În luna iulie 2013 doi luptători experimentați de MMA (Mixed Martial Arts) au fost implicați într-un conflict într-o benzinărie din Brazilia. În poză cei doi stau cu spatele - cel din dreapta este Maiquel Falcão iar cel din stânga este Kauê Mena. Situația a fost inițiată de Falcão care a agresat sexual și a lovit o fată. Prietenii fetei au intervenit iar incidentul s-a terminat cu rănirea gravă a celor doi luptători. Falcão a ieșit din spital după câteva zile, însă Mena a rămas invalid.
Te invit să vizionezi filmarea evenimenului la https://www.youtube.com/watch?v=YGbh7xJIrio
Incidentul este foarte interesant prin mulțimea de lecții pe care le oferă. Personajele principale au fost doi luptători experimentați de MMA: Maiquel Falcão avea la activ 37 victorii și 10 înfrângeri în ring iar Kauê Mena avea la activ 7 victorii și 1 înfrângere în ring. Ambii erau tineri, la data producerii incidentului Falcão avea 32 ani iar Mena 23 ani. Ambii aveau o condiție fizică excelentă. Ceilalți indivizi erau oameni obișnuiți de pe stradă, fără vreo pregătire specifică de luptă.
Lupta în ring are anumite particularitați care nu se regăsesc pe stradă. Un avantaj în ring poate fi un dezavantaj major pe stradă. Voi analiza incidentul oferind indicații despre limitările și greșelile luptătorilor comparativ cu acțiunie optime pe care ar fi putut să le facă dacă ar fi avut o pregătire potrivită. Recomandările sunt bazate pe principiile Krav-Maga, care au fost concepute exact pentru conflicte de stradă, cu mai mulți agresori înarmați.
Nu voi comenta justificarea etică a acțiunilor celor implicați. Voi folosi termenul de ″luptători″ pentru Falcão și Mena ca să evidențiez pregătirea lor în luptele din ring. Și voi folosi termenul de ″agresori″ pentru indivizii care i-au atacat, deoarece din punct de vedere legal aceștia au inițiat actele de violență iar Falcão și Mena au fost obligați să se apere.
Situația: Falcão și Mena au fost abordați de trei indivizi la ieșirea din magazin.
Greșeli: Falcão și Mena erau obișnuiți cu luptele și încrezători în forțele propri. Ei nu au încercat să deescaladeze situația sau să se retragă. Deoarece în ring există întotdeauna un arbitru care pornește meciul și care îl oprește când devine prea periculos, ei i-au lăsat pe ceilalți să se apropie de ei foarte mult fără să schițeze nici un gest de apărare.
Recomandări: (1) Întotdeauna trebuie încercată dezamorsarea unui conflict. Mulți dintre cei care sunt amenințători de fapt nu vor să se bată ci doar să intimideze. Dovadă este felul în care s-a retras imediat agresorul din fața lui Falcão după prima lovitură de pumn dată de prietenul lui. Practic a ieșit din magazin cât de repede a putut. (2) Este imposibil să te aperi de o lovitură rapidă când agresorul este lângă tine. Dovadă stă prima lovitură încasată de Falcão în secuda 24. Ar fi trebuit să păstreze o distanță minimă de un pas, retrăgându-se sau oprindu-i pe agresori înainte de a ajunge așa de aproape.
Situația: Urmează un schimb de lovituri de pumn.
Greșeli: (1) Majoritatea loviturior sunt în aer sau ineficiente. Atât din partea agresorilor cât și a luptătorilor. În ring meciurile trebuie să dureze pentru că este un spectacol, așa că luptătorii se pregătesc din start să dea multe lovituri ineficiente. Agresorii nu au nici experiență și nici pregătire, așa că e normal să rateze mult. (2) Falcão și Mena nu colaborează în apărare și lasă (potențiali) agresori să se apropie și chiar să îi atingă.
Recomandări: (1) Pe stradă fiecare moment și fiecare mișcare sunt importante deoarece situația se poate schimba oricând radical. Poate apărea un nou agresor sau o nouă armă. Pregătirea anterioară trebuie să fie orientată pe lovirea cu precizie a mai multor persoane în mișcare. (2) Luptătorii ar fi trebuit să se miște astfel încât să rămână unul lângă celălalt și aproape de un perete sau raft pentru a nu putea fi înconjurați. (3) Printre luptători și agresori se amestecă persoane care par să vrea să dezamorseze conflictul. Din păcate agresorii nu au un cod etic și pot recurge la orice tertipuri pentru a se apropia și a lovi prin surprindere. Orice persoană care se apropie trebuie tratată ca un potențial agresor. Luptătorii ar fi trebuit să țină la distanță toate persoanele din jurul lor, ceea ce se poate realiza și fără lovituri pentru cei care nu par agresivi.
Situația: Luptătorii au ieșit din magazin și discută cu alte persoane. Un agresor vine prin spatele lor și îl lovește pe Mena în cap cu un baston iar acesta cade imediat fără cunoștință. Falcão este lovit cu piciorul și cade și el.
Greșeli: (1) Luptătorii sunt obișnuiți cu un singur partener de luptă și nu se uită în spate. (2) Luptătorii nu sunt obișnuiți să colaboreze. (3) Luptătorii nu sunt obișnuiți cu arme.
Recomandări: (1) Pe stradă de obicei fiecare agresor este însoțit de cel puțin un prieten. Iar strategia lor este să își inconjoare victima și să o lovească pe la spate. Atenția celui care se apără trebuie să fie distributivă iar modul de deplasare în teren trebuie să prevină posibilitatea de a fi atacat de la spate. Există strategii foarte eficiente de abordare a conflictelor cu mai mulți agresori, însă acestea trebuie învățate și exersate anterior. (2) Întotdeauna este de așteptat ca agresorii să folosească arme albe sau de foc, pe care le au asupra lor sau le improvizează din obiectele din jur.
Situația: Mena este inconștient pe jos și este lovit cu pumnii sau cu picioarele în cap.
Greșeli: Când ești lovit eficient la cap îți pierzi cunoștința și nu mai poți acționa. În ring te scapă arbitrul, însă pe stradă nu mai ai cum să controlezi acțiunile agresorilor.
Recomandări: O singură lovitură poate să fie suficientă să te amețească puternic sau să determine pierderea cunoștinței. În aceste cazuri nu mai poți face nimic până îți revii.
Situația: În secunda 56 Falcão interacționează cu un agresor și este atacat din dreapta lui de către un alt agresor cu baston.
Greșeli: Falcão rămâne conectat cu primul agresor (este ținut de mână sau îl ține de mână) și se întoarce spre cel cu baston fără să facă nici un gest. Este lovit la cap și cade. Apoi este lovit în continuare.
Recomandări: (1) Falcão ar fi putut să-l folosească pe agresorul din fața lui ca scut. Putea să se rotească astfel încât agresorul să ajugă între el și agresorul cu baston. (2) Falcão ar fi putut să se separe de agresorul din fața lui și să se apropie de cel cu bastonul. În ambele situații Falcão ar fi evitat prima lovitură, însă în continuare ar fi avut nevoie de cunoștinte de apărare a atacurilor cu bastonul și de luptă cu mai mulți agresori.
Confruntările fizice au durat în total în jur de 30 secunde. Luptători cu victorii în ring au fost duși la sol și loviți în continuare. Dacă ar fi fost un arbitru prezent care să interzică anumite lovituri și să oprească confuntarea când devenea prea violentă mai mult ca sigur că luptătorii ar fi câștigat. Însă... pe stradă nu există reguli și nici arbitri. Și este chiar indicat să profiți de slăbiciunile agresorului și să nu-i dai nici o șansă să își revină, altfel riști să acționeze el în acest fel asupra ta.
În acest incident unul dintre luptători a creat situția conflictuală agresând o fată. Mulți vor spune că a meritat să fie bătut pentru că a acționat greșit. Și mulți se vor felicita că ei nu greșesc în felul acesta și astfel nu vor ajunge să fie agresați la rândul lor. Însă realitatea din stradă contrazice planurile făcute acasă! Sunt agresori care te atacă nu doar pentru că i-ai provocat ci pentru că pur și simplu au un scop pe care il urmăresc și tu ai ajuns ″întâmplător″ în apropierea lor.
Învățăm de la vârste fragede să trecem strada doar pe trecerea de pietoni pentru a nu fi loviți de mașini. Și acest lucru reduce în mod decisiv numărul de accidente. Totuși, zilnic mor oameni călcați pe trecerea de pietoni, pe culoarea verde a semaforului sau chiar pe trotuar loviți de mașini scăpate de sub control. Situația este identică și cu violențele: este extrem de impotant să avem o abordare pașică, însă trebuie să acceptăm că există oameni care ne vor agresa și în aceste condiții.
La fel cum doar un număr infim de oameni sunt victime ale accidentelor de mașini, tot un număr infim de oameni sunt victime ale violențelor. Singura problemă este că niciodată nu putem ști dacă ne numărăm printre ce ″norocoși″ sau printre cei ″ghinioniști″. La fel cum copiii și adulții (pietoni și șoferi) sunt educați să respecte regulile de circulație, este nevoie ca fiecare persoană să fie educată preventiv în recunoașterea situațiilor tensionate, în deescaladarea agresiunilor și în supraviețuirea violențelor. Și nu oricum, ci prin metode și tehnici special dezvoltate pentru aceste situații. Educația potrivită este ce mai bună investiție pe care o poți face pentru tine!
Te invit să înveți principii și tehnici practice - ușor de învățat și simplu de aplicat - care să îți ofere șanse mai bune de supraviețuie a violențelor reale. Partea cea mai bună este că le poți aplica chiar dacă ești în inferioritate fizică (mai mic, mai slab, singur, eventual obosit sau bolnav) față de agresorii tăi.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
László Pethő
Instructor Krav-Maga, centura neagră
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România