În ultimele zile am văzut câteva filmări din România și din Franța care denaturau evenimentele și incitau la o ură nejustificată împotriva forțelor de ordine. Cei care postează aceste filmări manipulează grosolan populația, cu scopul de a crea tensiuni artificiale și de a deturna scopul unor demonstrații. Oamenii uită extrem de repede că forțele de ordine nu sunt ”dușmanul” și că de fapt ei s-au adunat pentru a milita împotriva celor care iau decizii, nu asupra executanților acestora. Acest gen de situații este generalizat, pentru foarte multe demonstrații, din toate țările.
Forțele de ordine sunt oameni angajați să presteze o meserie. Așa cum tu mergi la lucru ca vânzător, strungar, programator, inginer, medic etc. la fel merge la lucru un polițist sau un jandarm. Așa cum tu la lucru respecți sarcinile trasate de șefii tăi, la fel și ei trebuie să respecte ordinele pe care le primesc. Așa cum pentru tine nu contează dacă tu crezi în ce ți se spune să faci, așa și pentru ei nu contează dacă sunt de acord sau nu cu ordinele primite – ei trebuie să le execute.
Da – la fel ca în orice profesie – și forțele de ordine sunt compuse din oameni bine și slab pregătiți profesional, din oameni bine sau rău intenționați. Însă – la fel ca în orice profesie – cei slabi pregătiți și cei rău intenționați sunt o minoritate. Bineînțeles, dacă mass media prezintă doar cazurile negative iar pe cele pozitive le denaturează este evident că ne influențează în a ne forma o imagine negativă (și falsă) asupra tuturor celor din forțele de ordine. Însă, să nu uităm că la ei apelăm și ei ne ajută și atunci când avem nevoie!
Eu personal am avut de-a face atât cu polițiști buni cât și cu polițiști rău intenționați sau chiar aliați cu infractorii. Însă sunt conștient că a fost vorba de persoane distincte, nu despre instituția care i-a angajat. Pe de altă parte, forțele de ordine sunt structuri militarizate, în care ordinele trebuie executate, indiferent dacă angajații cred în ele sau nu. Astfel, dacă un polițist, jandarm sau militar primește ordinul să rețină un cetățean care nu respectă o regulă, el trebuie să execute ordinul respectiv. Serviciul lui presupune să facă exact acest lucru. Mă voi referi în continuare la jandarmi, dar este valabil pentru toți cei din forțele de ordine.
Dacă cel care încalcă o regulă nu ar rezista reținerii, întregul proces s-ar derula extrem de simplu. Înțeleg că un om bine intenționat poate să se opună moderat reținerii, însă până la urmă trebuie să realizeze că cea mai puțin traumatizantă experiență pentru el (din toate punctele de vedere) este să coopereze cu cel care îl reține. Iar după încheierea evenimentului poate să reclame și să dea în judecată pe cine vrea pentru eventualele legi greșite sau abuzuri în serviciu. Dacă cel vizat este liniștit, un singur jandarm îl poate conduce la dubă doar ținându-l ușor de braț. Dacă se zbate va trebui să fie prins mult mai tare și probabil jandarmul va fi ajutat de un coleg. Dacă rezistă puternic vor trebui să intervină mai mulți jandarmi. Cu cât va opune mai multă rezistență cu atât jandarmii vor trebui să folosească mai multă forță, iar până la urmă ei tot vor reuși să îl rețină iar el s-a împotrivit inutil. Să nu uităm să jandarmii – ca toți angajații – preferă să poată să își facă meseria cu efort minim.
Este important de notat că în acest articol eu NU comentez în nici un fel justețea vreunei reguli. Știu că doar pentru că un stat emite niște legi sau decizii nu înseamnă automat că acestea sunt corecte etic sau benefice propriilor cetățeni. Fascismul, comunismul și alte regimuri au demonstrat că pot exista state de drept cu legi perfect valabile, însă extrem de toxice. Astfel, consider că este extrem de important ca oamenii să poată manifesta împotriva legilor și a celor care le stabilesc, în speranța că acestea vor fi schimbate. Însă lupta cu forțele de ordine și ura împotriva lor nu doar că nu ajută pe nimeni, ci creează mult mai multe probleme suplimentare. Cu excepția inițierii unei revoluții armate, orice violență este nocivă iar demonstrațiile trebuie să rămână complet pașnice.
Jandarmul este un om care uneori trebuie să păzească un obiectiv sau să rețină un alt om. Iar pentru aceasta are la dispoziție niște tehnici și forța proprie. Problema este că ambele îl ajută într-un mod foarte limitat. Tehnicile funcționează în principiu pe un om care nu se împotrivește tare și care nu atacă. Iar forța jandarmului ar trebui să fie mult mai mare decât a cetățeanului ca să conteze, ceea ce nu se întâmplă în majoritatea cazurilor. Astfel, jandarmul trebuie să se bazeze pe cooperarea cetățeanului și pe ajutorul colegilor. Când vezi cum pe o persoană care rezistă reținerii sar mai mulți jandarmi conștientizează că este singura strategie care funcționează în contextul acțiunilor limitate pe care le au la dispoziție. Contextul lor este ”fără lovituri”... ceea ce este o sarcină aproape imposibilă. Uită-te din nou cât de greu le este la 4-5 jandarmi să imobilizeze chiar și o când nu au voie să o lovească. Este mult, mult mai greu să imobilizeze un bărbat puternic. Pe de altă parte, o lovitură bine plasată ar putea provoca o durere scurtă (fără repercusiuni asupra sănătății) care să ”înmoaie” cetățeanul și să permită imobilizarea și conducerea lui. Diferența radicală o poți vedea în intervențiilor lor asupra unor traficanți înarmați care sunt imobilizați foarte rapid și eficient.
Acum, imaginează-ți că tu ești obligat să îți faci meseria și clienții tăi te sabotează. Vrei să faci curățenie și clientul aruncă mizerie pe unde ai curățat. Vrei să prelucrezi o piesă și clientul îți dă periodic peste mâini. Vrei să-i faci o injecție unui pacient și el te îmbrâncește repetat. Vrei să pregătești niște acte iar clientul te înjură agresiv. Oare ce simți în acele momente? Tu te-ai angajat să prestezi o meserie, nu să fii insultat și rănit. La fel și în cazul forțelor de ordine, ei ar trebui să fie respectați de cetățeni. În plus, ei trebuie să poată aborda și cetățeni violenți și rău intenționați, iar pentru aceștia ar trebui să aibă permisiunea de a folosi un nivel de violență proporțional.
Însă, în cazul reținerii unei persoane, limita între un comportament violent sau nu al acesteia este extrem de neclară. Mai ales celor care se uită de pe margine le este aproape imposibil să analizeze obiectiv când cel reținut este cooperant sau agresiv, când ar fi justificată forța și când nu. Pentru mine, împotrivirea este deja o formă de violență asupra jandarmului, care ar justifica acțiuni mai dure. Jandarmii știu foarte bine acest lucru, însă – mai ales când sunt zeci de ”binevoitori” care filmează în jurul lor și interpretează totul negativ – se străduiesc să nu bruscheze cetățeanul. Îmi pot doar imagina frustrarea lor când li se cere să facă ordine fără să aibă instrumentele necesare să o facă eficient.
Țin foarte bine minte un episod din decembrie 1989, când îmi efectuam stagiul obligatoriu în armată. În unitate singurele informații pe care le aveam erau cele primite de la comandații noștri (încă nu erau telefoane mobile sau internet). Așa am aflat că organizații teroriste încearcă să destabilizeze țara iar noi trebuie să fim pregătiți să intervenim. Într-o noapte ne-au trezit pe toți, ne-au înarmat până în dinți și ne-au adunat în curtea unității. Am stat destul de multe ore pregătiți să intervenim în câteva minute în orice parte a orașului. Era pe vremea comunismului și a securității, în care eram conștienți că erau șanse mari să fim mințiți.
Așa că am petrecut câteva ore gândindu-ne și povestind între noi despre implicațiile posibile. Unul dintre scenariile pe care le analizam era că oameni obișnuiți (cum erau părinții, frații și prietenii noștri) au ieșit să demonstreze împotriva regimului. Iar în acest scenariu ne imaginam cum ar fi fost să trebuiască să îi oprim sau să îi împrăștiem. Chiar dacă eram de acord cu cei din mulțime și nu aveam nimic împotriva lor, puteam să primim ordinul de a intra în ei, de a-i lovi sau de a trage cu armele letale. Iar dacă nu executam ordinul consecințele pentru noi puteau fi foarte nefaste. Pe de altă parte, dacă mulțimea ar fi vrut să treacă prin noi, siguranța noastră personală era amenințată. Ar fi fost suficient ca unul dintre noi să tragă un foc de avertisment în aer ca mulțimea să ne perceapă ca o amenințare reală, ca pe susținători ai regimului, ca pe un dușman care trebuie eliminat fără milă. Iar dacă ar fi sărit sute de persoane pe noi să ne bată sau chiar să ne omoare, ar fi trebui să ne folosim armamentul să ne apărăm viața.
În mine, în cele câteva ore de așteptare s-a derulat un proces mental și mai ales emoțional foarte puternic, care mi-a schimbat complet perspectiva interacțiunii dintre mase mari de oameni și forțele de ordine. Atunci a fost prima dată când am conștientizat că dacă viața mea este în pericol sunt dispus să fac orice este necesar să supraviețuiesc. Iar de când predau Krav-Maga și supraviețuirea agresiunilor încerc să transmit această mentalitate și elevilor mei.
Mulțimile de oameni sunt medii extrem de periculoase! Mai repet încă o dată: mulțimile de oameni sunt medii extrem de periculoase! Toți fricoșii, frustrații și lașii care nu ar avea curajul nici să se uite în ochii unui jandarm devin ”eroi” sub protecția anonimatului și a mulțimii. Este foarte ușor să identifici persoanele cele mai agresive: se apropie cât mai neobservați, când sunt suficient de aproape aruncă cu obiecte sau lovesc, iar apoi fug imediat înapoi în mulțime. Deoarece evită astfel responsabilitatea pentru eventualele răniri și pentru că nu mai au alte ”momente de glorie” în viața lor, acțiunile lor sunt de obicei foarte violente. Bineînțeles, în fiecare mulțime pot (și de obicei sunt) și agitatori special pregătiți, care vor crește în mod intenționat și calculat gradul de violență, pentru a denatura scopul manifestării spre o luptă între demonstranți și jandarmi.
Deci, jandarmii trăiesc permanent sub amenințarea de a fi răniți grav. Nu contează cât de mulți sunt, deoarece situațiile pot degenera foarte mult în câteva secunde și fiecare dintre ei poate deveni o țintă. Cetățenii aruncă cu pietre și cu sticle (într-o vreme oamenii erau omorâți cu pietre, deci da, sunt foarte periculoase), lovesc cu pumnii, picioare și alte obiecte – iar asta pare OK pentru mulțime. Însă când jandarmii lovesc cu bastoanele este prea violent... Nu contează că sunt 20 de oameni agresivi în jurul a doar 2 jandarmi – de la aceștia se așteaptă să accepte toate violențele fără să răspundă.
Din nou, jandarmii sunt și ei oameni. Doar o mică parte dintre ei sunt într-adevăr buni în supraviețuirea agresiunilor reale – majoritatea se bazează pe protecția oferită de colegii lor, pe echipament sau pe forța unui corp mai masiv. Și nici cei mai buni dintre ei nu au șanse să facă față singuri unei mulțimi furioase. Așa că, atunci când se simt amenințați vor reacționa mai violent. Oare de ce s-ar mira cineva dacă după ce un jandarm a încasat fără să riposteze injurii, obiecte aruncate și lovituri care l-au rănit, atunci când pune în sfârșit mâna pe un cetățean recalcitrant îl lovește puțin ca să îl liniștească pentru a-și putea face datoria de a-l reține?
În filmarea din Franța, doi jandarmi care încercau să imobilizeze un bărbat care rezista au fost înconjurați și atacați de zeci de persoane violente. Aceștia au aruncat cu pietre și i-au lovit cu picioarele – bineînțeles fugind imediat. Iar atunci când jandarmii și-au folosit spray-urile iritante să-i îndepărteze pentru a se apăra, tot ei au fost acuzați că sunt violenți cu mulțimea și gazează oameni pașnici! Ulterior se vede clar cum unul dintre jandarmi are jumătate de cap plin de sânge și este ajutat să meargă de colegii lui – probabil a fost rănit puternic de o piatră.
Oamenii într-o mulțime nu mai gândesc rațional ci reacționează emoțional și subiectiv. Dacă cineva strigă ”Uite cum îl omoară!” iar ceilalți când se uită văd un cetățean la pământ cu 2-3 jandarmi în jur, automat oamenii vor considera jandarmii vinovați și automat îi vor ataca pentru a salva ”victima”. Nu mai stă nimeni să analizeze rațional că cetățeanul s-a apropiat intenționat de jandarmi, că a aruncat cu pietre în ei, că poate l-a și rănit pe unul dintre jandarmi, că este pe jos deoarece s-a împiedicat când a încercat să reziste reținerii, că poate un jandarm este peste el pentru că a fost tras de către cetățeanul în cădere etc.
Tocmai pe aceste reacții emoționale se bazează instigatorii. Există o întreagă știință a manipulării maselor, care este folosită într-o mulțime de feluri, chiar dacă oamenii obișnuiți nu recunosc manipularea. Facebook se folosește de această știință. Campaniile mari de marketing pentru vânzarea oricăror produse sau servicii implementează această știință. Grupuri de interese se folosesc de ea atât pentru a genera proteste cât și pentru a le deturna pe cele existente. Manipularea maselor este mai simplă decât își imaginează majoritatea, deoarece inteligența și controlul unui grup sunt definite de cel mai prost și instabil emoțional individ din grup – la fel cum rezistența unui lanț este determinată de rezistența celei mai slabe verigi.
Data următoare când mai asiști la interacțiuni între cetățeni și jandarmi, stai un pic și conștientizează că sunt mai multe părți implicate: masa de oameni, cetățeanul, jandarmul, agitatorul și doar la final TU. Masa de oameni creează contextul: ce frustrări avem, ce revendicăm, pe cine suntem supărați, pe cine vrem să pedepsim, cât de violenți suntem. Cetățeanul este ori o persoană instabilă emoțional (care este ”luată de val” și își varsă frustrarea sau vrea să fie ”curajos” cu sute pe persoane în spatele lui) ori un agitator sub acoperire, cu o agendă clară. Agitatorul mai evident este cel care strigă cel mai tare, direcționează atenția și lansează afirmații alarmiste care cresc tensiunea și gradul de violență. Tu ești ultima verigă, cu cele mai puține informații și cel mai subiectiv. De obicei tu îl vei crede pe agitator, vei avea tendința să îl aperi pe cetățeanul din altercație și eventual să îți verși propria frustrate pe jandarmi. Bineînțeles, uitând complet scopul real pentru care ești acolo și toate valorile tale umane frumoase.
Trei dintre filmările care m-au determinat să scriu acest articol sunt:
Bărbat arestat la Universitate, în București, în 29 martie 2021
https://vimeo.com/532387508 - filmarea 1
https://vimeo.com/532390759 - filmarea 2
Se vede pe fața bărbatului că a fost permanent stăpân pe situație și atent la cei din jur. Nu a manifestat de loc frică ci ocazional furie. A încercat permanent să pună piedică, să destabilizeze și să arunce la pământ jandarmii de lângă el. În plus se arunca și el peste ei, astfel încât ajungând amândoi la pământ cei din jur puteau să comenteze cum că jandarmii l-au aruncat jos și îl calcă în picioare. Din filmare este evident că bărbatul a avut un plan clar și a acționat sistematic. Abordarea jandarmilor și tehnicile de proiectare pe care le-a folosit demonstrează că are o pregătire de specialitate în lupta corp la corp. De mai multe ori a lovit jandarmii cu picioarele să îi rănească și este surprinzător cu aceștia au reușit să nu îi răspundă la fel. Este evident că era și puternic iar jandarmilor le-a fost extrem de greu să îl încătușeze. Cel care filmează comentează astfel încât să pară că jandarmii agresează, chiar dacă este evident că aceștia sunt agresați. Sincronizarea dintre cei care au filmat, bărbatul care agresa jandarmii și evenimentul mă face să fiu sigur că acest incident a fost planificat. Din păcate, am văzut două filmări diferite ale acestui eveniment, de către două persoane care comentau similar și ambele postări pe Facebook au înregistrat fiecare peste 30.000 de Share în doar câteva ore. Textul de la una dintre postări conținea afirmații de genul ”jandarmii calcă în picioare un om” și ”omul bine bătut sau torturat”. Asta demonstrează cât de neatenți și manipulabili sunt toți cei care ai transmis mai departe toate aceste afirmații false.
Bărbat arestat în Chaos au Bois, în Franta, în 1 aprilie 2021
Într-un parc jandarmii călare patrulau în liniște. Într-o altă parte doi jandarmi încercau să rețină un individ care se împotrivea. Imediat au fost înconjurați de tineri care se apropiau, aruncau cu pietre, loveau cu picioarele, trăgeau de jandarmi sau se urcau pe ei. Aceștia au fost obligați să folosească gaze iritante ca să se apere. Au intervenit și cei călare, care se învârteau în cerc în jurul celor doi jandarmi, însă fără să atingă în nici un fel vreun demonstrant. Chiar și în aceste condiții cei din jur au continuat să atace și să arunce cu pietre și cu sticle în toți jandarmii. Lași care fugeau imediat după ce aruncau sau loveau. După câteva minute a venit și o mașină cu jeturi cu apă. Apoi se vede cum un jandarm cu fața plină de sânge este ajutat să meargă de alți doi colegi. Deci, realitatea a fost că jandarmii nu au lovit nici un cetățean și au folosi gaze doar pentru a se apăra și totuși au fost răniți. Singurii violenți au fost cei care au aruncat și lovit! Iar comentariul postării era ceva de genul ”Jandarmii calcă în picioare cu caii și gazează protestatari pașnici”...
Manifestă cât dorești pentru valorile tale, însă fă-o pașnic, fără să renunți la valorile de bază umane. Repetă-ți permanent că ești la o demonstrație, nu la o revoluție armată. Conștientizează că jandarmii și polițiștii sunt acolo să execute ordinele, că oamenii respectivi nu au ceva împotriva ta și nu vor să te rănească, însă o vor face dacă te împotrivești sau dacă îi ameninți. Tu nu militezi împotriva forțelor de ordine ci eventual împotriva celor care stabilesc legi și le dau lor ordine. Să știi foarte clar pentru ce demonstrezi iar dacă manifestația degenerează pleacă de acolo.
Indiferent ce persoane sau acte violente vezi în jurul tău, îndepărtează-te imediat. Nu are importanță dacă sunt violenți manifestanții de lângă tine sau forțele de ordine, scopul tău este să pleci imediat de acolo. Sănătatea și siguranța ta sunt cele mai importante – ai nevoie de ele, inclusiv ca să poți manifesta în continuare.
În nici un caz nu te apropia ca să ”vezi mai bine” sau să filmezi. În astfel de altercații nimeni nu este ”imparțial” – nici cetățenii și nici jandarmii nu au timp să te analizeze suficient și vor presupune implicit că le ești ostil. Nici motivul de ”a ajuta persoanele slabe” nu stă în picioare – prima dată fugi și evaluezi situația de la distanță, în siguranță. Doar după ce vezi că situația s-a detensionat te poți întoarce să-i ajuți pe răniți.
Acceptă faptul că nu toți cei din jurul tău sunt persoane inteligente, echilibrate emoțional sau bine intenționate. Doar pentru că un străin scandează aceleași lozinci ca și tine nu înseamnă că sunteți frați și aveți valori și teluri comune.
Un om ”obișnuit” nu are o expunere foarte mare pe Facebook. Fii foarte circumspect față de cei care au postări cu zeci de mii de interacțiuni (Like, Share, comentarii) și nu sunt vedete sau influenceri cu vechime. Este clar că presa și televiziunea stabilesc titlul și conținutul știrilor astfel încât să șocheze. Când vezi postări cu titluri și mesaje șocante pe Facebook, care apelează la emoții puternice (frică, frustrare, ură, compasiune) este aproape sigur că există o manipulare în spate. Fii conștient că întotdeauna ți se prezintă doar o mică parte a realității, care este ănsoțită de indicații despre cum ar trebui să o interpretezi ”corect”.
Analizează postarea cât mai obiectiv și încearcă să îți depășești condiționările sociale (de exemplu: jandarmii / țiganii sunt întotdeauna de vină). Încearcă să înțelegi poziția ambelor tabere, nu porni din start cu căutarea justificărilor pentru ce crezi tu că ar trebui să fie corect. Doar pentru că majoritatea crede într-un fel nu înseamnă că este și real. Nu fii un papagal care repetă automat – chiar dacă alegi să dai Share, încearcă să adaugi impresiile tale personale și să evidențiezi un aspect care te-a marcat.
Bineînțeles, poți alege să dai Share și acestei postări, dacă crezi că poate ajuta oamenii să fie mai conștienți și să interacționeze între ei mai pașnic și mai benefic ;)
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România