Rezultatele dorite sunt fructul acțiunilor noastre. Frica este cea care dă semnalul de începere, curajul este energia care ne pune în mișcare, experiența este cea care ne indică cum să acționăm iar încrederea este cea care ne motivează să continuăm. Metaforic, frica este plantarea seminței în pământ, curajul este apa care o face să încolțească, experiența este dezvoltarea rădăcinilor / tulpinii / crengilor, încrederea este înflorirea iar rezultatele sunt fructele plantei.
Frica este o estimare personală a unui rezultat nefavorabil pentru noi. Frica poate fi potențată de experiențe proprii negative sau chiar de indicațiile pe care le-am primit și de poveștile pe care le-am auzit. Frica ne poate împiedica să începem niște acțiuni și atunci este clar că rezultatele nu au cum să apară. Frica ne poate împiedica să ne implicăm suficient în acțiunile respective, așa că rezultatele nu vor fi la nivelul dorit și pot ajunge chiar la nivelul de care ne este frică.
Curajul nu există fără frică. Acțiunile riscante făcute fără frică sunt ori opera unor profesioniști care stăpânesc foarte bine domeniul ori a unor inconștienți care nu văd potențialele pericole. Frica moderată este benefică pentru că ne ajută să fim mai atenți și să ne mobilizăm energia prin curaj. Curajul trebuie să vină din inimă însă trebuie să fie controlat de minte. Avem nevoie de curaj pentru a începe și avem nevoie de curaj pentru a trece la etape superioare de performanță.
Experiența acumulată anterior ne permite să reducem frica și să luăm decizii potrivite de acțiune. Experiența se poate obține printr-un proces continuu de încercare – eșuare – repetare personală sau prin participarea la cursuri de instruire. Educația este procesul prin care dezvoltăm abilități practice pentru a obține rezultatul dorit. Cea mai rapidă și mai eficientă cale este învățarea de la un expert în domeniu care are și o metodologie potrivită de predare.
Încrederea se construiește treptat în procesul de învățare, ca acumulare de rezultate pozitive. Cu cât există mai multă încredere, cu atât frica este mai mică sau mai ușor de controlat. Dacă la începutul procesului frica ne dă energia necesară, imediat după aceea aceasta trebuie înlocuită de acțiuni controlate și bazate pe cele învățate. Încrederea ne permite să continuăm acolo unde ceilalți sunt opriți de frica că nu sunt (încă) suficienți de capabili.
Foarte mulți au frici mai puternice decât curajul propriu și astfel nici măcar nu se îndreaptă în direcția dorită ci doar visează la ea. Cei care acționează și totuși nu obțin rezultatele dorite ori nu au acumulat suficientă experiență, ori nu și-au dezvoltat proporțional încrederea în sine.
Tot ce am scris mai sus este aplicabil în orice domeniu de activitate, indiferent că este vorba despre sport, distracție, activitate profesională, vorbit în public sau interacțiuni în relațiile personale. În continuare mă voi focusa pe frica de confruntare cu alte persoane, indiferent că este doar verbală sau este o agresiune fizică.
Sunt foarte multe cursuri de arte marțiale, de sporturi de contact și de tehnici de supraviețuire. Sunt multe stiluri și multe direcții de pregătire. Fiecare stil este foarte bun în direcția pentru care a fost conceput. Astfel, dacă vrei competiție trebuie să te pregătești specific pentru luptele cu reguli, însă dacă vrei eficiență pe stradă trebuie să te pregătești pentru violența necontrolată. Sunt stiluri care încearcă să te facă cât mai puternic și mai rezistent ca să îți domini adversarul și altele care te învață cum să îți crești șansele de supraviețuire atunci când ești dominat de agresor.
Mulți sunt în căutarea unui stil care să îi ajute să scape complet de frică. Mulți confundă eficiența cu puterea fizică și curajul cu agresivitatea necontrolată. Puțini sunt dispuși să se pregătească suficient ca să acumuleze experiență. Și chiar și mai puțini ajung să aibă încredere în capacitățile lor. Bineînțeles, o încredere realistă, care nu are cum să excludă complet eșecul.
Un stil potrivit și un instructor bun trebuie să te ajute să te împrietenești cu un nivel minim de frică, să îți găsești motivația pentru a lupta cu toată ființa pentru supraviețuirea ta, să îți dezvolți abilități practice pe care să le aplici în confruntare și să îți crești realist încrederea în sine. Iar rezultatul final trebuie să fie întotdeauna liniștea și echilibrul tău. Neutralizarea agresorului trebuie să rămână doar o etapă intermediară și nu un scop în sine.
Puterea reală este calmă și nu încearcă să impresioneze. Ea rămâne ascunsă până în ultimul moment, la fel ca rădăcinile unui pom pe care le simțim doar când încercăm să îl smulgem. Îți doresc să îți găsești instructorul și cursurile care să îți permită să îți dezvolți rădăcini puternice, ca bază solidă pentru o coroană bogată, cu multe fructe!
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Imaginea este din fimarea Bean Time-Lapse - 25 days | Soil cross section ]
Dacă ai găsit informații interesante, te invităm să dai Share sau să trimiți articolul și prietenilor tăi. Mulțumim!
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România