Există un principiu care se aplică în toate domeniile vieții noastre: ”Dacă crezi că poți, ai dreptate. Dacă crezi că nu poți, ai dreptate.” Această lege a esenței noastre umane ne conduce indiferent dacă o conștientizăm sau nu, indiferent dacă suntem de acord cu ea sau nu. Viața nu ne pedepsește și nici nu ne răsplătește - ne confirmă doar alegerile.
Cei care cred că pot (sau că se poate, chiar dacă ei nu știu concret cum) sunt cei care caută oportunități și soluții. Cei care cred că nu pot (sau că nimeni nu poate deoarece este imposibil) sunt cei care caută doar eșecuri care să le justifice părerea. Bineînțeles, în viață primim atât sprijin cât și piedici. Cei care vor accepta spijinul vor avea rezultate și vor ”putea”. Cei care vor privi doar piedicile bineînțeles că se vor împiedica.
Din nou, viața ne oferă de toate și doar noi decidem ceea ce acceptăm. Eu consider că atunci când CREZI că NU POȚI ai două alternative:
1) să rămâi la nivelul tău actual, ținând cu dinții de ceea ce ști și crezi. Comparând cu mersul pe munte, poți afirma că este imposibil să urci pe o stâncă verticală și să îi desconsideri pe cei care afirmă nu doar că este posibil ci că ai putea reuși chiar și tu. Însă renunțarea la ceea ce ști deja cu atâta tărie înseamnă să cobori de la stadiul de ”expert” în domeniu la cel de ”învățăcel”, proces pe care unii nu sunt dispuși să îl parcurgă.
2) să alegi să ai încredere în cineva mai experimentat decât tine și să fii deschis spre informații și experiențe noi. Comparând cu mersul pe munte, poți să fii copleșit uitându-te la un perete vertical, însă ai răbdare și încredere într-un instructor bun să te învețe cum să te cațeri pe el. Este nevoie de o anumită umilință pentru a accepta că alții pot să știe mai multe decât tine într-un domeniu specific. Și este nevoie de foarte, foarte mult curaj pentru a fi dispus să lași în urmă actualul sine, astfel încât să fie înlocuit cu o variantă mai frumoasă.
Persoanele din prima categorie își canalizează energia spre conservarea stării lor, pe stagnare. În timp devin tot mai rigide și mai restricționate de zidurile de protecție pe care le ridică în jurul lor. Devin prizoniere în propria închisoare. Ei sunt de obicei cei mai înfocați în a-i convinge pe ceilalți de adevărul lor. Ei sunt cei care încearcă să discrediteze pe cei care ”îndrăznesc” să afirme că există și ”altceva” mai eficient sau mai bun.
Cei din a doua categorie își canalizează energia spre fluxul continuu de informație, pe schimbare. În timp reușesc să renunțe tot mai ușor la balastul trecutului și să treacă tot mai armonios prin schimbări. Sunt cei cu adevărat liberi. Ei pot deveni promotori ai noilor căi, prin cursuri, seminarii, consiliere etc. Însă niciodată nu își vor impune punctul de vedere. Pentru ei o persoană care nu vrea să învețe este doar o altă persoană de la care își iau rămas bun în timp ce ei își continuă evoluția.
Un instructor, trainer, coach, mentor etc. este o persoană ca și tine, care - într-un anumit domeniu - are probabil mai multe informații și experiențe decât tine, și în mod cert acestea sunt diferite de ale tale. El îți deschide o ușă spre ceva necunoscut ție, invitându-te să pășești și să îți descoperi drumul personal. Însă este exclusiv decizia ta de a avea încredere și de a depune efortul necesar pentru a parcurge drumul.
Dacă crezi că poți păși în necunoscut, vei păși și astfel ți se va confirma că ai avut dreptate. Dacă crezi că nu poți păși în necunoscut, vei sta pe loc și vei avea din nou dreptate.
Tu ce alegi: să ai dreptate stând pe loc sau să ai dreptate evoluând? Să ții cu dinții de ce ști deja sau să fii deschis spre o infinitate de alternative mai bune?
Am scris acest articol după mai multe interacțiuni cu persoane care afirmă că este imposibil să te aperi eficient de atacurile reale cu cuțitul. Le respect pentru faptul ca unele dintre acestea probabil au studiat modalități diverse de apărare. Le respect pentru că nu au crezut orbește în tehnicile învățate în altă parte și că au încercat să le testeze în scenarii apropiate de realitate. Le respect pentru că și-au dat seama că ceea ce au învățat până acum nu funcționează cum și-ar dori și cum era prezentat. Și le respect inclusiv încăpățânarea de a ține la ”expertiza” lor și de a respinge orice altă variantă. Este normal ca după mai multe dezamăgiri să îți fie greu să mai încerci încă o nouă abordare. Însă ceea ce NU respect este felul în care încearcă să discrediteze ceea ce nu cunosc, ceea ce nu au învățat și testat personal. Cu această atitudine și mentalitate ar fi trebuit în continuare să ”știm” că Pământul este plat și că soarele și luna se învât în jurul lui...
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță! Educă-te permanent!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România