Ne naștem cu două nevoi de bază care să ne faciliteze supraviețuirea ca individ și ca specie: cea de ”iubire” și cea de ”siguranță”. Și suntem născuți de persoana care ni le oferă inițial pe amândouă: de mama noastră. În brațele ei ne simțim atât iubiți cât și în siguranță. Acolo mâncăm, acolo dormim și de acolo începem să explorăm lumea.
Tot restul vieții încercăm apoi să recreem condițiile în care să experimentăm aceste două emoții. Neputând însă rămâne la infinit în brațele mamei și trebuind să interacționăm și cu alte persoane, noi putem transforma iubirea în ”conectare” iar siguranța în ”limite benefice”.
IUBIREA poate fi de multe feluri, în funcție de persoana cu care o experimentăm. Ne iubim diferit mama, tatăl, bunicii, partenerul de viață, copiii (chiar și între ei), prietenii, colegii etc. Este un mit că putem iubi un singur bărbat sau o singură femeie – sunt doar limitări pe care ni le impunem subconștient, pradă tiparelor sociale nocive de genul Romeo și Julieta.
Însă iubirea este doar o formă de conectare profundă. Chiar dacă nu-i iubim pe toți sau nu suntem iubiți de toți, putem să ne conectăm autentic cu aproape toată lumea. O conectare în care eu îi arăt sincer celuilalt cum sunt, el mi se arată mie, iar împreună ne apreciem potrivirile și ne respectăm diferențele.
SIGURANȚA poate fi de multe feluri, în funcție de provocările pe care le-am experimentat în viață. Poate însemna să ai casa ta, familia ta, să ai mâncare pe masă, să ai rezerve de bani sau să nu depinzi de nimeni. Este un mit că societatea îți poate oferi întotdeauna siguranța de care ai nevoie – o face des, însă de multe ori dă și rateuri.
De aceea, este necesar să facem tot posibilul ca siguranța noastră să depindă de noi, prin stabilirea unor limite benefice pentru sine și dezvoltarea capacităților de comunicare și apărare eficientă a acestora.
În ambele contexte – și la conectare și la limite – este vorba despre conștientizarea a ce sunt eu în interior și a ce transmit spre exterior, a acceptării a ce transmite celălalt și a prezenței în legătura care se formează între noi. Conectarea are limite, iar limitele se manifestă doar la conectare. Sunt ca două fațete inseparabile ale aceleiași monede, astfel încât eu nu pot aborda unul dintre aspecte fără celălalt.
Când predau Krav-Maga și supraviețuirea agresiunilor reale, eu vorbesc despre limite și cum pot fi menținute acestea față de agresori. Însă vorbesc și despre iubire când caut motivația cursanților pentru a se apăra. Și vorbesc permanent despre conexiune, pentru că orice acțiune fizică este între două corpuri umane.
Sun Tzu scria ”Dacă îți cunoști inamicii și te cunoști și pe tine, nu vei fi în pericol nici într-o sută de bătălii.” Însă nu ai cum să-ți cunoști inamicul dacă nu îl studiezi cu atenție, dacă nu încerci să-i înțelegi motivațiile și acțiunile. Și nu ai cum să te cunoști pe tine dacă nu te iubești sau nu îți accepți și nu îți controlezi părțile violente. Și nici nu ai cum să nu fii în pericol dacă nu ai simulat multe lupte în care să testezi interacțiunea dintre voi înainte de bătăliile reale.
Acesta este motivul pentru care am activități atât de diverse: mă interesează omul și funcționarea lui, pornind de la tiparele subconștiente, care generează emoții, care sunt filtrate de rațiune și apoi transformate în acțiuni. Mă interesează să mă cunosc cât mai bine și mai onest, și mă interesează să-i cunosc și pe ceilalți cât mai bine și mai onest (nu doar să îi judec pe baza valorilor mele). Și mă interesează aceste aspecte pentru a trăi cât mai echilibrat în interior și cât mai armonizat cu exteriorul.
Te invit la cursurile mele nu pentru a învăța ”să te bați” ci pentru a obține siguranța care să îți permită să te iubești pe tine și pe ceilalți. Următorul curs este tabăra ReDefinirea Limitelor din 8-13 septembrie, care îți oferă o mulțime de activități dedicate explorării și redefinirii limitelor personale, prin relaxare si joc. Vei beneficia de multe informații despre inteligența emoțională, supraviețuirea agresiunilor reale și Krav-Maga, pe care le vei putea aplica ulterior în toate ariile vieții tale. Vei descoperi noi resurse interioare și noi modalități de a-ți folosi mintea, corpul, emoțiile și energiile.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România