Dacă ai nevoia să demonstrezi permanent că ești puternic de fapt tu nu te simți puternic. Vrei ca ceilalți să te perceapă puternic, însă chiar dacă ei o fac în mod real tu tot simți nevoia să demonstrezi suplimentar pentru că în adâncul tău tu te simți slab.
Și acum înlocuiește ”puternic” cu frumos, deștept, fericit, încrezător, bun sau cu orice altă calitate umană. Pentru foarte mulți motivatorul creșterii permanente este trauma pe care o poartă cu ei, cum că niciodată nu sunt suficienți. De cele mai multe ori părinții au fost cei care au avut de la ei așteptări nerealiste, iar copii au învățat că pentru a fi iubiți trebuie să demonstreze permanent.
Cred că unul dintre cei mai evidenți indicatori ai maturității este dispariția nevoii de a demonstra ceva. Atunci când tu știi ce ești și de ce ești capabil nu mai are (atât de multă) importanță cum te percep ceilalți. Însă atunci când tu nu ai încredere în tine sau nu ești mulțumit de tine, aprecierea celorlalți este ca și apa turnată într-o găleată cu găuri – niciodată suficientă. Trebuie să ne detașăm de condiționarea părinților indisponibili emoțional și să conștientizăm că merităm iubire exact așa cum suntem.
Bineînțeles să avem nevoie în dezvoltarea noastră să învățăm, să experimentăm și să obținem rezultate care să ne confirme valoarea. Însă la un moment dat este necesar să conștientizăm în mod real nivelul la care am ajuns. Și este vital să ne raportăm la un standard realist, care să ne poată oferi mulțumire. Dacă vreau să fiu cel mai puternic din lume probabil voi fi nefericit întreaga viață. Însă dacă vreau să fiu mai puternic decât jumătate din cei din jurul meu, atunci am șanse reale să ajung acolo. Iar dacă de exemplu nu pot fi mai frumos decât jumătate, pot alege să fiu mai sănătos sau să am o condiție fizică mai bună.
Din nou, să știi că atunci când vrei neapărat să demonstrezi că ești într-un anumit fel tu de fapt arăți tuturor că nu te simți acolo. Ești ca împăratul gol care se mândrea cu hainele imaginare. Când vrei să demonstrezi prea mult că ești puternic tu de fapt arăți tuturor că în interior îți este frică să nu descopere nimeni că te simți vulnerabil. Singurul tău noroc este că sunt doar puțini în jurul tău care înțeleg acest proces și care te văd așa cum ești. Iar cei care înțeleg acest proces probabil sunt destul de maturi ca la rândul lor să nu aibă nevoie să demonstreze nimic - nici măcar ție că ești pe un drum greșit.
Dacă vrei să fii puternic simte-te puternic acum, prin valorile tale și echilibrul tău interior. Renunță la concurență și focusează-te pe colaborare. Renunță la dorința de a fi cel mai bun și încearcă să ajuți cât mai multe persoane să se ridice mai mult. Ca adolescent vrei ca tu să fii cel mai bun, însă ca adult matur vrei ca familia ta să o ducă mai bine. Concurența ajută progresul însă dezbină oamenii și creează o societate artificială. Colaborarea sprijină progresul în alte moduri, iar pe parcurs adâncește conexiunile umane și creează o societate fericită.
Bineînțeles, cele scrise mai sus se referă la cei care au făcut și continuă să facă eforturi reale de a deveni mai puternici, mai buni etc. A fi mediocru și a te mulțumi cu nivelul respectiv nu este un semn de maturitate ci doar cealaltă extremă a perfecționismului. Deci, dacă vrei nu doar să te simți puternic ci chiar să fii puternic trebui să investești în pregătirea ta mentală, emoțională și fizică. Este un proces continuu de dezvoltare, însă fără presiune și fără așteptări nerealiste.
Puterea reală nu este despre cât de mari îți sunt mușchii sau cât de multe greutăți ridici ci de cum supraviețuiești provocărilor vieții. Este despre câte șanse de supraviețuire ai când ești atacat fizic. Este despre câte șanse ai să salvezi un alt om atacat fizic - indiferent dacă îți este rudă, prieten sau un necunoscut. Dacă nu te poți apăra pe tine familia ta rămâne vulnerabilă. Dacă nu îți poți apăra familia ai eșuat în rolul tău de bază de bărbat.
Te invit să participi la cursurile următoare de Krav-Maga și supraviețuire a agresiunilor pentru a-ți descoperi și a-ți dezvolta în mod real puterea interioară. Nu veni pentru a deveni mai competitiv, a învăța să te bați și a-i domina pe ceilalți. Vino pentru a deveni mai pașnic și mai pregătit să colaborezi cu cei din jurul tău, de pe poziții de egalitate.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Imagine de la effectivelife.co.za ]
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România