Integritate, Respect, Eroism, Onoare, Compasiune, Onestitate și Sinceritate, Datorie și Loialitate - sunt cele 7 principii de bază ale Bushido, codul de conduită al războinicilor samurai.
Am fost educat și am crescut cu acest gen de principii. Și am încercat să le aplic în viața mea de când am fost copil. Doar în adolecență am avut prima tangență cu artele marțiale și doar ulterior am aflat de codul samurailor. Am avut privilegiul de a-mi începe călătoria prin artele marțiale sub îndrumarea unui instructor de excepție, care implementa la rândul lui aceste principii atât la antrenamente cât și în viața lui personală. Practica artelor marțiale m-a făcut să simt că m-am reunit cu ceva ce făcuse anterior parte din mine.
Cele 7 sunt principii frumoase, care ar transforma societatea noastră într-una ideală dacă ar fi urmate de toată lumea. Eu le trăiesc și le predau. Le aplic tot timpul, în viața mea personală, la cursurile de Krav-Maga și autoapărare cât și în terapiile de vindecare. Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc oameni care le urmează sau care se schimbă pentru a le putea urma. Mă întristez când întâlnesc persoane care acționează negativ, cu intenții negative. La fel ca și în Krav-Maga, evit să lupt cu ei. Îi las să se consume singuri iar eu îmi urmez calea mea luminoasă.
Am început să scriu acest articol în urma unei experiențe care m-a suprins venind din partea unor persoane care se consideră luptători și instructori... Astfel, ieri au venit la mine la sală două persoane. Chiar dacă se cunoșteau și au venit împreună, unul a spus că vrea să participe la curs iar celălalt că vrea să asiste de pe margine. Cel care a participat a completat fișa de înscriere cu informații false. Apoi, în timpul cursului, am văzut că are unele noțiuni de Krav-Maga. Când l-am întrebat de unde, a spus că a învățat puțin în armată. Am observat de asemenea că face diferit unele tehnici. L-am corectat însă l-am și lăsat să se desfășoare parțial, deoarece unele deprinderi nu pot fi schimbate în câteva minute. Însă a fost nevoie să-l și opresc când făcea altceva decât indicasem eu, deranjându-și partenerii de antrenament. După terminarea cursului, povestind în vestiar, am fost surprins să aflu că el îi spusese unui partener de antrenament (cursant mai vechi) că el face cum vrea el pentru că e instructor de Krav-Maga. Așa că l-am întrebat din nou cine este și ce experiență are în Krav-Maga. Doar atunci mi-a spus că este instructor în altă țară și că intenționat a ascuns acest lucru. Atunci am aflat și că prietenul cu care a venit și care a stat pe margine este tot instructor, într-o altă localitate din România. Am mai discutat puțin despre modurile noastre diferite de percepere a Krav-Maga iar apoi ne-am despărțit amiabil. Însă peste puțin timp, unul dintre cursanți mă anunță că cei doi indivizi i-au dat o carte de vizită și i-au recomandat să se înscrie în școala lor...
Curiozitatea față de alți instructori și alte școli este legitimă și benefică. Însă felul în care acționezi este cel care te definește. Pe tine, nu pe celălalt instructor. În cazul celor doi indivizi, a fost urât și nedemn pentru ei să vină ′sub acoperire′. A fost urât să mintă. A fost urât să nu respecte indicațiile instructorului, sala în care se antrena și partenerii de antrenament. Și a fost foarte urât să încerce să racoleze cursanți pentru școala lor în sala altui instructor. Cine este cu adevărat bun nu are nevoie să meargă într-o altă sală să demonstreze asta și nu are nevoie să ′fure′ cursanții altor școli.
Eu am o altă abordare în situații similare. În urmă cu mai mulți ani, când am aflat despre cineva care preda Krav-Maga în Cluj m-am dus la el la sală, m-am prezentat, i-am spus că sunt instructor, de la cine am învățat Krav-Maga și unde predau. Am vorbit despre diferențele dintre abordările noastre și l-am invitat la mine la sală să continuăm discuția și să ne antrenăm împreună. Am acționat direct, simplu, cu respect. Ca de la instructor la instructor, ca de la OM la OM.
De asemenea, particip din când în când la cursuri de arte marțiale organizate de alți instructori, în alte stiluri. Îmi pun centura albă și intru umil în sală. Execut întocmai indicațiile instructorului, încercând să-l înțeleg. Chiar dacă uneori consider că am variante mai bune, sunt acolo pentru a experimenta ceva nou, nu pentru a arăta ce știu și a-mi hrăni ego-ul.
Sper ca toți instructorii să ajungă să înțeleagă că nu suntem competitori, că nu suntem îmbarcați într-o cursă în care să demonstrăm care este mai mare și mai tare. Scopurile noastre trebuie să fie educarea cursanților și evoluția noastră personală. Este loc suficient pentru toți instructorii, pentru toate școlile și pentru toate orientările în predarea Krav-Maga.
Fiecare instructor este diferit și va atrage elevi care au personalități similare cu ale lui. Eu îmi doresc să atrag cât mai mulți OAMENI care să își ghideze viața și acțiunile pe baza principiilor Bushido: Integritate, Respect, Eroism, Onoare, Compasiune, Onestitate și Sinceritate, Datorie și Loialitate.
[ În articolul ′Cum îmi aleg instructorul de autoapărare?′ scriu despre modul în care personalitatea și fizicul instructorului atrag la cursuri un tip specific de elevi. ]
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
László Pethő
Instructor Krav-Maga, centura neagră
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România