Tocmai am văzut un comentariu la o filmare pe care am postat-o ieri pe Facebook despre o grupă de tehnici din Krav-Maga. Cineva a scris ”Ce prostie, zici ca e aikido”. Înainte de a continua, își recomand să urmărești filmarea pe Facebook sau pe Vimeo.
Acesta este exemplul ideal al "războinicului de tastatură", puternic și atotștiutor în mediul on-line :)) Nu cunoaște și nici nu înțelege Krav-Maga însă își dă cu părerea. Iar apoi blochează pagina pe care a comentat ca să nu fie identificat și nici să nu vadă răspunsul.
Acest articol este pentru cei care vor să înțeleagă și nu au aroganța de a crede că știu deja tot.
Corpul uman este același, gama de mișcări posibile este limitată iar unele obiective sunt similare în toate artele marțiale. Deci, este normal să fie multe asemănări între tehnici și abordări din diferite arte marțiale și sporturi de contact.
Aikido, ca și Krav-Maga sunt unele dintre extrem de puținele arte marțiale care pornesc de la premisa că agresorul este mai mare și mai puternic, că acesta este înarmat și că uneori suntem atacați de mai mulți agresori. În aceste cazuri nu te poți baza doar pe forța și rezistența proprie, oricât de mult se încearcă dezvoltarea acestora în alte arte marțiale.
Chiar dacă Aikido și-a mutat focusul spre partea de artă și a renunțat la o mare parte din eficiența marțială, este clădită pe principii foarte frumoase și eficiente. Doar un ignorant minimizează ceea ce este cu adevărat eficient în Aikido.
Atunci când nu ai șanse să reziști atacului trebuie să te retragi de pe direcția acestuia și să ataci agresorul perpendicular pe direcția deplasării lui, acolo unde este mai vulnerabil. Acesta este un principiu general valabil, chiar dacă modul de neutralizare diferă. În Aikido se continuă de obicei cu manipulări ale agresorului, prin mișcări ample, predominant pe arcuri de cerc. În Krav-Maga se încearcă neutralizarea agresorului prin lovituri scurte, predominant liniare, orientate spre zonele lui sensibile. Însă aceste continuări sunt abordări preponderente, care nu exclud lovituri în Aikido și manipulări în Krav-Maga.
Un alt principiu vital cunoscut de puțini este necesitatea de a fi pregătit să răspunzi imediat noilor amenințări atunci când ești atacat de mai mulți agresori. Motivul necunoașterii este faptul că în majoritatea artelor marțiale există un singur agresor iar practicanții nu se pregătesc pentru situațiile cu mai mulți agresori. Iar în agresiunile reale aceștia sunt de cele mai multe ori copleșiți de mai mulți agresori determinați.
Pentru a putea răspunde noilor agresori este vital să nu te blochezi cu unul singur. Trebuie să știi atât să stai cu un agresor până la neutralizarea completă a acestuia, cât și să îl lași instant atunci când ești atacat de un alt agresor. Degeaba reușești să îl domini pe cel mai puternic din grupul de agresori dacă între timp te lovește cel mai slab din grup. Și doar cei care știu ce înseamnă să lupți fără reguli și să ataci zonele sensibile fără protecții știu că nu este nevoie de o persoană mare sau de o lovitură puternică ca să te încetinească, să te oprească sau să te neutralizeze complet, chiar dacă tu ești mult mai puternic.
Imi Lichtenfeld (creatorul Krav-Maga) spunea că în Krav-Maga există deja tot ce avem nevoie pentru a supraviețui agresiunilor reale. Extrem de puțini înțeleg acest aspect, chiar și printre elevii și instructorii de Krav-Maga, așa că repet afirmația: ”Krav-Maga conține tot ce este necesar pentru supraviețuirea agresiunilor reale.” Însă tot Imi recomanda elevilor care doreau să își dezvolte suplimentar abilitățile să urmeze cursuri de Judo și de Aikido. De ce tocmai aceste arte marțiale? Pentru că principiile din acestea sunt similare cu cele din Krav-Maga: nciiodată nu lupt cu forța agresorului și îl atac unde acesta este mai slab. Deci, nu doar că învăț elemente noi ci aprofundez principiile de bază, cele ca sunt cele mai importante.
Tehnicile din filmare sunt extrem de utile în anumite contexte particulare, atât împotriva unui agresor cât mai ales împotriva mai multor agresor. Și bineînțeles, în realitate vor fi combinate cu alte deplasări și tehnici de neutralizare. Dacă vrei să înțelegi mai mult despre Krav-Maga îți recomand să citești și celelalte articole și să urmărești și celelalte filmări de pe site.
Nu fii un războinic de tastatură care își dă cu părerea din ignoranță și aroganță. Documentează-te din informațiile postate de un un instructor bun, cu mulți ani de experiență. Participă la cursurile lui și doar după aceea vorbește din experiența ta personală.
Iar dacă dorești să înveți temeinic Krav-Maga, astfel încât să ai capacitățile practice necesare pentru a supraviețui agresiunilor reale, te invit să participi la cursurile pe care le predau. Următorul curs pentru începători va începe în luna martie 2024. Citește descrierea cursului și înscrie-te acum la Cursul de Weekend pentru Centura Galbenă.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România