În continuare voi analiza filmarea unui atac real cu cuțitul, surprins de o cameră de supraveghere. Urmărește filmarea aici: https://vimeo.com/342003814
Circulă foarte multe mituri legate de ce este și (mai ales) ce nu este posibil în cazul unei agresiuni cu cuțitul. Acestea sunt perpetuate de persoane care ori nu au nici o formare în domeniu, ori ceea ce au învățat se aplică doar în contexte particulare, diferite de realitatea de pe stradă. Citind acest articol ai șansa să descoperi o perspectivă nouă, care te va ajuta să analizezi corect informațiile din jurul tău.
Eu vorbesc din perspectiva unui practicant și instructor de Krav-Maga. Krav-Maga a fost clădit pe principii și tehnici aplicate în armata israeliană, într-o perioadă în care atacurile cu cuțitele erau mult mai frecevente decât în prezent. Aceste principii și tehnici au trebuit să treacă trei teste importante: să fie eficiente, să nu necesite capacități fizice speciale și să fie ușor de învățat. Krav-Maga este o unealtă care a fost creată special pentru a-ți folosi în cazul agresiunilor reale, de pe stradă, în care nu sunt reguli.
Înainte de a continua vreau să subliniez un aspect realist al autoapărării: orice cunoștință sau deprindere poate cel mult să îți crească șansele de supraviețuire a unui conflict. Nu există soluții infailibile! Oricât de bine ai fi pregătit, în continuare vei fi vulnerabil la atacuri prin surprindere. Și oricât de bine ai reacționa, este posibil să nu poți evita întotdeauna să fii lovit sau tăiat. Asta înseamnă că nici nu are rost să înveți să te aperi? În nici un caz! Eu prefer să am (de exemplu) 50% șanse de supraviețuire decât să fiu o victimă sigură. Prefer să mă duc pe picioarele mele la spital să îmi îngrijească o tăietură decât să mă care cu targa lipsit de cunoștință sau chiar decedat.
Voi analiza evenimentele din filmare în ordine cronologică. Voi vorbi doar despre cei agresați și nu voi face comentarii legate de agresor sau despre cum ar fi putut acesta să atace mai eficient.
SECUNDA 0: Inițial, în imagine apar doi bărbați. Probabil s-au certat înainte și fiecare pare dispus să își ”argumenteze” fizic punctul de vedere. Cel în tricou alb pare agresorul, însă este posibil ca inițial cel în tricou negru să fi fost agresorul iar perspectiva să fi fost schimbată de ”apariția” cuțitului. Voi presupune că cel în alb e agresorul și că celălalt se apără.
Greșeli: Cel în negru s-a apropiat de agresor. A ajuns la distanța la care agresorul a pus mâna pe el. Este o greșeală frecventă, în care cel provocat se simte obligat să își apere teritoriul, onoarea etc. și nu se retrage.
Recomandări: Atunci când te simți amenințat ideal este să te îndepărtezi. Iar atunci când nu poți, este vital să stai la o distanță minimă de agresor. Asta presupune că agresorul trebuie să facă un pas pentru a ajunge să te atingă. Dacă distanța e mai mică, șansele de apărare a unor lovituri rapide și în succesiune rapidă sunt zero.
Mit: ”Pe stradă vei fi atacat extrem de eficient cu cuțitul.” Este evident că agresorul nu este eficient în a ataca cu cuțitul, însă probabil același nivel îl vor avea majoritatea agresorilor cu care te-ai putea confrunta. La fel cum pentru apărare este nevoie de educație, și pentru un atac eficient este nevoie de o educație prealabilă.
SECUNDA 3: Agresorul a scos deja cuțitul în secunda 2 iar acum duce mult mâna cu cuțitul în spate pentru a lovi cu el. Cel în negru face un mic pas în spate și își duce mâinile în față.
Greșeli: Cel în negru doar se retrage puțin și încearcă să își folosească mâinile ca scut.
Recomandări: Având în vedere că agresorul nu a lovit nici nu mâna stângă şi nici nu a atacat cu cuţitul din mâna dreaptă (din contră, a îndepărtat mult cuțitul de victimă), practic cel în negru deocamdată nu a păţit nimic. Ideal, ar fi trebuit să lovească la cap agresorul. Avea şi timpul şi distanţa necesare. O lovitură eficientă ar fi dezorientat agresorul și următoarele lovituri l-ar fi făcut inofensiv.
Mit: ”Nu ai timp pentru a reacționa eficient.” În timpul necesar să se retragă și să își folosească mâinile ca scut, cel în negru putea lejer să dea un pumn extrem de eficient agresorului. Iar apoi ar fi putut continua cu o varietate foarte largă de lovituri.
SECUNDA 4: Agresorul atacă repetat, însă rar. Cel în negru se retrage, păstrând distanța față de cuțit cu corpul, însă își ține mâinile în față încercând să oprescă agresorul și cuțitul. La un moment dat este tăiat la mâna stângă.
Greșeli: Prin retragere cel în negru rămâne permanent la distanța la care poate fi atacat. Deoarece își ține mâinile în față este tăiat la ele.
Recomandări: Următoarea cea mai bună reacție a lui ar fi fost în continuare cea menționată anterior: să lovească agresorul, cu pumnii sau cu picioarele. Decât să își țină ambele mâini în față, cu una dintre ele putea să lovească agresorul la cap.
Mit: ”Fuga este cea mai bună soluție.” Da, atunci când ești atacat cu cuțitul este ideal să fugi. Iar în acest caz cel în negru ar fi putut să fugă. Însă realitatea nu este ca în imaginația noastră. În realitate e greu să întorci spatele unui cuțit și să fugi pentru ca ești condus de emoții, nu de rațiune.
SECUNDA 5: Intervine o nouă persoană, care încearcă să oprească agresorul. Cel în albastru îmbrățișează agresorul și se simte invulnerabil. Cel în negru rămâne la o distanță mică.
Greșeli: Cel în albastru ține agresorul însă se expune inutil - nici nu îl oprește și nici nu se ferește de cuțit. Cel în negru rămâne în apropiere.
Recomandări: Cel în albastru nu ar fi trebuit să se apropie de agresor deoarece nu știa cum să îl anihileze repede și eficient. Ar fi trebuit cel mult să vorbească de la distanță cu agresorul. Cel în negru ar fi trebuit să profite de noua oportunitate de a fugi și eventual de a cere ajutor.
Mit: ”Cei din jur te vor ajuta.” De cele mai multe ori cei din jur nu intervin. Iar atunci când intervin, de foarte multe ori nu sunt eficienți. Riscă să fie răniți la rândul lor și doar întârzie agresiunea asupra victimei inițiale.
SECUNDA 8: Agresorul înțeapă repetat persoana în albastru în șold / fesă. Cel în albastru continuă să îmbrățișeze agresorul. Cel în negru se apropie mult.
Greșeli: Cel în albastru ignoră pericolul impungerilor cu cuțitul. A avut pur și simplu noroc că agresorul l-a înțepat în fesă în loc să înțepe mai sus. Dacă ar fi vrut, agresorul putea să îi perforze splina, rinichii sau intestinele, cu consecințe mult mai grave. Oricum, cel în albastru a fost rănit serios. Cel în negru a văzut că nu știe să se apere și totuși se apropie.
Recomandări: Cel în albastru ar fi trebuit să se îndepărteze imediat ce a văzut că agresorul încearcă să îl împungă. Oricât de lent ar fi fost, putea să scape cu cel mult 1-2 împunsături în loc să încazeze 5. Iar cel în negru ar fi trebuit ori să fugă, ori să stea la distanță mai mare. Teoretic, dacă ar fi știut cum, ar fi putut să neutralizeze agresorul în timp ce acesta era ocupat să îl înțepe pe cel cu albastru care îl îmbrățișa.
Mit: ”Dacă ești împuns sau tăiat cazi și nu mai poți acționa.” Corpul uman este mult mai rezistent decât credem. În acest caz cel în albastru a încasat 5 împungeri cu cuțitul și a rămas în picioare. Chiar și după terminarea conflictului a putut să meargă, chiar dacă șchiopăta. Aproape întotdeauna cel atacat poate să își lovească agresorul chiar dacă a fost tăiat o dată sau de mai multe ori.
SECUNDA 10: Cel în negru este foarte aproape, cel în albastru lasă agresorul iar agresorul începe să-l atace din nou pe cel în negru.
Greșeli: Cel în negru s-a apropiat prea mult. Nu a reușit apoi să se retragă suficient de repede și a fost tăiat la corp și la mâna stângă.
Recomandări: Cel în negru ar fi trebuit să păstreze distanța - asta dacă a ales să nu fugă. Apoi, în loc să se retragă și doar să stea cu mâinile în față ar fi trebuit să lovească cu ele agresorul.
Mit: ”Este suficient să mă apăr fără să lovesc.” Doar apărarea poate - în cel mai bun caz - să amâne agresiunea. Agresorul însă nu va fi oprit decât de lovituri, așa că pentru autoapărare este mai important să ști să lovești decât să te aperi.
SECUNDA 14: Cel în negru ori nu are unde fugi, ori alege să stea pe loc. Agresorul nu știe nici el cum să atace în spatiul îngust de lângă mașină.
Greșeli: Cel în negru în loc să se folosească de avantajul spațiului, alege să iasă de acolo și intră de bună voie în raza de acțiune a cuțitului. Lovește de două ori ineficient cu piciorul și își expune permanent mâinile, care sunt tăiate. Până la urmă a fost tăiat tare la mâna stângă și s-a lăsat în genunchi.
Recomandări: Se pare că lângă mașină spațiul era îngust, ceea ce ar fi limitat mult posibilitățile de atac ale agresorului. Cel în negru ar fi putut să stea acolo și să aștepte ca agresorul să vină după el. Dacă a ales să iasă, trebuia să lovească mai eficient cu piciorul. Și ar fi trebuit să stea cu mâinie departe de cuțit.
Mit: ”Dacă ești bărbat trebuie să lupți.” În primul rând trebuie să fii deștept și să ai inteligența emoțională necesară pentru a pleca din situațiile nefavorabile. Lupta pe stradă nu este ca cea în ring, cu reguli și (uneori) cu fair-play. Trebuie să profiți de fiecare avantaj și să te îndepărtezi cu prima ocazie. Sau să te adăpostești și să lași agresorul să vină spre tine într-un spațiu care îi este defavorabil.
SECUNDA 19: Ambele persoane agresate sunt rănite destul de tare: unul șcioapătă iar celălalt e în genunchi. Agresorul pleacă.
Recomandări: Acum nu mai aveau nimic de făcut înafară de a opri sângerările și de a ajunge cât mai repede la un spital.
Mit: ”O bătaie durează mult și cîștigă cel mai puternic.” O confruntare reală de obicei durează doar câteva (zeci de) secunde și de obicei doar unul singur ajunge să lovească eficient și de mai multe ori. Celălalt ajunge de cele mai multe ori pe jos, rănit sau imobilizat. Scenele din filme cu eroi care lovesc mult și încasează multe lovituri, care se ridică după lovituri devastatoare etc. și nu au nici măcar o vânătaie pe față sunt complet nerealiste. Și nu puterea fizică este factorul decisiv în confruntările de pe stradă, fără reguli.
Deoarece evenimentele s-au derulat într-o succesiune rapidă (doar 19 secunde), este posibil ca persoanele implicate să nu fi văzut anumite lucruri sau să nu fi avut timp să ia deciziile de acțiune potrivite. De aceea este necesară educația anterioară. Aceasta crează reflexe și oferă opțiuni de acțiune instinctive care pot face diferența dintre viață și moarte.
Rănirea celui în albastru ar fi putut fi evitată extrem de simplu dacă nu ar fi intevenit. Da, ar fi putut fi catalogat ca egoist, însă ce a făcut a meritat multele zile de spitalizare și recuperare care au urmat? Și ar fi meritat dacă ar fi fost rănit mult mai grav? El a avut pur și simplu noroc că agresorul nu a intenționat sau nu a știut să îl rănească mai tare. Sfatul meu: stai departe dacă nu ști cum să intervii eficient fără să te expui. Iar dacă vrei să ști cum să intervii, educă-te înainte urmând cursuri de pregătire specifică.
Rănirea celui în negru ar fi putut fi evitată dacă alegea de la început să păstreze distanța iar apoi să fugă. De multe ori a avut ocazia să neutralizeze foarte ușor agresorul prin lovituri cu pumnii sau picioarele, însă focusul lui a fost pe apărarea față de cuțit. Singura modalitate eficientă de apărare împotriva atacurilor cu cuțitul este lovirea agresorului, puternic și repetat! Iar pentru asta focusul trebuie să fie pe neutralizarea agresorului, nu pe controlul cuțiului. Dacă cel negru ar fi decis să atace de la început, ar fi putut scăpa fără nici o zgârietură. Iar în cel mai rău caz ar fi fost tăiat sau împus o dată. Oricum ar fi fost mai bine decât cu multele răni cu care a terminat confruntarea.
Merită să înveți să te aperi - în general, nu doar de atacurile cu cuțitul? DA! Vei folosi vreodată aceste deprinderi dacă ești o persoană pașnică? POATE. Sunt sigur că tu speri ca nu, însă realitatea este impredictibilă și nu ține întotdeauna cont de dorințele tale. Merită să ai șanse mai mari de supraviețuire dacă totuși ești agresat? DA! Merită să înveți acum ceva care să îți folosească toată viața? DA!
Începe prin a face ce e necesar. Apoi fă ce este posibil. Apoi ai să-ți dai seama că deja faci ce credeai că e imposibil. [Francisc de Assisi]
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România