Nu este niciodată plăcut să fim victime ale agresiunilor. Însă în fiecare situație sunt implicate cel puțin 2 persoane: agresorul și victima. Este foarte ușor să blamăm agresorul, însă realitatea este că în multe cazuri victima contribuie (probabil inconștient) la rezultatul final. În continuare îți prezint câteva informații care să te ajute să iei decizii mai potrivite în scopul evitării situațiilor tensionate.
Să analizăm un scenariu interesant: o persoană sună la 112 țipând disperată că a fost mușcată de un șarpe. Este pe munte și află că ajutorul nu poate veni decât în aproximativ o oră. Iar apoi petrece ora respectivă blestemând șarpele care a mușcat-o și toți ceilalți șerpi din lumea asta. Nici salvamontiștii nu au parte de gânduri mai bune din partea ei deoarece nu reușesc să îi ofere ajutor instantaneu...
Până la urmă ajutorul sosește iar persoana este salvată. Se ajunge și la momentul în care persoana respectivă povestește ce s-a întâmplat: ”Eu locuiesc la oraș, dar m-am cazat pentru două zile la o pensiune într-o zonă montană. Seara trecută gazdele mi-au povestit despre cât de frumoase pot fi plimbările prin natură în jurul pensiunii. Mi-au dat o hartă cu potecile recomandate și mi-au spus să evit o anumită zonă pentru că acolo obișnuiesc să stea șerpii la soare. Astăzi dimineața văzând vremea superbă am ieșit la plimbare. Bineînțeles curiozitatea m-a purtat direct spre zona marcată cu pericol pe hartă. Nu-mi plac șerpii, însă nu accept să îmi spună nimeni pe unde nu pot sau nu ar trebui să merg. În timp ce mă plimbam și admiram peisajul m-a speriat un foșnet lângă picioarele mele. Am apucat să văd doar un capăt de coadă de șarpe care dispărea sub o buturugă. Nu cunosc șerpii și știam că s-ar putea să fie veninos, totuși nu m-am îndepărtat. Din contră, am luat un băț și am început să lovesc scorbura sperând să determin șarpele să iasă să îl văd complet. Mă simțeam în siguranță și stăpân pe situație fiind înarmat cu un băț solid. Însă atunci când șarpele a ieșit nu m-am așteptat să sară spre mine și să mă muște. Eu am vrut doar să îl văd iar el m-a atacat! A fost doar vina șarpelui!”
Însă salvamontistul gândește următoarele: ”Un orășean fără cunoștințe despre natură și animalele din aceasta pleacă la plimbare. Deși a fost prevenit verbal de un localnic și a văzut și marcajul de pericol de pe hartă alege să meargă într-o zonă cu periculozitate ridicată. În timpul plimbării deranjează un șarpe care se odihnea la soare. Șarpele se ascunde cât de repede poate, emițând și un sunet de avertizare. Omul inconștient, în loc să se îndepărteze începe să îl amenințe suplimentar. Șarpele nu mai are unde să fugă, așa că atacă ca să se apere iar apoi dispare. Omul a luat mai multe decizii greșite iar șarpele a acționat natural. Sper ca omul să învețe din această lecție iar pe viitor să aibă mai mult respect pentru natură, astfel încât să o poată vizita fără incidente.”
Bineînțeles, există situații în care suntem agresați fără să contribuim în nici un fel la acest lucru. Însă putem evita majoritatea agresiunilor sau reduce efectele acestora dacă suntem atenți și respectăm câteva reguli simple.
În primul rând trebuie să cunoaștem mediul pe care îl vizităm. De exemplu, înainte de a vizita o țară nouă este bine să ne informăm despre obiceiurile locale. Cu cât știm mai multe despre cultura locală cu atât mai bine. Regulile de politețe pot diferi foarte mult de cele cu care suntem obișnuiți iar localnicii pot fi ofensați și pot reacționa violent la acțiuni care nouă ni se par inofensive. Sau noi putem fi ofensați de comportamente care local sunt considerate prietenoase! Iar aceste elemente sunt chiar mai importante dacă nu avem nici o limbă comună cu localnicii.
De asemenea, este bine să ne informăm despre infracționalitatea locală. Sunt ambasade care oferă on-line informații despre tensiunile interetnice, politice sau militare din diferite țări și regiuni. Ar fi bine să le cunoaștem și să nu ne mirăm dacă suntem agresați, jefuiți, violați sau luați ostateci dacă le ignorăm. Este bine să analizăm cu atenție oamenii care se oferă să ne ajute (indiferent dacă sunt localnici sau nu), pentru a-i identifica cât mai repede pe cei care vor să profite de noi. Și este bine să ținem cont inclusiv de avertismentele localnicilor, care știu cel mai bine care sunt zonele sau anturajele locale periculoase.
Trebuie să ne pregătim și pentru situația în care avem nevoie de ajutor. Este bine să avem la îndemână datele de contact ale ambasadei noastre, să știm cum să contactăm serviciile de urgență (poliție și salvare), să avem asigurare medicală și de călătorie. Dacă este posibil, ar trebui să purtăm la noi copii ale actelor iar originalele (și o sumă minimă de bani) să le lăsăm în siguranță unde suntem cazați.
Trebuie să știm că agresorii de obicei doresc obiectele noastre (telefon, aparat foto, ceas, bijuterii etc.), emoțiile noastre (să ne umilească, să ne provoace frica), corpul nostru (să ne bată, să ne chinuie, să ne violeze) sau chiar viața noastră. Sunt dese și cazurile în care ei devin violenți exclusiv pentru că prezența sau comportamentul nostru i-a deranjat: am intrat pe teritoriul lor sau am acționat nepotrivit pentru contextul sau cultura respectivă.
Un alt element comun majorității agresorilor este că ei nu vor: să fie prinși, să fie răniți, să fie prea complicat și să dureze prea mult (caz în care riscă primele două aspecte). Astfel, în majoritatea cazurilor vor alege victime care sunt neatente sau par slabe. Iar ”slabe” în acest context nu se referă la forma fizică ci la frica și nesiguranța pe care le comunică limbajul nostru corporal.
În plus, indiferent de cultură, valorile agresorilor sunt probabil diferite de cele ale celor agresați. Nu trebuie să ne așteptăm ca aceștia să se comporte politicos sau să le fie milă – dacă ar face asta nu ar fi din start agresori. Putem încerca să purtăm o discuție rațională cu ei, însă dacă această abordare eșuează trebuie să fim pregătiți să vorbim pe singura limbă universală umană (cu excepția iubirii): a dominării emoționale și fizice.
Multe persoane se gândesc să aibă la îndemână ceea ce se pot numi ”obiecte pentru protecție personală”: spray-uri iritante sau paralizante, obiecte contondente, cuțite etc. Chiar dacă sunt legale în unele locuri, în majoritatea cazurilor acestea nu doar că sunt inutile ci creează probleme suplimentare: enervarea agresorului și complicații legale. Aceste obiecte beneficiază de un marketing foarte bun, însă realitatea este că aplicabilitatea lor este extrem de limitată. Plus că utilizarea lor va complica extrem de mult consecințele legale ale acțiunilor.
De exemplu, un spray iritant este eficient doar dacă jetul este îndreptat direct spre fața agresorului, de la distanță foarte mică și cu o menținere minimă. Chiar dacă presupunem că nu s-a ferit când a văzut ce vrem să facem, la distanța de eficiență a spray-ului agresorul va putea pune mâna pe noi și va putea să ne rănească chiar dacă va fi aproape orbit. Iar dacă spațiul este închis (în mașină, la toaletă, pe un coridor îngust) vom fi și noi aproape la fel de puternic afectați de spray.
Pe de altă parte, putem folosi obiectele contondente sau cuțitele pentru a răni mai eficient agresorul. Însă doar prezența obiectului în mâna noastră nu înseamnă nimic. Agresorul va vedea că suntem pregătiți să-l rănim și ne va aborda diferit. Iar dacă noi nu știm să apărăm o lovitură sau să lovim la rândul nostru eficient cu mâna goală, prezența unu obiect suplimentar în mână nu ne va ajuta.
Iar pentru foarte mulți apare și o limitare emoțională: cea de a răni cu adevărat agresorul. Poate crezi că poți să îi dai un pumn în față, însă ești pregătit să îi găurești capul cu un pix din metal sau să îl împungi de mai multe ori cu un cuțit scurt? În plus, știi că o persoană poate suporta multe răniri cu obiecte contondente sau tăietoare mici înainte de a nu mai putea să se miște? Până atunci agresorul are timp suficient să te distrugă.
Să nu uităm că ești în vacanță. Mergi la plajă cu vreun obiect în costumul de baie? Dar la un club să dansezi? Dar când te plimbi prin oraș sau pe munte? Iar în cazul în care ai un asemenea obiect, unde îl ții? Dacă ești atacat prin surprindere crezi că ai suficient timp să ajungi la el și să îl folosești? Nu uita că agresorii te studiază înainte și se vor lega tocmai de cei care sunt nepregătiți...
Corpul nostru și mintea noastră sunt singurele pe care le avem la îndemână întotdeauna. Sunt arme fantastice dacă învățăm să le folosim și le antrenăm potrivit. Oricât de mici sau slabi am fi, avem șanse reale de supraviețuire față de agresori mai mari și mai puternici. Singura condiție este să ne educăm prin cursuri adaptate acestor situații.
Aceste cursuri trebuie să ne învețe cum să evităm locurile și situațiile periculoase, cum să analizăm locul și oamenii care ne înconjoară, cum să prevenim apariția tensiunilor și cum să detensionăm provocările agresorilor. Bineînțeles, pentru cazurile în care aceste abordări eșuează, cursurile trebuie să ne învețe să ne apărăm fizic, prin lovirea eficientă a zonelor sensibile ale agresorului. Supraviețuirea atacului mai multor agresori este de asemenea o abilitate foarte importantă, deoarece majoritatea agresorilor nu sunt singuri.
Eu ofer aceste cunoștințe și abilități prin cursurile mele intensive și anuale de Krav-Maga. Depinde de fiecare cât de mult își dorește să se simtă în siguranță. Participarea la un curs de supraviețuire nu înseamnă că atragem agresiunile în viața noastră. Absolvirea unui curs este similară cu achiziționarea unei asigurări de călătorie: este bine să le avem și în același timp sperăm că nu vom avea nevoie de ele. Chiar dacă niciodată în viață nu vom avea nevoie de ele, tot este bine să ne luăm aceste asigurări. Pentru că dacă vom avea probleme fără să fim pregătiți vom regreta mult mai mult decât dacă ne-am pregăti și nu am avea probleme.
Sper că ți-a plăcut acest articol și că ai găsit măcar un element care să îți fie util în călătoriile ulterioare.
M-aș bucura dacă mi-ai descrie (la office@krav-maga.ro) una dintre experiențele tale neplăcute dintr-o călătorie anterioară. Cum te-ai descurcat? Ce crezi că te-ar fi putut ajuta să scapi mai ușor? Ce ai face acum diferit? Iar dacă ai întrebări promit să îți prezint punctul meu de vedere.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Imagine de la https://www.tellerreport.com/news/ ]
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România