Suntem ființe sociale iar starea noastră emoțională și siguranța noastră fizică sunt influențate foarte mult de calitatea comunicării cu cei din jurul nostru. Astfel, este important să ne înconjurăm cu persoane care în același timp ne pot ocroti, iubi și ajuta în dezvoltarea noastră.
Din păcate, nu avem întotdeauna libertatea de a ne alege interacțiunile. Unele persoane pot fi nocive pentru noi, indiferent că acționează voluntar sau inconștient, indiferent dacă le-am lăsat noi să se apropie sau dacă au intrat neinvitate în viețile noaste. De aceea este extrem de important să recunoaștem situațiile periculoase și să știm să acționăm pentru siguranța noastră.
Agresiunile sunt de foarte multe feluri și au intensități de manifestare foarte variate. În acest articol mă voi referi doar la agresiunile în care este amenințată siguranța noastră fizică. Sunt situațiile în care dacă acționăm greșit sau nu acționăm de loc riscăm să fim loviți, răniți grav sau chiar omorâți.
Voi începe cu o poveste reală: Un bărbat mergea liniștit pe o stradă pustie. La un moment dat vede cum se apropie repede de el 2 indivizi. În câteva secunde aceștia s-au oprit în fața lui, și-au scos cuțitele și i-au cerut banii și obiectele de valoare. Bărbatul le dă banii și telefonul iar indivizii dispar repede pe o stradă lăturalnică. Trist pentru că a fost jefuit, dar fericit că a scăpat cu viață, bărbatul își continuă drumul. Însă peste doar câteva minute aude pași în spatele lui. Când se întoarce îi vede pe cei doi indivizi alergând spre el, cu cuțitele în mână. Nici nu apucă bine să îi întrebe ce mai vor, că simte cum este împuns și tăiat. Moare în câteva minute întrebându-se de ce a fost atacat dacă a cooperat inițial. Agresorii au fost ulterior prinși de polițiști, iar când au fost întrebați de ce au acționat în acest fel au spus că inițial au vrut doar să jefuiască victima, dar după ce și-au dat seama că aceasta le-a văzut fețele și i-ar fi putut denunța au decis să o omoare.
În această poveste au fost două tipuri de agresiuni, care aveau scopuri diferite, modalități de manifestare diferite și necesitau răspunsuri diferite. Prima dintre ele – jaful – a fost o agresiune socială. A doua dintre ele – lichidarea – a fost o agresiune asocială. Le voi detalia în continuare...
Scopuri: Agresorul urmărește obținerea unor avantaje – de obicei o poziție socială sau bunuri materiale. Scopul lui primar sunt avantajele și nu rănirea victimei. Există un proces de comunicare verbală și posturală între agresor și victimă. În povestea de mai sus, inițial agresorii doreau banii și telefonul mobil, nu lovirea sau rănirea victimei. Ei i-au comunicat victimei dorințele lor și au așteptat ca aceasta să se conformeze.
Manifestare: Agresorul amenință prin limbaj, postură, invadarea spațiului personal, atingeri sau lovituri ușoare, arătarea unor arme albe sau de foc. El încearcă să intimideze victima, să o convingă să îi ofere ce are el nevoie. Agresorul nu își dorește ca situația să degenereze într-o confruntare violentă deoarece riscă să sufere consecințe pe care nu și le dorește: nu obține ce are nevoie, este rănit și el sau – dacă rănește victima – trebuie să suporte consecințele legale. În povestea de mai sus, agresorii s-au apropiat mult, au blocat drumul victimei, și-au arătat cuțitele și au cerut bunuri materiale. Ei nu intenționau să rănească victima cu cuțitele ci doar să o sperie.
Pericol: Indiferent care a fost scopul inițial al agresorului, dacă acesta simte că nu poate obține ce își dorește sau se simte el însuși în pericol, sunt șanse mari ca starea lui emoțională să degenereze iar agresiunea să se transforme într-una asocială.
Răspuns: De cele mai multe ori, cea mai potrivită modalitate de acțiune a victimei este să îi ofere agresorului ce își dorește. Cele mai multe probleme apar atunci când victima nu doar că rezistă, dar și provoacă suplimentar agresorul -> vezi pericolul din paragraful anterior. Victima ar trebui să acționeze cu calm, să îi ofere agresorului ce își dorește și să se îndepărteze imediat. În povestea de mai sus, victima și-a dat banii și telefonul fără nici o împotrivire iar apoi a fost liber să meargă mai departe.
Răspuns alternativ: Există situații când victima nu poate sau nu dorește să îi facă pe plac agresorului. În acest caz victima trebuie să își evalueze obiectiv șansele de împotrivire și să acționeze decisiv în interesul ei. Trebuie să evalueze atât consecințele de moment (escaladarea agresiunii) cât și cele ulterioare (consecințe legale). Iar victima trebuie să știe cum să acționeze eficient pentru a neutraliza agresorul dacă agresiunea se transformă într-un asocială.
Scopuri: Agresorul dorește să rănească sau să omoare victima. Nu există nici comunicare și nici negociere. Pentru agresor nu are nici o importanță ce spune sau ce face victima, el este preocupat doar de scopul lui. În povestea de mai sus, agresorii au vrut să omoare victima. Nimic altceva din ce le-ar fi putut oferi victima nu i-ar fi mulțumit.
Manifestare: Agresorul atacă fizic victima imediat, fără nici un preaviz. De cele mai multe ori nu este preocupat de siguranța proprie. Nu se oprește până când victima nu este complet anihilată. Este posibil să continue să își lovească victima chiar și după ce aceasta și-a pierdut cunoștința sau a murit. În povestea de mai sus, la a doua apropiere agresorii au împuns și tăiat victima imediat ce au fost suficient de aproape, fără să spună nimic, fără să ceară nimic, fără să răspundă la întrebările victimei. Simplu, rapid și eficient. Au continuat până când victima a murit.
Pericol: Amenințarea cu moartea este prezentă din primul moment, la 100% din intensitate. Nu există pericol mai mare.
Răspuns: Victima are doar secunde sau fracțiuni de secundă la dispoziție ca să acționeze. Singurul răspuns care i-ar crește șansele de supraviețuire este să facă tot posibilul pentru a neutraliza agresorul cât mai repede. Nu este vorba despre a intra într-o bătaie ci despre a intra într-un proces similar cu cel al agresorului: de neutralizare. Singurele diferențe dintre agresor și victimă ar trebui să fie motivația acțiunilor și eficiența acestora. Victima trebuie să acționeze pentru a supraviețui iar acțiunile ei trebuie să aibă eficiență maximă.
Răspuns alternativ: Nu există. Orice ezitare sau răspuns nepotrivit aduce victima mai aproape de spital sau de morgă. Singura șansă de supraviețuire este aplicarea violenței fizice mai repede și mai eficient decât o poate face agresorul. În povestea de mai sus, victima a încercat să negocieze cu agresorii, bineînțeles fără nici un succes.
Majoritatea conflictelor pe care le avem cu cei din jur sunt din sfera agresiunilor sociale. Ele nu prezinta un risc mare pentru sănătatea sau viața noastră. Dacă le abordăm rațional și ne controlăm impulsurile emoționale, avem șanse să nu ajungem la confruntări fizice.
Însă există situații în care putem să ne confruntăm cu agresiuni asociale. Prin activitatea mea de instructor de Krav-Maga și autoapărare am auzit despre și am văzut multe situații de astfel de agresiuni. Din păcate, nimeni nu este scutit de astfel de evenimente – oricât de pașnic ai fi, oricât de liniștită ți-ar fi viața, există întotdeauna probabilitatea ca un necunoscut să aducă iadul peste tine. Din nou, nu este vorba despre cum ești TU, ci despre cât de dezechilibrat este EL.
Singurele lucruri pe care le poți face pentru binele tău, pentru siguranța ta și a celor dragi ție sunt:
Ceea ce face diferența dintre o victimă sigură și o persoană cu șanse reale de supraviețuire este EDUCAȚIA. Îți recomand să înveți despre agresiuni și să dobândești abilități practice pentru autoapărare și anihilarea agresorilor. Participă la cursurile pe care le organizez prin școala Krav-Maga Stability in Motion.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România