Principii și Tehnici

Simbol triunghi în cerc

Principiile din Krav-Maga sunt mai importante decât tehnicile. O tehnică te poate ajuta într-o situație particulară, însă un principiu te va ajuta să te descurci în infinitatea de variații din viața reală. Multe tehnici le vei uita în timp, însă principiile te vor călăuzi în toate aspectele vieții tale.

Imi Lichtenfeld a caracterizat Krav-Maga-ul ca fiind stabilitate în mișcare și a reprezentat grafic acest lucru printr-un triunghi închis într-un cerc. Cercul simbolizează dinamismul și apropierea continuă de agresor (a intra în agresor = lehikanes - în ebraică) iar triunghiul simbolizează stabilitatea proprie (a sta = lehishaer - în ebraică).

În prezent, școala noastră este singura din lume care folosește acest simbol și sintagma stabilitate în mișcare în numele ei: KRAV-MAGA Stability in Motion. Înțelegerea celor două noțiuni (stabilitate și mișcare) și a modalității de combinare a acestora reprezintă cheia eficienței Krav-Maga.

 

Reguli

Regulile Krav-Maga enunțate de Imi Lictenfeld sunt:

 1.  Folosește o apărare specifică pentru un atac specific.
 2.  Cale minimă, viteză și putere maximă pentru lovituri.
 3.  Nici o mișcare nu va fi străină corpului și minții tale.
 4.  Fă ce poți, dar fă corect. Nu există scurtături.

Principii

Întotdeauna recomandăm evitarea cu orice preț a conflictului fizic. Principiile generale descrise în continuare se referă la situațiile în care conflictul fizic nu a putut fi evitat iar sănătatea sau viața ta sunt în pericol.

 • În Krav-Maga nu există noțiunile de luptă, reguli sau apărare fără atac. Evităm cât mai mult conflictul fizic, dar o dată ce am decis să acționăm ne vom apropia întotdeauna de agresor, preluând astfel inițiativa și controlul acțiunilor. Vom continua să atacăm până la neutralizarea pericolului, fără a-i oferi agresorului ocazia să riposteze.
 • Trebuie să folosim cât mai multe elemente în avantajul nostru. Nu ne vom dezvălui cunoștințele și intențiile, folosind surpriza în avantajul nostru. Vom ataca zonele cele mai sensibile ale agresorului pentru a obține eficacitate maximă din fiecare acțiune. Mintea și reflexele noastre sunt cele mai importante arme însă ne vom folosi de toate obiectele din jurul nostru pentru a ne multiplica eficiența neutralizării.
 • Trebuie să ne pregătim pentru a face față agresorilor care ne domină fizic și emoțional. Oricât de mult ne-am pregăti, capacitățile noastre fizice sunt limitate și temporare. Nu vom bloca ci vom evita sau devia atacurilor în forță ale agresorilor. Ne vom baza pe tehnici superioare pentru a ataca eficient zonele expuse și sensibile.
 • Trebuie să ne pregătim pentru a face față mai multor agresori, în contextele cele mai adverse. Trebuie să avem o atenție distributivă și să evaluăm corect prioritatea amenințărilor din jur. Vom elimina agresorii individuali cât mai repede, și îi vom folosi ca scut față de ceilalți. Vom evita să ajungem la sol pentru a nu ne expune și limita suplimentar.

Pe lângă aceste principii generale există multe principii specifice anumitor tehnici din Krav-Maga. Aceste principii se predau împreună cu tehnicile respective și îți permit să te descurci în situațiile în care agresiunile din realitate nu sunt identice cu cele pentru care ai exersat la curs.

Categorii de tehnici

În Krav-Maga sunt aproape 500 de tehnici simple și complexe, care acoperă aproape toate variabilele cu care ne-am putea confrunta în viața noastră:

 • agresiuni - unul sau mai mulți agresori, cu sau fără arme, care ne imobilizează sau ne rănesc etc.
 • situații - amenințări ușoare sau grave, la distanță mică sau în contact cu agresorul, în picioare sau la sol, răspundem cu corpul sau cu arme etc.
 • abordări - de la ușor (prevenție) la foarte dur (neutralizarea completă).

Categoriile generale în care se încadrează tehnicile și principiile sunt detaliate în continuare:

 • Prevenție, Detensionare, Legitima Apărare
 • Partea Vie și partea Moartă, Distanța de Siguranță
 • Poziții, Deplasări
 • Căderi, Rostogoliri, Combinații
 • Zone Sensibile
 • Lovituri cu Mâinile / Picioarele / Combinate
 • Atacuri cu Arme
 • Neutralizări din Față / Spate / Lateral
 • Neutralizarea Atacurilor / Amenințărilor
 • Proiectări
 • Pârghii pe Mână / Articulația Palmei
 • Prize de Poliție
 • Ieșiri din Prinderi ale Mâinilor / Umărului / Genții
 • Ieșiri din Strangulări cu Palmele / Antebrațul
 • Ieșiri din Îmbrățișări
 • Ieșiri din Imobilizări în Culcat / Nelson
 • Ieșiri din Prinderi ale Părului / Hainei
 • Ieșiri din Prize de Poliție
 • Apărări ale Atacurilor din Culcat / Față
 • Apărări ale Loviturilor cu Pumnul / Piciorul
 • Apărări ale Atacurilor cu Cuțitul / Bastonul / Baioneta
 • Apărări ale Amenințărilor cu Pistolul
 • Apărări de Mai Mulți Agresori
 • Apărări ale Atacurilor folosind Arme

Tehnici grupate pe centuri

Predăm tehnicile concepute de Imi Lichtenfeld într-o ordine şi după o metodologie optimizate, care facilitează creșterea reală și mai rapidă a capacității de supraviețuire a cursanților. Focusul nostru este pe partea marțială și de eficiență practică, urmând ca cea de artă să fie detaliată după obținerea centurii negre.

Fiecare instructor va preda tehnicile după metodologia agreată în școala noastră, pentru a păstra un nivel similar de pregătire între toți cursanții. Ocazional instructorii pot opera mici schimbări pe care le consideră optime pentru dezvoltarea cursanților proprii. Astfel, un începător poate învăța și tehnici de la centurile superioare iar avansații vor repeta permanent și tehnicile de bază.

1. Centura galbenă

Focusul este pe lovirea agresorului pentru a-l determina să se retragă sau să oprească agresiunea. Vei stăpâni cea mai importantă parte din Krav-Maga: principiile și tehnicile de bază. Acestea pot să îți asigure supraviețuirea în peste 90% din agresiunile îndreptate asupra ta.

Vei înțelege dinamica conflictelor și vei ști să păstrezi distanța de siguranță. Vei ști să analizezi situațiile și să decizi mai corect când poți acționa în legitimă apărare, să lovești foarte eficient cu mâinile și picioarele, să cazi și să te rostogolești pentru a evita accidentările.

2. Centura portocalie

Focusul este pe apărarea de cele mai frecvente lovituri cu mâinile și picioarele. Vei învăța noi poziții și deplasări, căderi și rostogoliri, lovituri cu membrele. Vei învăța câteva proiectări și vei exersa lupte simulate.

Îți vei cunoaște mai bine și mai obiectiv capacitățile și limitele. Vei fi mult mai puternic fizic, mental și emoțional. Vei avea mult mai multă încredere în tine, în capacitatea ta de a te apăra și de a-i ajuta pe cei dragi ție.

3. Centura verde

Focusul este pe ieșirile din prinderi ale mâinilor / umărului / genții / părului / hainei și pe ieșiri din imobilizări: strangulări, îmbrățișări, Nelson, din culcat. Vei învăța noi căderi și rostogoliri, proiectări, pârghii pe articulații, lovituri cu membrele. Vei exersa lupte simulate și ieșiri din imobilizări.

Vei fi mult mai puternic fizic, mental și emoțional. Vei începe să înțelegi cu adevărat frumusețea Krav-Maga și legăturile dintre tehnici.

4. Centura albastră

Focusul este pe apărarea atacurilor și amenințărilor cu arme: cuțit, baston, baionetă și pistol. În plus vei învăța tehnici noi de proiectare, lovire, ieșire din prinderi, apărarea loviturilor cu membrele și lupte simulate.

Vei stăpâni cele mai importante principii și tehnici de supraviețuire din Krav-Maga. Vei reuși să faci conexiuni între tehnicile învățate și să înțelegi mai bine rolul tehnicilor de bază.

5. Centura maro

Focusul este pe apărarea de mai mulți agresori, indiferent dacă te atacă cu membrele sau cu diferite arme. Vei învăța noi tehnici de lovire și de apărare, iar luptele simulate vor reprezenta o mare pondere în pregătirea ta.

Îți vei schimba mult mentalitatea și abordarea agresiunilor, ridicându-te la un nivel superior de înțelegere și eficiență. Vei putea să faci față cu succes aproape tuturor agresiunilor din viața reală.

6. Centura neagră

Focusul este pe neutralizare agresorilor prin diferite tehnici militare. Vei învăța noi tehnici de lovire și de apărare, iar luptele simulate vor fi majoritare în pregătirea ta. Capacitățile tale îți vor permite să faci față cu succes oricărui tip de agresiune.

Abonează-te la noutăți

Primește informații utile despre cursurile noastre, Krav-Maga și supraviețuirea agresiunilor. Nu trimitem spam.

© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România