Scriu acest articol inspirat de doi foști cursanți care m-au contactat recent: Vlad mi-a scris despre ce pățit în pădure iar Anamaria m-a sunat să îmi spună ce a pățit în centrul orașului. Elementul comun al celor două evenimente a fost că ambele persoane erau psihic și fizic pregătite să neutralizeze, însă au ales să păstreze distanța și să evite conflictul fizic. Dacă nu ar fi făcut-o, Vlad risca să fie agrest de mai multe persoane iar Anamaria risca complicații legale...
Pentru majoritatea, dezvoltarea capacității de supraviețuire a agresiunilor este egală cu dezvoltarea abilităților de luptă corp la corp împotriva unuia sau mai multor agresori. Pentru ei, cu cât ești mai puternic fizic, cu cât ai reacții mai bune, cu cât poți apăra mai multe lovituri, cu cât poți domina mai mult un agresor – cu atât ești mai în siguranță. Mulți își evaluează capacitate de supraviețuire prin exerciții de luptă simulată sau prin concursuri, care însă sunt departe de a reflecta realitatea de pe stradă.
Toate aspectele de mai sunt sunt importante și de dorit a fi dezvoltate, însă realitatea vine cu câteva aspecte suplimentare care schimbă ”regulile jocului”:
Ideea este că atunci când două persoane aruncă cu noroi una în cealaltă, amândouă se murdăresc indiferent de cine este mai murdar. Ideal ar fi ca atunci când cineva aruncă cu noroi în tine să te îndepărtezi cât mai repede ca să rămâi curat. Similar, în cazul unei agresiuni este ideal să păstrezi o distantă de siguranță și să încerci să detensionezi conflictul (sau să pleci) pentru a nu se ajunge la o altercație fizică.
Și acum detaliile evenimentelor petrecute foștilor cursanți:
Vlad se plimba singur prin pădure. Când a observat doi bărbați care încărcau lemne într-o mașină de teren a început să filmeze cu telefonul. A început o discuție cu unul dintre ei care i-a spus să nu mai filmeze, însă a fost întrerupt de un al treilea individ pe care nu îl observase inițial. Acesta a apărut din lateral și a încercat să îi ia telefonul. Prim reacție a lui Vlad a fost să îl lovească (și știa cum s-o facă eficient pentru că participase la cursuri de Krav-Maga în urmă cu mai mulți ani) însă a ales doar să se ferească și să se retragă constant. Astfel, a reușit să plece în siguranță, cu corpul și cu telefonul intacte. Dacă l-ar fi lovit pe cel care a încercat să îi ia telefonul, s-ar fi trezit într-o luptă inegală cu 3 indivizi, cu zero șanse de fi ajutat de altcineva și cu șanse mici de a fi descoperit la timp dacă ar fi fost părăsit acolo rănit grav. Realitate este că oricât de puternic ești și de bine pregătit, nu poți niciodată garanta deznodământul unei confruntări cu mai mulți agresori, așa că întotdeauna ar trebui să încerci să o eviți. Bineînțeles, dacă nu poți evita confruntarea, atunci ar fi ideal să ai deja pregătirea necesară ca să acționezi eficient.
Anamaria ieșise de la cumpărături și era într-o zonă circulată. Avea o sacoșă într-o mână și telefonul în cealaltă. Din senin a fost agresată verbal de o femeie pe lângă care trecea. În plus, femeia s-a apropiat amenințător de ea. Având mâinile ocupate, prima ei reacție a fost să o lovească cu piciorul la genunchi, ceea ce ar fi eliminat imediat pericolul prin dislocarea genunchiului și imposibilitatea femeii de a o mai urmări. Însă a apucat să observe că femeia părea bolnavă psihic și a ales doar să se retragă. După o serie de mai multe retrageri agresoarea a renunțat și Anamaria a reușit să plece. Dacă ar fi lovit-o, risca ca ulterior să fie dată în judecată pentru agresiune fizică și să trebuiască să explice de ce a fost nevoie să o rănească atât de rău. Chiar dacă s-ar fi determinat că a fost în legitimă apărare, tot ar fi fost nevoită să meargă la procese, să angajeze un avocat, să piardă timp, bani și mai ales nervi câțiva ani până la finalizarea procesului. Alegând să se retragă de fapt a ales să supraviețuiască în cel mai bun mod posibil. Asta în condițiile în care îmi povestea că deși a uitat multe tehnici învățate la Krav-Maga, a rămas cu reflexe foarte bune de a lovi eficient zonele sensibile ale agresorilor.
Lecția cea mai importantă este că fiecare avem nevoie de o pregătire eficientă pentru neutralizarea agresorilor, însă mai importantă decât câștigarea unei lupte este evitarea ei. Supraviețuirea este despre a ajunge în siguranță acasă, nu despre a câștiga vreo luptă. Majoritatea artelor marțiale se focusează doar pe partea de luptă, însă la cursurile mele – din cadrul școlii Krav-Maga Stability în Motion – insist foarte mult pe evitarea confruntării fizice în toate cazurile în care este posibilă.
”Să pari slab atunci când ești puternic și să pari puternic atunci când ești slab.” Sun Tzu
Majoritatea oamenilor aplică a doua parte a citatului: ei sunt slabi și fac tot posibillul să pară puternici pentru a descuraja potențialii agresori. De multe ori le iese, însă dacă chiar sunt prinși într-o confruntare de obicei pierd sau câștigă din noroc (pentru că nici agresorii lor nu sunt mai buni). Pe de altă parte, este important de conștientizat că evitarea / atenuarea confruntării trebuie să fie una dintre opțiuni, nu singura opțiune. Dacă singura ta strategie este de a te retrage, vei fi extrem de vulnerabil în situațiile în care retragerea nu te ajută. Vlad putea fi atacat de cei trei indivizi din pădure pentru a-i lua telefonul și a-i da o ”lecție fizică” iar Anamaria putea fi lovită sau chiar atacată cu obiecte ascuțite de către femeia ”nebună”. Ei au ales să se retragă și nu au făcut-o din frică ci dintr-un calcul realist.
Le-am mulțumit la amândoi pentru că au împărtășit cu mine aceste întâmplări! Mă bucură de fiecare dată când foști cursanți îmi povestesc despre cum viața lor este influențată în bine de pregătirea de care au beneficiat la cursurile mele. Și îi felicit pentru că la un moment dat au avut înțelepciunea de a investi în pregătirea lor pentru supraviețuirea agresiunilor. Chiar dacă au uitat multe tehnici, ”structura” lor interioară a fost modificată și toată viața lor vor putea analiza mai eficient situațiile, vor putea lua decizii mai bune și vor putea neutraliza mai eficient agresorii dacă chiar este cazul.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Imagine preluată de la about.me/eddierose ]
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România