- Bună ziua, ce faceți aici?
- Citesc, răspunse ea, deși se gândea că este evident.
- Sunteți într-o zonă unde pescuitul este interzis!
- Dar nu pescuiesc, nu se vede?
- Da, însă aveți cu dvs. tot ce vă trebuie: undiță, momeală...
- Sunt ale soțului, au rămas în barcă de zilele trecute...
- Îmi pare rău, vă rog să mă urmați ca să vă amendez!
- Dacă o faceți, vă reclam pentru tentativă de viol!
- Dar nici măcar nu v-am atins!
- Așa este, însă aveți cu dvs. tot ce vă trebuie!
Știai că agresorul are întotdeauna la el ”tot ce îi trebuie”? Și nu este vorba doar despre viol ca în povestea de mai sus ci despre orice agresiune, de la una verbală la bătaie sau chiar crimă.
Deoarece agresorul are inițiativa, el va acționa doar atunci când este pregătit și consideră că are șanse mari de reușită. El consideră că are avantaje clare asupra ta, cum ar fi forța fizică, poziția socială sau surpriza.
În plus, agresorul te va aborda atunci când ești mai vulnerabil: neatent, singur, obosit, accidentat etc.
Tu ai cu tine tot ce îți trebuie ca să fii în siguranță?
Majoritatea persoanelor refuză să accepte că ar putea fi agresate grav. Multe persoane își imaginează că s-ar descurca în orice situație. Altele se pregătesc în moduri greșite. Foarte puține persoane se educă corect pentru supraviețuirea agresiunilor...
Este evident că forțele de ordine sunt absente și de regulă ajung după consumarea agresiunii. Medicii ajung la tine tot după consumarea agresiunii. Iar sistemul judiciar reușește eventual să pedepsească agresorii mult după consumarea agresiunii. Nici una dintre instituțiile statului nu are cum să te protejeze de agresiunea cuiva care nu respectă legile - ele pot cel mult să își creeze un mediu mai sigur, însă infractorii sunt infractori tocmai pentru că încalcă regulile specificate.
Poți avea ”cu tine” permanent doar trei elemente: corpul tău, mintea ta și emoțiile tale. Însă ca să îți fie utile, trebuie să le educi potrivit înainte.
Da, mulți vor spune că te poți folosi de obiecte pe care le porți sau le găsești în mediu, însă acestea ar putea cel mult să fie un ajutor suplimentar, nu un substitut al minții și corpului tău.
Problemele cu obiectele de ”autoapărare” (spay-uri, obiecte care lovesc, împung sau taie) sunt că în foarte multe contexte: nu le ai la tine, sunt ilegal de purtat și utilizat, nu ai timpul necesar să le folosești, nu sunt potrivite pentru amenințarea și locul respectiv, nu știi să le folosești eficient sau nu ești pregătit emoțional să o faci eficient, ai tendința să le folosești chiar dacă astfel escaladezi nejustificat agresiunea, ignori alte acțiuni care ar putea fi mai potrivite.
O mare parte dintre aceste probleme se regăsesc și la obiectele din jurul tău pe care le-ai putea folosi: scaune, cuțite, bastoane, sticle etc. În plus, în foarte multe contexte acestea: nu se află lângă tine sau nu ai timp să ajungi la ele, datorită stresului și a câmpului de vedere limitat ori nu le observi ori nici măcar nu te gândești să le utilizezi.
Orice obiect pe care l-ai putea folosi este cel mult o extensie a minții și a corpului tău. Toate obiectele la care te-ai putea gândi sunt inofensive dacă nu știi să le folosești. Și crede-mă, dacă doar le-ai văzut folosite în filme nu ai de unde să știi cum să le folosești. Te-ai antrenat extensiv să le folosești împotriva unui om viu? Ai exersat scenarii în care el te atacă și tu folosești obiectul? Ai exersat ce faci după ce folosești obiectul, atât în cazul în care ai reușit cât și atunci când ai eșuat? Ești emoțional pregătit să îți rănești agresorul suficient de tare încât să nu mai reprezinte un pericol pentru tine?
Astfel, este evident că ajungem din nou la realitatea că singurele ”arme” pe care ne putem baza permanent și pe care trebuie să le educăm și antrenăm sunt mintea și corpul nostru.
La fel cum armele sunt o extensie a corpului, la fel și corpul este o extensie a minții. Degeaba ai zeci de kg de mușchi - dacă mintea ta nu transmite comenzile potrivite corpul tău nu se va mișca sau o va face dezavantajos. Pe de altă parte, degeaba ști rațional cum să acționezi, dacă nu te-ai antrenat suficient să îți creezi reflexe mentale și fizice potrivite. În multe situații de pericol mintea ta rațională ori nu se va activa ori nu va putea să proceseze în timp util informațiile.
Și ca să complic și mai mult situați, nici măcar cea mai bună pregătire mentală și cele mai bune reflexe fizice nu te vor ajuta dacă emoțional nu ești dispus să faci tot ce este necesar să supraviețuiești. Iar asta înseamnă aproape întotdeauna (atunci când nu poți evita conflictul) să îți rănești agresorul. Dacă nu te iubești suficient, dacă nu reușești să treci peste condiționarea ”este întotdeauna greșit să fii violent” sau pur și simplu dacă nu poți trece peste frica ”da, dar dacă doar îl enervez mai tare?” vei eșua...
În concluzie, dacă vrei să fii în siguranță ai nevoie să:
Eu abordez toate aceste aspecte la cursurile mele, pentru că doar combinația optimă a acestora îți poate crește real șansele de supraviețuire a unei agresiuni reale. Te invit să participi la cursurile pe care le voi organiza în viitor. Următoarea oportunitate este Tabăra ReDefinirea Limitelor din 8-13 septembrie. Citește descrierea taberei și înscrie-te cât mai repede.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Sursa imaginii Nature Stock photos by Vecteezy ]
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România