Recent am organizat un examen pentru centura galbenă în Krav-Maga. Emoțiile cursanților erau un amalgam de curiozitate, bucurie și frică. Curiozitatea de a întâlni un instructor cu o experiență mai vastă. Bucuria de a primi o recunoaștere a eforturilor depuse în învățarea unora dintre cele mai importante aspecte ale Krav-Maga. Frica de a nu se ridica la nivelul de pregătire așteptat.
Iar la un moment dat cineva a încercat să detensioneze atmosfera lansând în glumă o provocare: ”Ne reîntâlnim peste 5 ani și atunci voi putea să îți fac față pe tatami!”
M-am bucurat foarte mult să aud această provocare pentru ca în ea am văzut atât aprecierea față de Krav-Maga cât și determinarea de a persevera în învățarea ei. Cu implicarea și ghidarea potrivită 5 ani sunt suficienți pentru a forma o centură neagră performantă și un instructor bun de Krav-Maga. Iar pentru mine - ca instructor - satisfacția cea mai mare este să îmi văd elevii dezvoltându-se tot mai mult și mai frumos.
Însă replica mea a fost surprinzătoare pentru majoritatea elevilor: ”Nu ai nevoie de 5 ani de pregătire. De fapt, chiar în acest moment ai șanse reale de a mă opri dacă te agresez.”
Să nu uităm că aici vorbim despre Krav-Maga, nu despre marea majoritate a sporturilor sau artelor marțiale. Chiar dacă multe mișcări par similare, principiile pe care este clădit Krav-Maga-ul sunt radical diferite. În Krav-Maga nu ai nevoie să investești mulți ani în creșterea capacităților fizice și a rezistenței la lovituri deoarece eficiența Krav-Maga nu se bazează pe aceste atribute. În Krav-Maga nu ai nevoie să ajungi să lovești foarte puternic deoarece lovirea zonelor sensibile nu necesită forță.
Realitatea este că în Krav-Maga poți deveni extrem de eficient într-un timp foarte scurt. În majoritatea situațiilor ai nevoie doar de o abordare diferită a conflictelor, de câteva tehnici de lovire și de determinare în aplicarea lor. Chiar dacă pregătirea de la cursuri pare preponderent fizică, câștigul real al unui elev este schimbarea tiparelor mentale și emoționale.
Pe de altă parte, în Krav-Maga nu ne pregătim pentru a lupta ci pentru a supraviețui. Asta înseamnă că vom putea fi dezavantajați într-o confruntare cu cineva pregătit să lupte, însă vom fi avantajați atunci când cineva ne agresează dintr-o poziție de superioritate. Agresorii nu vor să fie răniți, așa că își aleg victime pe care consideră că le pot domina. Subestimarea victimei și focusarea lor pe agresiune sunt elemente care lucrează în avantajul nostru.
Revenind la provocarea inițială, dacă ar fi să lupt cu un cursant începător – cel puțin teoretic – aș fi în avantaj. Însă într-o asemenea luptă ”amicală” chiar și experiența și tehnica mea superioară ar putea fi compensate de eventualele capacități fizice superioare ale adversarului (mai mare, mai puternic, mai rapid) și ar fi mult limitate de imposibilitatea aplicării celor mai eficiente tehnici (care s-ar putea solda cu răniri grave).
Luptele de la cursuri sunt simple instrumente de învățare. În nici un caz acestea nu reflectă corect capacitatea cuiva de a supraviețui unui conflict real.
De exemplu, le spun elevelor mele că după ce învață să iasă din strangulări cu palmele eu nu aș avea curajul să le strangulez. Dacă am sta față în față pregătiți de luptă, aș fi avantajat. Însă dacă mâinile mele sunt pe gâtul lor, eu sunt în dezavantaj: am ambele mâini ocupate și sunt la distanța la care ele mă pot lovi eficient într-o mulțime de zone sensibile fără ca eu să mă pot apăra. Iar elevele nu ar avea nevoie de forță ci doar de lovituri aplicate cu precizie și repetat.
Deci, cine a învățat să lovească în zone sensibile și are determinarea necesară, are șanse reale de a supraviețui aproape oricărei agresiuni. Iar prima parte a pregătirii în Krav-Maga urmărește exact acest lucru: lovirea cât mai eficientă. Nu are nici o importanță cine este mai puternic sau mai bine pregătit ci doar cine reușește să îl surprindă pe celălalt cu o lovitură eficientă - și bineînțeles, să continue cu alte lovituri până la neutralizarea pericolului.
În concluzie, câteva luni de Krav-Maga și o centură galbenă nu te transformă într-un luptător, însă îți cresc radical șansele de supraviețuire a unei agresiuni reale. Iar acesta este unul dintre cele mai greu de înțeles aspecte din Krav-Maga... Însă cine reușește să îl înțeleagă beneficiază suplimentar de o creștere radicală a încrederii în sine în toate aspectele vieții.
Completare ulterioară: Unul dintre elevii mei a comentat după ce a citit articol "Ai putea spune că te transformă chiar într-un luptător. Nu pentru ring, ci pentru viață. Până la urmă ce te face un luptător adevărat? Mentalitatea, atitudinea, înfruntarea fricilor pe care fiecare dintre noi le avem. Krav-Maga modelează fiecare dintre aceste aspecte, așadar te transformă într-un adevărat luptător. Cei care au practicat înțeleg la ce mă refer, iar cei care încă nu au practicat ar trebui măcar să încerce."
Centura galbenă reprezintă doar parcurgerea primei etape de pregătire. Cu cât cineva se pregătește mai mult și parcurge mai multe etape, cu atât devine mai eficient în a se proteja pe sine și în a-i proteja pe cei din jur. Însă de multe ori primul pas este cel mai greu... așa că îi felicit încă o dată pe toți care au reușit în decursul timpului să obțină centura galbenă!
Te invit și pe tine să citești articole și să urmărești filmări despre Krav-Maga pe acest site: abordarea mea este în multe privințe diferită de a altor instructori de Krav-Maga, fiind mai apropiată de viziunea inițială a lui Imi Lichtenfeld, fondatorul Krav-Maga. Iar dacă ai întrebări, te invit să îmi scrii :)
Iar apoi înscrie-te la unul dintre cursurile intensive sau cursurile anuale pentru a-ți crește încrederea în sine și pentru a aborda mai eficient toate agresiunile din viața ta (nu doar pe cele fizice).
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România