Voi începe cu o poveste: ″Într-o zi un tânăr merge la un maestru vestit de arte marțiale și îl întreabă cât timp ar trebui să se antreneze ca să primească centura neagră. Maestrul îi spune că va avea nevoie de aproximativ 10 ani. Nerăbdător, tânărul îl întreabă cât va dura dacă își va aloca tot timpul și resursele procesului de învățare, dacă nu se va gândi decât la cum să exerseze și să progreseze mai repede. Calm, maestrul îi răspunde că în acest caz va avea nevoie de 20 ani.″
La prima vedere pare o contradicție: cum adică să îți ia mai mult timp dacă te implici mai mult? Cum să progresezi mai lent dacă te grăbești mai tare?
Însă povestea reflectă fidel realitatea. Cei care ″se grăbesc″ își supraevaluează capacitățile fizice, psihice și emoționale și nu sunt conștienți de cum decurge procesul de învățare. Se cred mai deștepți decât instructorul și toți ceilalți elevi. Caută scurtături pentru că nu sunt dispuși să depună efort constant, pe termen lung.
În plus, în cei 12 ani de predare a Krav-Maga am constatat că, cu cât elevii ″se grăbesc mai tare″ cu atât vor renunța mai repede la pregătire. Deși inițial pot avansa mai repede, ajung în scurt timp să fie frustrați că rămân în urma colegilor care au răbdare să asimileze corect bazele. Vor renunța dând vina pe instructor, pe programul de pregătire, pe viața lor supraaglomerată etc.
Pentru a progresa eficient ai nevoie (ȘI) de următoarele două elemente:
O comparație sugestivă este cu alergarea. Învățarea unei arte marțiale este ca un maraton. Când pornești în cursă nu contează de pe ce poziție ai pornit, ce viteză ai sau al câtelea ești. Contează doar să îți găsești ritmul tău optim de alergare, pe care să îl poți menține ore în șir. Cei care ″se grăbesc″ pornesc cu mentalitatea celor care participă la cursele de viteză. Depun efort maxim de la început, vor să fie primii. Și reușesc - sunt în frunte pe primii câteva sute de metri. După care... li se termină resursele și încetinesc. Treptat sunt depășiți de majoritatea celorlalți alergători. Uitându-se din urmă la ei, în timp ce se chinuie să înainteze încet, se demoralizează. Iar apoi renunță la cursă.
Un prieten îmi povestea că a participat la un maraton montan. A pornit destul de repede și a parcurs bine primii 20 km. Singura problemă este că și-a supraevaluat capacitățile, așa că la mijlocul cursei picioarele lui au cedat. A parcurs a doua parte a cursei extrem de lent, cu dureri mari. A doua zi, împărțind distanța parcursă la durata cursei a realizat că viteza lui medie a fost cu puțin peste 5 km/oră. Adică, ar fi putut merge aproape la pas și ar fi terminat în același timp fără atâtea chinuri.
Ce care ″se grăbesc″ vor să învețe cât mai repede tehnici tot mai spectaculoase. Eu le tot repet cursanților începători: acum învățați bazele, care sunt cea mai importantă parte a Krav-Maga. Comparând cu procesul de construcție a unei case, pozițiile de bază reprezintă terenul pe care se construiește, loviturile sunt cărămizile iar deplasările sunt mortarul care se pune între cărămizi. O dată ce ai terenul, cărămizile și mortarul potrivite poți construi orice casă. Însă degeaba ai planul celei mai frumoase vile dacă materialele și tehnologia sunt defectuoase și tot ce construiești se prăbușește.
Tehnicile avansate sunt foate eficiente, însă au aplicabilitate limitată. La fel cum un perete nu poate fi pus oriunde în casă, nici o tehnică avansată nu poate fi aplicată în orice situaţie. Iar la rândul lor, tehnicile avansate sunt compuse din tehnici de bază: poziţii, deplasări şi lovituri plus câteva elemente suplimentare. Adică, un perete are nevoie de o fundaţie, de cărămizi și mortar plus niște tencuială ca să arate mai bine :)
Când pleci din casă nu ști dacă și cum vei fi agresat. Nu te anunță nimeni în avans să îți faci încălzirea, să lucrezi la mobilitate, să îți lași oboseala sau boala acasă, să îți reamintești tehnicile învățate. Și nici agresorul nu îți prezintă în avans locația și planul acțiunilor pe care le va întreprinde. Și nici nu este interesat ce tehnici super eficiente ai învățat recent ca să te atace într-un mod potrivit ca tu să le poți aplica. Este ca și cum ai merge la cineva în curte pentru prima dată și ai începe să-i construiești o casă la indicațiile lui, fără să ști de la început cum va ieși. Dacă te duci la el cu o mulțime de prefabricate probabil că acestea mai mult te vor încurca. Cel mai simplu este să îți duci materiale și unelte de bază, cu care poti improviza orice este nevoie.
Dacă alegi să urmezi cursurile unui instructor, ai încredere în el. Dacă nu ai încredere, mai bine mergi în altă parte. Însă ideea este să îți găsești un instructor care știe unele lucruri mai bine decât tine. Caz în care, oricât de deștept ai fi tu și oricâtă experiență ai avea în alte aspecte, alege să-i urmezi indicațiile. Instructorului îți deschide o usă către o realitate diferită, însă doar tu poți trece prin ea. Așa că fă bine și deplasează-te pe picioarele tale și nu aștepta să fii purtat în brațe. Și fă tu efortul de a-l înțelege, nu-i solicita permanent să-ți argumenteze de ce calea lui este mai potrivită decât ideile tale preconcepute.
Eu am primit centura neagră în Krav-Maga în urmă cu 5 ani. Și continui să mă antrenez împreună cu elevii mei începători, repetând permanent tehnicile de bază. Aș putea doar să predau și să corectez, însă aleg să repet împreună cu ei. De ce? Pentru că drumul unui practicant de arte marțiale (chiar și cu centură neagră) este de perfecționare continuă. Iar perfecțiunea stă în detalii. Știu sigur că o poziție stabilă, o deplasare făcută la momentul potrivit și o lovitură plasată în punctul optim mă vor proteja de marea majoritate a agresiunilor. De ce să mă concentrez pe tehnici complicate și lungi când pot termina conflictul printr-o singură mișcare?
În plus, repetarea unor tehnici simple îmi permite să acord tot mai multă atenție altor aspecte: postură, respirație, energie - ale mele și ale agresorului. Sunt mai atent la mediul înconjurător: alți agresori, persoane pașnice, obiecte utile etc. În loc să îmi focalizez atenția pe execuția unei tehnici complexe, sunt liber să observ imaginea de ansamblu și să iau decizii mai potrivite.
Învață temeinic bazele. Apoi îți va fi mult mai ușor să înveți tehnicile avansate. Repetă permanent bazele. Dacă poți, predă-le mai departe. Predându-le vei ajunge la un nivel de înțelegere superior. Ai răbdare cu tine și preferă să stăpânești la perfecție câteva tehnici simple decât să înveți superficial o mulțime de tehnici complexe. Când vei avea nevoie, sub stres, vei folosi oricum doar tehnicile simple pe care le-ai repetat de multe mii de ori.
Alege-ți cu grijă instructorul, iar apoi ai deplină încredere în el. Urmează-i indicațiile, chiar și atunci când nu le înțelegi rostul. Nu uita: el este călăuza care te poartă prin locuri în care nu ai mai fost înainte. El știe în timp ce tu presupui.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor Krav-Maga, centura neagră
[Imaginea este de la Todd List Photography]
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România