Zilele trecute citeam știrea ”Bărbatul care voia să oprească un conflict în trafic, ucis în bătaie sub ochii şoferilor” și mi-au atras atenția abordările diferite ale celor implicați. Dintre cele două victime ale agresiunii, una a ajuns teafără acasă în timp ce cealaltă a murit. Te invit să citești știrea ca să înțelegi ce s-a întâmplat.
Majoritatea agresiunilor din trafic pot fi evitate. Iar în celelalte cazuri există strategii care ne pot crește șansele de supraviețuire. Condiția principală este autocontrolul emoțional iar apoi deținerea unor cunoștințe de supraviețuire a conflictelor.
Voi analiza persoanele implicate în evenimente: agresorii, victimele, martorii, rudele și reporterul.
Au fost doi frați, de 22 și 24 ani, dintre care unul a fost condamnat anterior pentru tâlhărie. Din filmare se vede că erau puternici fizic. Mai mult ca sigur erau obișnuiți atât să se distreze cât și să se impună folosind violența. Chiar și așa, și-au ales o țintă ușoară, un singur individ de 25 ani. Când a intervenit un alt șofer nu au ezitat de loc în a-l lovi sălbatic. Este clar că au alte valori morale și că strategia lor este de anihilare și nu de confruntare. Sunt foarte eficienți în aplicarea violenței iar eu i-aș încadra în categoria celor mai periculoși agresori cu care ne-am putea confrunta.
Tânărul de 25 ani a fost șicanat repetat în trafic. A ales cea mai bună variantă și a continuat să conducă. Este greșit să te oprești și să încerci să confrunți agresorul direct deoarece niciodată nu știi cine va coborî din mașina cealaltă și cu ce va fi înarmat. Chiar dacă mașina ta a fost lovită, tot e mai bine să continui să conduci și să raportezi cât mai repede incidentul la Poliție.
Se pare că la un moment dat agresorii i-au blocat drumul și a fost obligat să oprească. A ales din nou varianta optimă: să rămână în mașină și să își blocheze portierele. Astfel, a folosit mașina ca scut împotriva agresorilor. În asemenea situații cea mai proastă alegere este să ieși din mașină. De ce să te expui agresiunilor dacă poți sta confortabil în spatele unei uși de metal și al unui geam rezistent?
În final, a reușit să plece cu mașina și să sune la Poliție. Pentru a pleca după ce ai fost blocat s-ar putea să trebuiască să treci cu mașina pe contrasens, pe trotuar, pe spațiul verde sau chiar împingând mașina agresorilor. Oricât de mult ai ține la mașina ta, este mai bine să fie aceasta șifonată decât corpul tău. Mașina poate fi reparată 100%, însă tu poți rămâne cu traume emoționale și cu diverse handicapuri în urma unei bătăi.
Este important de reținut că această victimă a fost cea vizată direct de către agresori. A trebuit să răspundă cumva agresiunilor și a luat deciziile cele mai bune.
Bărbatul de 48 de ani a fost bine intenționat, însă a acționat greșit. Dacă ar fi înțeles violența și-ar fi putut evalua mai bine opțiunile și ar fi putut ajunge acasă nevătămat.
Prietena lui declara după eveniment ”Cătălin nu e agresiv, Cătălin nu omoară o muscă, Cătălin nu are cum [să se bată]…” Ca majoritatea oamenilor, bărbatul era pașnic și nu era pregătit nici mental și nici fizic pentru a face față violenței reale. E ca și cum ar fi sărit să salveze pe cineva de la înec în condițiile în care nici el nu știa să înnoate.
Dacă vrei să intervii într-un conflict întâi trebuie să îți dai seama dacă e o agresiune socială sau asocială. Dacă se ”negociază” ceva sau dacă este vorba de anihilare brutală. În primul caz uneori poți interveni doar cu bunele intenții și poți spera să nu fii lovit. Însă orice agresiune socială poate degenera în fracțiuni de secundă într-una asocială.
În toate cazurile de agresiune asocială singura abordare funcțională este anihilarea fizică a agresorului. Dacă nu ești sigur pe tine că știi și că poți răni suficient de repede și de eficient agresorul (sau agresorii) atunci mai bine nu intervii. Altfel, vei deveni imediat o victimă colaterală și poți chiar să îți pierzi viața.
Este important de reținut că această victimă nu a fost vizată direct și a ales de bună voie să intre în conflict. Deoarece nu era conștient în ce se bagă și nici nu știa cum să acționeze a devenit o victimă ușoară.
Întotdeauna când este un asemenea incident în trafic șoseaua este blocată. Asta garantează că în scurt timp în imediata apropiere sunt o grămadă de mașini oprite și o mulțime de spectatori. Întrebarea cea mai arzătoare este: Ar trebui aceștia să intervină?
Răspunsul este ”da” doar dacă aceștia înțeleg violența bine și au o experiență anterioară în neutralizarea unor agresori. Altfel, s-ar putea să își semneze biletul de internare în spital sau cel spre moarte...
La agresiunea socială pericolul de rănire gravă este mic. De obicei nici unul nu știe să se bată eficient sau cel care știe se va opri după prima lovitură puternică. Cei din exterior pot interveni (de exemplu o femeie intră între doi bărbați mari) fără un real pericol asupra lor. Însă, niciodată nu poți fi sigur că agresiunea nu se va transforma într-una asocială. Așa că, dacă nu știi să supraviețuiești tu însuți violenței, mai bine nu te băga. De cele mai multe ori cel agresat nu va fi rănit așa de grav încât să justifice intervenția ta. Plus că în majoritatea acestor cazuri o parte din vina escaladării agresiunii o poată chiar victima.
La agresiune asocială nu ai de ce să intervii dacă nu știi să anihilezi repede și foarte eficient unul sau mai mulți agresori. În aceste cazuri nu se discută ci doar se acționează fizic, violent. Dacă nu oprești agresorii suficient de repede te vei transforma și tu în victimă.
Este importat de reținut că în cele mai multe cazuri modul recomandat de a acționa este de a păstra distanța și de a suna la Poliție. Intervino în conflict doar dacă înțelegi foarte bine riscurile și știi să ataci eficient.
În reportaj apare un bărbat care pare a fi rudă cu victima decedată. La un moment dat afima că ”Dacă se dădea din fiecare mașină câte un bărbat jos, indiferent de vârstă, ăia terminau, plecau.” Din păcate, greșește...
Dacă agresorii ar fi fost intimidabili nu l-ar fi omorât pe cel de 48 ani. Oricine altcineva s-ar fi apropiat ar fi fost lovit violent. Da, un grup poate copleși doi indivizi, însă doar dacă cei din grup știu cum să lovească eficient. Ceea ce ne este cazul în marea majoritate a situațiilor.
Dacă tu ai altă părere, imaginează-ți că ești unul din 10 martori care se apropie de cei doi agresori. Imediat ce vă apropiați, agresorii lovesc violent două persoane din grup, iar acestea cad jos. Cât de determinat rămâi în a te apropia și mai mult? Iar dacă te apropii, ce intenție ai: să prinzi și să imobilizezi unul dintre agresori sau să îl lovești? Cât de tare vrei să îl lovești și unde? Crezi că îl vei opri cu lovitura respectivă? Ești pregătit să îl lovești în continuare? Ești pregătit să faci față și prietenului lui care îi sare în apărare? Crezi că te poți baza pe ceilalți necunoscuți că îți vor ”asigura spatele”?
Este important de reținut că nu avem dreptul să învinuim martorii că nu au intervenit. Probabil ar fi vrut, însă frica și eventual conștientizarea limitărilor lor proprii i-au reținut.
Da, acesta nu a fost implicat în evenimente, însă consider că merită analizat felul în care a ales să prezinte știrea. Prin accentul pe care îl pune el influențează ce gândesc și ce simt telespectatorii și cititorii, iar indirect felul în care vor acționa în situații similare.
Astfel, chiar din titlu el elogiază victima și blamează martorii. El întărește și mai mult percepția greșită că este bine să intervenim în violențele din jur și că e urât să păstrăm distanța. Prin această atitudine nu face decât să îndemne și alte persoane bine intenționate (dar naive) să se expună unei violențe pentru care nu sunt pregătite.
Eu personal l-aș fi elogiat pe tânărul de 25 ani care a acționat perfect pentru siguranța lui. Practic, el nu a avut nevoie de nici un ajutor exterior – ar fi scăpat nevătămat și fără intervenția decedatului. În plus, eu le-aș fi recomandat tuturor celor care își doresc să poată interveni în viitor să meargă întâi la cursuri de autoapărare practice, pentru a putea acționa eficient, în siguranță și în cunoștință de cauză.
În plus, aș fi adăugat câteva sfaturi utile pentru cei care sunt agresați în trafic. Cu puțin efort suplimentar aș fi transformat simpla știre de senzație într-un material informativ și educativ.
Voi prezenta câteva recomandări pentru a evita, detensiona și supraviețui agresiunile din trafic. Având în vedere că nu putem să controlăm comportamentul celorlalți (și cu atât mai puțin al agresorilor care oricum încalcă o mulțime de norme sociale), toate sfaturile sunt despre ce poți face tu însuți.
În final, ține cont de ceea ce prevede legislația că este legitima apărare. S-ar putea ca de multe ori să contribui la escaladarea tensiunii sau să intervii într-o altă agresiune și să riști să fii judecat ulterior pentru acțiunile tale nepotrivite. Tu trebuie să poți demonstra că ai făcut tot posibilul să eviți conflictul. Dacă ieși din mașină să te cerți cu cineva nu mai ești în legitimă apărare ci ești participant benevol la un conflict.
Diferența dintre cele două victime a fost strict legată de alegerile pe care le-au făcut. O persoană a evitat permanent primejdia iar cealaltă s-a îndreptat direct spre ea. Nu au contat vâsta, forța sau condiția fizică. Acest gen de alegeri le iei pe baza educației sau a instinctelor tale. Având în vedere că s-ar putea să nu îți cunoști instinctele sau ca acestea să nu fie potrivite, educația este soluția optimă.
Vrei să înțelegi agresiunile, să știi să le identifici și să le răspunzi potrivit pentru siguranța ta? Vrei să îi poți ajuta pe cei agresați? Învață despre agresiuni și dobândește abilități practice pentru autoapărare și anihilarea agresorilor. Participă la cursurile pe care le organizez prin școala Krav-Maga Stability in Motion.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Am făcut referire de mai multe ori în acest articol la agresiunea socială și la agresiunea asocială. Chiar dacă diferențele sunt radicale, extrem de puține persoane le cunosc și le recunosc în conflictele reale. Am detaliat acest subiect în articolul Agresiunea socială și asocială. De ce este vital să le știi diferenția?
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România