Să presupunem că vrei să tai un buștean mare și ai la dispoziție atât un topor cât și un fierăstrău. Care unealtă ai alege-o? Cele două unelte sunt diferite nu doar constructiv ci și prin mentalitatea și energia cu care sunt folosite.
La topor te bazezi pe forță brută și pe eficiența loviturilor individuale. Cu cât este mai masiv toporul cu atât vei putea lovi mai puternic. Însă vei avea și tu nevoie de forță și rezistență mult mai mari pentru a-l mânui repetat. În plus, dacă bușteanul este mare, tăierea cu toporul nu este practică: necesită foarte multă muncă și generează foarte multe pierderi de lemn.
La fierăstrău te bazezi pe o succesiune foarte rapidă de rupturi mici, cu o solicitare fizică mult mai mică. Fiecare dinte taie puțin în lemn, însă succesiunea repetată a lor nu lasă lemnului nici o șansă. Eficiența nu stă în efectul unui singur dinte ci în succesiunea dinților și precizia cu care aceștia acționează. Bineînțeles, tăietura este îngustă, cu pierderi minime de material.
Cei care fac foc cu lemne în casă știu foarte bine că cel mai practic este să taie buștenii transversal cu fierăstrăul iar apoi să crape bucățile longitudinal cu toporul. Folosesc cele două unelte acolo unde sunt mai eficiente: fierăstrăul acolo unde rezistența lemnului este mare iar toporul acolo unde rezistența lemnului este mică.
În supraviețuirea agresiunilor aplicăm același principiu: lovim cu cadență mare un agresor alert și tensionat și dăm lovitura decisivă într-o zonă relaxată și neprotejată.
Ieri, un elev (bărbat de aproximativ 45 ani) care participase peste doi ani la cursurile mele de Krav-Maga mi-a scris:
Te salut. Astăzi, din păcate am fost nevoit să folosesc ce am învățat de la tine. Lovitura cu pumnul la bărbie nu a fost eficientă - era masiv și cu ceva mușchi. Au funcționat loviturile în zona gâtului și apoi inghinal. Mulțumesc mult!
Vorbind cu el la telefon am aflat că fusese agresat de un individ mult mai masiv fizic decât el. L-a lovit cu pumnul în bărbie și spre surprinderea lui agresorul nu și-a pierdut cunoștința și nici nu a căzut. Apoi a continuat instinctiv cu ce a învățat: s-a apropiat de agresor, l-a lovit cu degetele în gât și imediat cu genunchiul în testicule. Chiar dacă la apropiere agresorul a încercat să îl prindă cu brațele, s-a înmuiat instantaneu după cele două lovituri în zonele sensibile. Iar apoi a plecat...
Elevul a fost parțial dezamăgit deoarece ținea minte că eu spusesem că o lovitură cu pumnul la cap poate termina un conflict. Însă uitase că eu completez întotdeauna afirmația spunând că trebuie să fim pregătiți să lovim suplimentar dacă este necesar. Din fericire, reacțiile formate la cursuri l-au ajutat să acționeze eficient și să neutralizeze pericolul fără să fie lovit nici măcar o dată.
În Krav-Maga, noi ne pregătim atât să obținem efectul dorit al unei lovituri / tehnici cât și să vedem că agresorul nu este afectat sau se apără. Pe stradă sunt o mulțime de factori care influențează deznodământul unei acțiuni și niciodată nu putem fi 100% siguri de efectul dorit.
Chiar dacă avem impresia că am lovit corect, din cauza stresului și a reacțiilor rapide este posibil să pierdem mult din eficiența loviturii. Vrând să lovim mai repede cu brațul și neimplicând corpul, forța loviturii poate scădea chiar și de 3 ori. Cea mai mică ezitare în lovirea unui agresor poate reduce viteza de înaintare a pumnului, ceea ce va scădea suplimentar forța loviturii de mai multe ori. Intrarea prea scurtă sau prea lungă a pumnului în bărbie reduce de asemenea considerabil forța de impact și șocul transmis la creier.
În plus, trebuie să luăm în considerare că fiecare agresor este diferit ca masă corporală, constituție, condiție fizică, rezistența la lovituri și la șoc. Aceeași lovitură cu pumnul va avea un efect mare asupra unui individ obișnuit, surprins de lovitură, dar un efect mult mai mic asupra cuiva care este alert și obișnuit să fie lovit. Este ca și diferența dintre a tăia un buștean într-o zonă cu fibra dreaptă față de o zonă plină cu noduri.
Deci, abordarea corectă în Krav-Maga este lovirea cu intenția clară de a obține un efect cât mai puternic (care să oprească agresorul cât mai repede) completată cu disponibilitatea mentală și fizică de a continua imediat cu alte lovituri. Iar dacă se combină lovirea mai multor zone sensibile efectele loviturilor cresc exponențial.
O lovitură eficientă în bărbie poate duce la pierderea cunoștinței. O lovitură eficientă la gât poate duce la stop respirator și moarte prin asfixiere. O lovitură eficientă la testicule poate duce la prăbușirea agresorului și dureri foarte mari.
Oricare dintre aceste lovituri dată eficient ar fi fost suficientă nu doar să oprească agresorul, ci inclusiv să îi provoace un mare disconfort fizic. Pe de altă parte, în realitate întotdeauna trebuie să luăm în considerare că probabil noi nu vom lovi cu eficiență maximă iar agresorul poate ori să reziste la lovituri ori să se ferească de ele.
Însă combinarea loviturilor aduce un avantaj imens: fiecare lovitură pregătește terenul pentru următoarea. Lovitura la bărbie a surprins agresorul (probabil l-a și amețit parțial), iar acesta nu s-a putut feri de lovitura la gât. Chiar dacă nu a fost puternică, lovitura la gât i-a generat un disconfort suficient de mare și i-a distrat atenția de la următoarea lovitură. Lovitura la testicule a intrat într-un agresor care era relaxat în partea de jos a corpului, astfel încât șocul și durerea au fost mult mai mari.
Creierul nostru poate fi atent într-un singur loc în fiecare moment. Iar când corpul este lovit, creierul se focusează pe zona respectivă. Corpul se va încorda unde a fost lovit (sau unde crede că va fi lovit) și se va relaxa în celelalte zone. Astfel, orice lovitură îndreptată suficient de repede spre o altă zonă va avea un efect mai puternic cu un necesar de forță mai mic.
Astfel, cu această abordare chiar și cea mai slabă persoană are șanse de a neutraliza cel mai puternic agresor. Trebuie doar să prindă momentul potrivit pentru prima lovitură iar apoi să continue imediat cu alte lovituri rapide îndreptate spre zone sensibile. Agresorul va rămâne blocat în reacțiile instinctive de apărare până când efectul cumulat al loviturilor îl vor dezactiva fizic, mental sau emoțional.
Procesul este în principiu simplu, însă poate fi sabotat de câțiva factori. Astfel, cel care se apără poate greși: lovind prea evident și lent, când agresorul este atent; lovind în zone cu rezistență mare; încetinind succesiunea de lovituri; oprindu-se din lovituri înainte de a dezactiva suficient agresorul; nefiind pregătit emoțional să provoace rănirea necesară a agresorului.
În toate aceste cazuri agresorul are timp să se adapteze și să se apere. Chiar dacă a fost lovit, probabil își va reveni și va ataca din nou. Și având în vedere că are avantajul masei și a forței mai mari, intrăm într-o luptă inegală cu șanse extrem de mici de supraviețuire.
Tu cei ai prefera: să ai 0,01% șanse, 10% șanse sau 60% șanse de a ajunge acasă cu bine? Fiecare dintre noi avem șanse pentru a supraviețui orice agresor. Diferența în procente o face pregătirea noastră. Cu cât ne pregătim mai bine (teoretic, emoțional și fizic) cu atât șansele noastre sunt mai mari.
Îți recomand să nu intri în capcana celor care caută garanții de 100%. Ei ori se mint că le-au găsit, ori renunță la orice pregătire care nu le promite această garanție. Din păcate nici un sistem, nici o instituție și nici o armă nu îți pot garanta permanent siguranța. Cele mai bune intenții și cele mai bune strategii pot doar să îți crească procentul de supraviețuire.
Însă diferența dintre 0,01% și 10% este imensă. În al doilea caz ai de 1.000 ori mai multe șanse de a supraviețui agresiunii. Până la urmă porți centura de siguranță în mașină chiar dacă speri să nu ai niciodată vreun accident. Însă o porți nu pentru că îți oferă garanție 100% (oricum vei muri în accidentele grave) ci pentru că îți crește șansele de supraviețuire în accidentele ușoare și medii (care sunt marea majoritate a accidentelor).
În concluzie, îți recomand să te pregătești din timp. Chiar dacă trăiești cea mai pașnică viață este bine să fii pregătit pentru un caz extrem. Educă-te și investește astfel în siguranța ta și a celor dragi ție! Fii în controlul vieții tale și nu te lăsa să depinzi complet de alte persoane.
Te invit să urmărești și explicațiile suplimentare pe care le-am oferit la unul dintre cursurile mele intensive:
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România