Centuri și Instructori

În școala noastră folosim centurile colorate pentru a ilustra evoluția cursanților până la centura neagră și nivelurile de instructor pentru a ilustra evoluția lor ulterioară. Un cursant învață până la centura neagră toate principiile și aproape toate tehnicile din Krav-Maga. Însă el va putea exersa întreaga viață pentru a-și îmbunătăți cunoștințele, nivelul de înțelegere și execuție. Suplimentar, ca instructor el va putea oferi din experiența lui și altora, contribuind prin cursurile predate la îmbunătățirea vieții multor altor persoane.

Organizăm examene pentru a testa obiectiv nivelul de pregătire al cursanților și al instructorilor noștri. Cursanții își pot cuantifica evoluția și își pot continua pregătirea la nivelul potrivit pentru ei. În plus, noi ne asigurăm că predarea s-a făcut la un nivel calitativ înalt, atât tehnic cât și ca interacțiune instructor-cursanți.

 

Centuri colorate

Centurile colorate sunt modalități de evidențiere a progreselor înregistrate de către cursanți. Ele facilitează gruparea cursanților pe niveluri de pregătire. Totuși, în școala noastră încurajăm cursanții să își canalizeze atenția spre evoluția proprie și să nu urmărească exclusiv obținerea unor centuri. Centurile colorate pot arăta bine, însă cunoștințele și abilitățile proprii sunt singurele care contează într-o confruntare reală.

Centurile pe care le folosim în Krav-Maga sunt:  GALBENĂ,  PORTOCALIE,  VERDE,  ALBASTRĂ,  MARO  și  NEAGRĂ.

Materia predată la aceste centuri și nivelul de pregătire estimat al cursanților sunt detaliate în pagina Principii și Tehnici.

Durata medie de obținere a centurilor depinde de tipul de curs, fiind necesare acumularea unui număr minim de ore de pregătire şi o durată minimă de timp între centuri. Acestea permit învățarea elementelor noi, aprofundarea celor anterioare şi formarea reflexelor corecte.

Prin cursuri de weekend de câte 7 ore x 2 zile / lună fiecare centură durează 7 luni. Prin cursuri săptămânale de câte 1,5 ore x 2 zile / săptămână fiecare centură durează între 6-12 luni. Astfel, obținerea centurii negre necesită aproximativ 4-5 ani de pregătire continuă.

Intervalele reprezinta numărul de luni de cursuri necesare pentru a asimila corect și la un nivel minim cunoștințele și deprinderile pentru noua centură. Acestea sunt orientative și nu obligă instructorul în nici un fel. Perioadele pot fi scurtate sau prelungite în funcție de capacitățile studentului, de frecvența participării la cursuri și de alte considerente organizatorice.

Continuarea nelimitată a pregătirii după centura negră este posibilă prin:

  • aprofundarea materiei - Fiecare participare la cursurile colegilor mai puțin experimentați sau a celor de același nivel este o oportunitate de a învăța ceva nou, de a face noi conexiuni, de a forma noi deprinderi, de a exersa cu parteneri noi, de a te dezvolta fizic, mental și emoțional.
  • predarea propriilor cursuri - Cei care aleg să se pregătească ca instructori și să predea evoluează mult mai repede și mult mai bine decât cei care doar participă la cursurile altor instructori.

Singura modalitate de a primi un grad suplimentar după primirea centurii negre este formarea ca instructor și predarea către noi generații de cursanți. Am renunțat la sistemul cu DAN 1-10 deoarece este prea subiectiv și am implementat un sistem care reflectă în mod direct experiența în continuă dezvoltare și rezultatele ușor cuantificabile ale instructorilor.

Niveluri de Instructori

Nivelurile de instructor sunt concepute exclusiv să reflecte experiența și eficiența instructorilor în procesul de predare. Bineînțeles, pe măsură ce un instructor crește în nivel va acumula tot mai multe ore de pregătire și de experiență, ceea ce se va reflecta în cunoașterea, înțelegerea și implementarea tot mai bună a principiilor și tehnicilor din Krav-Maga.

În școala noastră avem următoarele niveluri de instructori:

Instructor ASISTENT - Deține centura verde, albastră, maro sau neagră. A absolvit un curs special pentru formarea instructorilor. Poate preda cursuri până la centura pe care o deține. Nu poate acorda centuri. Nu poate forma alți instructori.

Instructor CENTURA galbenă / portocalie / verde / albastră / maro / neagră - Deține centura neagră. A absolvit un curs special pentru formarea instructorilor. Poate preda cursuri de orice nivel. Poate acorda centuri elevilor proprii până la nivelul la care este acreditat. Poate forma alți instructori, însă nu îi poate acredita.

Instructor INSTRUCTORI - Deține centura neagră. A absolvit un curs special pentru formarea instructorilor. Poate preda cursuri de orice nivel. Poate acorda toate centurile, tuturor elevilor școlii. Poate forma și poate acredita alți instructori.

Centurile pe care nu au dreptul să le acorde Instructorii ASISTEN"I și Insctructorii CENTURĂ elevilor proprii vor fi acordate de către un Instructor INSTRUCTORI în urma unui examen de 7-14 ore susținut cu elevii respectivi.

Nivelul de Instructor ASISTENT este acordat de către un Instructor INSTRUCTORI doar după verificarea personală a felului în care candidatul predă unei grupe de cursanți. Sunt urmărite: autocontrolul, coerența și fluența candidatului; metodologia de predare; corectitudinea principiilor și tehnicilor predate; raportarea la cursanți și atmosfera din timpul cursului etc.

Nivelurile de Instructor CENTURA *** sunt acordate de către un Instructor INSTRUCTORI doar după ce acesta susține 2-3 examene pentru centura *** cu elevii candidatului. Candidatul trebuie să demonstreze că își evaluează bine elevii acceptându-i în examen doar pe cei suficient de bine pregătiți. Cunoștințele elevilor vor reflecta corectitudinea principiilor și tehnicilor predate de către candidat, care va avea ocazia să își completeze eventualele lipsuri până la primirea nivelului respectiv.

Nivelul de Instructor INSTRUCTORI se poate obține după cel de Instructor CENTURA Neagră. Candidatul trebuie să cunoască la perfecție Krav-Maga, să aibă o bogată experiență de predare la toate centurile, să primească aprecieri pozitive de la cursanții lui, să colaboreze armonios cu ceilalți instructori și să aibă o contribuție semnificativă la dezvoltarea școlii noastre.

Evoluția instructorilor este îndelungată (cu minim 2 ani între niveluri) și oferă o mulțime de avantaje: permite o pregătire continuă a instructorilor, asigură un control de calitate continuu al procesului de predare, produce o mulțime de practicanți și absolvenți de Krav-Maga, este ușor de implementat și de cuantificat, oferă o imagine obiectivă și fidelă a experienței și a capacității de predare a instructorilor.


Examene pentru centură

Centurile se acordă în urma unui examen la care sunt testate amănunțit cunoștințele și abilitățile cursantului. Acesta trebuie să demonstreze că posedă cunoștințele teoretice necesare și că poate efectua corect și fluent toate tehnicile prevăzute la centura pentru care este examinat.

Examenul poate fi condus de către instructorul care și-a format elevii - dacă are gradul necesar acordării centurii respective, sau de către un Instructor INSTRUCTORI din școala noastră.

În cazul în care cursantul nu trece examenul își va păstra centura pe care o deține deja și va putea relua pregătirea pentru examen. Din punctul nostru de vedere este mult mai important cât timp se antrenează cineva decât nivelul la care se antrenează.

Centurile se acordă pe viață. Deoarece unele abilități demonstrate la examen se pot degrada în timp, instructorul decide reîncadrarea elevilor care au lipsit mult în grupe de pregătire în funcție de nivelul lor real.

Recunoaștere

Kimono cu centura neagră

În lume există multe școli de Krav-Maga, fiecare cu reguli de funcționare, sisteme de pregătire și de evaluare diferite.

Astfel, centurile și calitatea de instructor oferite de o școală sunt recunoscute exclusiv de către școala respectivă.

Dacă te-ai pregătit în alte școli și dorești să participi la cursurile noastre vei fi evaluat individual de către instructorii noștri pentru a determina care este nivelul la care îți poți continua pregătirea. Acesta poate să coincidă sau să fie mult diferit de centura pe care ai primit-o din altă parte.

Similar, probabil că nici centurile și calificările oferite de școala noastră nu vor fi recunoscute de alte școli. Astfel, îți recomandăm ca la început să evaluezi școlile și instructorii la care ai acces iar apoi să aprofundezi pregătirea de durată în contextul care ți se potrivește cel mai bine.

Abonează-te la noutăți

Primește informații utile despre cursurile noastre, Krav-Maga și supraviețuirea agresiunilor. Nu trimitem spam.

© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România