″Generozitatea nu poate exista fără limite, iar noi nu suntem confortabili cu stabilirea limitelor deoarece ne pasă mai mult ce vor gândi ceilalți și nu vrem să dezamăgim pe nimeni, vrem ca toată lumea să ne placă. Limitele nu sunt ușoare, însă eu cred că acestea sunt cheia pentru iubirea de sine și cred că ele sunt cheia pentru a-i trata pe ceilalți cu iubire, cu bunătate. Nimic nu este durabil fără limite.″
În plus, Brene Brown afirma în interviul ei că ″Persoane cele mai pline de compasiune pe care le-am intervievat în ultimii 13 ani au fost în același timp persoanele cu cele mai puternice limite personale.″ Bineînţeles, este vorba despre limite ″sănătoase″ între ceea ce percepe fiecare că este bine sau nociv pentru el. Este vorba despre a-ți manifesta identitatea personală fără constrângeri.
Prin cursurile mele de Krav-Maga și autoapărare mă adresez persoanelor pașnice. Persoanelor care își doresc să aibă interacțiuni frumoase sau cel puțin politicoase cu cei din jur. Însă multe dintre aceste persoane resping orice noțiune de autoapărare motivând că nu vor să aibă de-a face cu agresiunea în nici un fel. În percepția lor, o persoană pașnică și iubitoare nu are voie să manifeste fermitate în specificarea și impunerea limitelor personale.
Această atitudine este datorată în special educației. În ″cei 7 ani de acasă″ se presupune că învățăm să fim ″bine crescuți″, adică să respectăm niște norme sociale de interacțiune. Ceea ce este foarte bine. Dacă eu sunt politicos iar cei cu care interacționez sunt politicoși, totul este perfect. Însă realitatea ne demonstrează permanent că există oameni care încalcă normele sociale. Iar în aceste cazuri am fost învățați doar să apelăm la un adult (părinte, profesor - în copilăre) sau la diferite instituții (poliție, judecătorie - ca adulți). Însă ce ne facem în următoarele două situații:
1) Cineva încalcă o normă socială într-o formă destul de ușoară ca să nu fie justificată apelarea la instituțiile statului sau într-un mod care nu poate fi dovedit. Cel care ne agresează prin priviri, gesturi, cuvinte sau chiar atingeri poate să o facă de multe ori fără nici o repercursiune, în timp ce noi acumulăm frustrări.
2) Cineva este violent față de noi, ceea ce se poate solda cu rănirea, invaliditatea sau decesul nostru în momentul producerii incidentului. Ulterior îl vom putea reclama, însă ne ajută dacă agresorul va fi arestat și condamnat? Suferința noastră fizică și emoțională va fi anulată de suferința agresorului în închisoare?
Oamenii se concentrează preponderent pe consecințele fizice ale agresiunilor deoarece acestea sunt vizibile și pot fi măsurate. Și scapă din vedere consecințele emoționale, care pot fi mult mai grave. O rană se vindecă în câteva zile sau săptămâni. Senzațiile de neputință, frică, rușine, vinovăție etc. ne pot urmări toată viața. Și nu doar ne urmăresc ci ne influențează fiecare percepție, fiecare gând și fiecare decizie. Astfel încât persoana în care ne vom transforma în câțiva ani va fi radical diferită de cea în care ne-am fi transformat dacă nu am fi trecut prin experiența traumatizantă.
Educația de acasă cât și din sistemului de învățământ au mare nevoie să fie completate cu un set de principii și acțiuni care să ne ajute să ne exprimăm identitatea personală și să nu-i lăsăm pe ceilalți să ne constrângă sau să ne limiteze. Este necesar să știm cum să fim oameni buni și iubitori, însă este la fel de necesar să știm cum să interacționăm cu cei care nu sunt. Tocmai pentru a putea fi buni și iubitori oricând și oriunde ne dorim noi.
Pericolul există peste tot în jurul nostru. Dacă închidem ochii și nu îl vedem putem să ne mințim că nu suntem în pericol, însă amenințarea nu dispare. Dacă deschidem ochii și nu stim cum să îi facem față riscăm să ne accentuăm frica. Soluția este să înțelegem pericolul, să știm cum să îi facem față și să ne continuăm drumul cu ochii deschiși. Ne sperie ceea ce nu cunoaștem și ceea ce nu putem controla. O dată ce am ajuns să cunoaștem și știm cum să controlăm, frica se diminuează suficient de mult încât să rămână doar ca un declanșator atunci când este necesar să acționăm.
Învățând să ne apărăm de un atac fizic învățăm de fapt cum să oprim pe cineva care se apropie de noi și vrea să ne facă rău. Tehnicile ne ajută să oprim atacul fizic. Însă un instructor bun va preda și principiile pe baza cărora să luăm decizii și să acționăm. Iar ceea ce nu cunosc cei care evită acest proces de învățare este că - o dată asimilate - putem folosi aceste principii în toate aspectele vieții personale și profesionale. În toate interacțiunile, cu persoanele de orice vârstă și sex și chiar și cu animalele.
Deci, dacă dorim să fim mai iubitori și mai generoși trebuie să putem umbla cu capul sus și ochii deshiși, fără frică. Trebuie să acționăm așa cum ne dorim fără frică de repercusiuni sau judecăți. Iar pentru a diminua frica trebuie să învățăm să (re)cunoaștem și să controlăm agresiunile. Pentru a folosi în siguranță un cuțit în bucătărie trebuie să știm și cum (ne) putem tăia cu el (pentru a evita situațiile respective) nu doar cum să tăiem pâinea. Iar aceste cunoștințe nu ne vor transforma în psihopați ci cel mult în bucătari excelenți.
Ce îți pot garanta dacă urmezi unul dintre cursurile mele de Krav-Maga sau autoapărare este că vei înțelege mai bine agresiune, îți va fi mai puțin frică când vei fi agresat, îți vei păstra calmul mai ușor și vei acționa mai potrivit pentru a păstra agresiunea la un nivel minim. Deci, vei ajunge pacifistul care povestește familiei despre întâmplare din fotoliul de acasă, nu din patul de spital.
Te invit să citești descrierea celui mai complex program de pregătire în Krav-Maga: Curs Anual - anul 1 începători. Este un curs solicitant fizic și emoțional, pentru toți cei care sunt determinați să se simtă liberi într-o societate cu tot mai multe constrângeri. Este un curs de dezvoltare personală practic, ancorat în realitatea curentă. Pentru femei și bărbați obișnuiți, ca mine și ca tine.
Închei cu o altă afirmație a lui Brene Brown din interviul mențional la începutul articolului: ″Nu sunt atât de plăcută cum obişnuiam să fiu, dar sunt cu mult mai iubitoare.″
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor Krav-Maga, centura neagră
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România