceilalți instructori au decis să adopte alte ținute de antrenament și alte sisteme de gradare. Cu cât au schimbat mai mult cu atât s-au îndepărtat mai mult de viziunea lui Imi despre Krav-Maga. Iar un lucru este sigur: nici un alt instructor nu a mai avut calitățile excepționale ale lui Imi și experiența lui în lupte de stradă și pe câmpul de luptă pentru a putea pretinde că îmbunătățește Krav-Maga-ul.

Școala noastră - Krav-Maga Stability in Motion - continuă să predea cursurile în kimono și păstrează sistemul de gradare cu centuri colorate. De asemenea, păstrăm neschimbată inclusiv programa de instruire, cu gruparea tehnicilor pe centuri colorate.

 

Centuri

Centurile colorate sunt modalități de evidențiere a progreselor înregistrate de către cursanți. În plus, faciliteaza gruparea cursanților pe niveluri de pregătire. Totuși, în școala noastră încurajăm cursanții să își canalizeze atenția spre evoluția proprie și să nu urmărească exclusiv obținerea unor centuri. Centura este pentru cei din jur, însă cunoștințele și abilitățile proprii sunt singurele care contează într-o confruntare reală.

Centurile pe care le folosim și intervalele medii necesare obținerii lor sunt:

  • albă - la înscriere
  • galbenă - 6 luni de la înscrierea la cursuri
  • portocalie - 9 luni de la primirea centurii anterioare
  • verde - 12 luni de la primirea centurii anterioare
  • albastră - 12 luni de la primirea centurii anterioare
  • maro - 12 luni de la primirea centurii anterioare
  • neagră - 12 luni de la primirea centurii anterioare

Astfel, obținerea centurii negre necesită aproximativ 6 ani de pregătire continuă sau minim 3 ani de pregătire intensivă.

Intervalele reprezinta numărul de luni de cursuri săptămânale necesare pentru a asimila corect cunoștințele și deprinderile pentru noua centură. Acestea sunt orientative și nu obligă instructorul în nici un fel. Perioadele pot fi scurtate sau prelungite în funcție de capacitățile studentului și de frecvența participării la cursuri.

Participarea la cursuri intensive (eventual în paralel cu cele săptămânale) poate favoriza scurtarea perioadei de așteptare între centuri. Nu acordăm centuri după participarea la un singur curs intensiv deoarece fiecare cursant are nevoie de o perioadă de timp minimă pentru exersarea tehnicilor, sedimentarea cunoștințelor și formarea unor deprinderi noi. Un singur curs intensiv, chiar de mai multe zile, nu poate pregăti un cursant la nivelul celui care participă la mai multe luni de cursuri săptămânale sau la mai multe cursuri intensive.

Centurile pot fi acordate doar de către un instructor cu centura neagră, doar în urma unui examen la care sunt testate amănunțit cunoștințele și abilitățile cursantului.

Gruparea pe centuri a tehnicilor din Krav-Maga se găsește în pagina Principii și Tehnici  

Examene

Examenele pot fi conduse doar de către un instructor cu centura neagră afiliat la școala noastră.

Cursanții pot propune instructorului lor organizarea unui examen dacă s-au antrenat regulat o perioadă apropiată de cea necesară pentru obținerea centurii superioare și consideră că stăpânesc materia pentru următoarea centură. Instructorul poate să amâne solicitarea elevilor dacă consideră că aceștia au nevoie de o pregătire suplimentară.

La examen, cursanții vor trebui să demonstreze că posedă cunoștințele teoretice necesare și că pot efectua corect toate tehnicile prevăzute la centura pentru care sunt examinați.

În anumite situații, un cursant poate obține o centură mai mare decât următoarea dacă demostrează că deține cunoștințele și deprinderile necesare.

În cazul în care cursantul nu trece examenul își va păstra centura pe care o deține deja. Un cursant poate fi reexaminat după o pregătire suplimentară echivalentă cu minim 3 luni de cursuri săptămânale.

Centurile se acordă pe viață. Deoarece unele abilități demonstrate la examen se pot degrada în timp, instructorul poate decide încadrarea elevilor în grupe de pregătire în funcție de nivelul lor real. Acest nivel poate să coincidă cu sau să fie mai mic decât nivelul indicat de centura dobândită anterior.

Recunoaștere

Kimono cu centura neagră

În lume există multe școli de Krav-Maga, fiecare cu reguli de funcționare, sisteme de pregătire și de evaluare diferite.

Astfel, centurile și calitatea de instructor oferite de o școală sunt recunoscute exclusiv de către școala respectivă.

Persoanele care au obținut centuri în alte școli și doresc să le poarte la cursurile organizate de școala noastră vor trebui să absolve un examen organizat după regulile și standardele noastre. Aceștia vor primi centura cea mai mare pentru care demonstrează că dețin cunoștințele și abilitățile necesare.

Abonează-te la noutăţi

Primește informații utile despre cursurile noastre, Krav-Maga și autoapărare. Nu trimitem spam.

© 2004-2019 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România