Centura de siguranță a fost inventată de Nils Bohlin în 1958, în timp ce era angajat la Volvo. Din 1964 toate mașinile noi fabricate în SUA erau echipate cu centuri de siguranță. În 1970 Australia a fost prima țară care a obligat pasagerii să poate centuri de siguranță. În cei 60 de ani de utilizare a centurilor de siguranță s-a observat că purtarea acestora reduce aproape la jumătate rata deceselor și a rănirilor cauzate de accidentele rutiere.
În România, în 2018 s-au produs în jur de 8.000 accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat peste 1.700 persoane. Statisticile nu ilustrează suficient de detaliat adevăratele implicații ale acestor accidente: numărul de persoane rănite (grav) în aceste accidente, numărul de zile de spitalizare și a celor de recuperare, consecințele emoționale și financiare suportate de către persoanele accidentate și familiile acestora. O cantitate imensă de durere și suferință...
Pentru mine, legarea centurii de siguranță a devenit un gest reflex, similar cu cel de a introduce cheia in contact atunci când urc în mașină. Mai mult, m-am surprins de multe ori căutând centura de siguranță și când mă urcam pe motocicletă :)) Însă niciodată nu îmi pun centura de siguranță gândindu-mă ”Astăzi voi fi implicat într-un accident și voi avea nevoie de ea.” Din contră, sper că nu voi (mai) fi implicat niciodată într-o coliziune în care sănătatea sau viața mea să fie în pericol.
Însă ceea ce îmi doresc este ceva, iar realitatea este altceva. Datele statistice nu mint iar eu – pentru binele meu – trebuie să accept că accidentele se întâmplă și mi se pot întâmpla și mie. Oricât de mică ar fi probabilitatea, aceasta există. Probabil nici una dintre victimele accidentelor nu s-a gândit anterior că tocmai ei i se va întâmpla acest lucru...
Revenind la scopul acestui articol, am început să îl scriu pentru a-i ajuta pe cei care consideră că nu au nevoie de cunoștințe potrivite de autoapărare să conștientizeze că agresiunile pot apărarea în viața celui mai pașnic om la fel cum cel mai cuminte șofer poate fi lovit oricând de o altă mașină scăpată de sub control.
Eu nu am de unde să știu dacă pe drumul pe care circul conduce un iresponsabil beat sau extrem de obosit. Nu am de unde să știu dacă va pierde controlul mașinii sau când și cum o va face. S-ar putea să-i văd mașina apropiindu-se amenințător de a mea și să reușesc să evit accidentul. Pe de altă parte, s-ar putea să nu am timpul sau reflexele necesare să-l evit și să fiu lovit. Ideea este că pot fi implicat într-un accident oricât de prudent aș conduce și că pot fi accidentat grav oricât de multe elemente de siguranță aș folosi.
Similar, oricât de pașnic, prietenos, reconciliant aș fi în relațiile cu cei din jurul meu, există întotdeauna posibilitatea să fiu abordat de indivizi care acționează după alte principii morale. Indivizi care voluntar sau involuntar vor să îmi facă rău, să mă umilească, să mă rănească sau să mă omoare. S-ar putea să îi pot evita, dar este la fel de probabil să nu o pot face. Iar confruntarea fizică poate duce ușor la rănirea mea gravă sau chiar la decesul meu.
Din punctul meu de vedere, urmarea unor cursuri de autoapărare bine gândite și predate este similară cu instalarea și utilizarea centurilor de siguranță în mașină. Ambele sisteme (cursurile și centurile) își propun să crească rata de supraviețuire în cazul unor accidente (agresiuni sau tamponări). Eu știu sigur că nu aș ezita să investesc câteva ore din viața mea pentru a învăța câteva noțiuni de autoapărare care să îmi crească și doar cu câteva procente șansele de supraviețuire a unei agresiuni violente.
Bineînțeles, așa cum purtarea centurii de siguranță nu îți oferă o garanție completă că vei scăpa nevătămat din orice accident, nici urmarea oricăror cursuri de autoapărare nu îți poate oferi o garanție a supraviețuirii unei agresiuni. Realitatea este că nimeni și nimic nu îți poate garanta că nu vei fi agresat niciodată sau că vei scăpa nevătămat din fiecare confruntare. Singura garanţie a unui curs de autoapărare este că vei avea şanse mai mari de supravieţuire. Iar mai multe cursuri urmate înseamnă procente tot mai mari ale ratei de supravieţuire a agresiunilor.
Din păcate, multe persoane se demoralizează când află că nu există garanție 100% și nu se înscriu la cursuri de autoapărare considerându-le ineficiente. Însă nici o mașină nu te protejează 100% de accidente şi totuşi conduci sau eşti pasager aproape zilnic. Nici măcar un SUV nu te protejează complet. Iar militarii știu bine că nici măcar un tanc nu te poate proteja în toate situațiile. Alegerea pe care o fac aceste persoane este ilogică: ”Dacă nu mă pot proteja 100% mai bine nu mă protejez de loc.”
Pe de altă parte, sunt cei care afirmă că ”Am instincte bune iar în caz de agresiune voi răspunde cumva și voi reuși să mă apăr bine.” Este ca și cum ar afirma ”Am reacții bune iar în caz de accident voi reuși să evit coliziunea.” Oare de ce inclusiv șoferii de formula 1 sunt implicați în accidente dacă au reacții mult peste medie? În viața reală sunt implicate în evenimente mai multe persoane iar noi avem control doar asupra noastră – și acela parțial. În plus, în viața reală sunt constrângeri în jurul nostru (obiecte și alte persoane) și nu putem evita orice și oricum.
Dacă nu ai mai fost agresat violent, nu ai de unde să ști cum vei reacționa. Oricât de puternic sau de slab te crezi, realitatea s-ar putea să te contrazică. Pe de altă parte, chiar dacă ai fost agresat și te-ai descurcat, în mod sigur următoarea agresiune va fi diferită și sunt șanse mari ca în noua situație să nu te descurci la fel de bine. Indiferent de pregătirea ta actuală, educația suplimentară în domeniul agresiunilor și autoapărării poate să îți crească mult șansele de supraviețuire.
Merită să îți pui centura de siguranță de fiecare dată când te urci la volan, chiar dacă nu vei fi implicat într-un accident niciodată în viață? DA. Merită să aloci câteva ore pentru a învăța câteva aspecte ale autoapărării chiar dacă nu le vei aplica niciodată în viață? DA.
Sunt sigur că ești convins de adevărul acestor afirmații. Sunt sigur că rațional ești de acord cu tot ce am scris. Așa că întrebările mele sunt: ”Ești pregătit să ieși din zona ta de siguranță și să înveți ceva nou și eficient? Ești pregătit să ai mai mult control asupra binelui tău, asupra vieții tale? Ești pregătit să faci TU ceva în loc să te bazezi pe necunoscuți?”
Și acum doar pot să sper că răspunsul tău va fi tot DA. Îmi doresc ca tot mai multe persoane să știe să se apere eficient, pentru că doar așa va scădea radical numărul de agresiuni și doar așa vom trăi împreună într-o comunitate mai prietenoasă.
Apărarea eficientă nu este prin a le cere celorlalți să nu te agreseze ci prin a-i împiedica să o facă.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Imaginea este preluată dint-o simulare a unei ciocniri frontale la 40km/h Crash Test - Belted vs. Unbelted Passengers ]
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România