Supraviețuirea agresiunilor este un subiect evitat de majoritatea persoanelor și instituțiilor. Agresiunile sunt popularizate de mass media, însă aproape întotdeauna focusul este pe agresor, pe cum ar putea fi acesta restricționat în a repeta răul făcut.
Marea majoritate a oamenilor preferă să paseze întreaga responsabilitate altora: agresorilor și instituțiilor statului. Agresorii ar trebui să se schimbe iar statul ar trebui să creeze un mediu mai sigur. Bineînțeles că aceasta ar fi soluția ideală, însă agresorii sunt agresori tocmai pentru că nu respectă regulile. Iar statul nu are cum să fie prezent pentru a preveni fiecare agresiune.
Astfel, o persoană conștientă și responsabilă își asumă o parte din responsabilitatea de a trăi o viață în siguranță. Fiecare dintre noi putem acționa pentru a evita situațiile tensionate, pentru a atenua conflictele și pentru a supraviețui violențelor. Suntem mult mai puternici decât credem și putem supraviețui aproape tuturor agresiunilor, însă întâi este necesar să ne pregătim corespunzător.
Prin cursurile mele de Krav-Maga și autoapărare ajut oamenii să înțeleagă agresiunile, să își descopere puterea adevărată și să fie pregătiți să acționeze eficient pentru a supraviețui oricărei forme de agresiune. Iar pentru aceasta fiecare persoană are nevoie doar de câteva ingrediente: informație, intenție, energie și încredere.
Aici sunt incluse toate cunoștințele despre cum se manifestă agresiunile, despre psihologia agresorului, despre dezavantajele agresorului și avantajele celui agresat, despre evitare și atenuare dar și despre tehnicile eficiente de anihilare a agresorului.
O parte dintre aceste informații sunt teoretice și ajută la schimbarea perspectivei proprii. Întâi trebuie să știm ce trebuie să facem și să credem că este posibil.
O altă parte a informațiilor - salvate în subconștient - sunt deprinderile care se formează prin exersare. Deoarece conflictele reale se produc de cele mai multe ori pe neașteptate și se termină în doar câteva zeci de secunde, nu este timp de analize raționale laborioase. Astfel, unele reacții trebuie formate anterior, pentru a putea acționa instinctiv, în fracțiuni de secundă.
Dintr-o persoană neajutorată fiecare poate evolua într-o persoană realistă și eficientă în supraviețuirea agresiunilor. Diferența o face educația potrivită.
Informația greșită și cea care rămâne doar la nivel teoretic fac mai mult rău, deoarece dau un fals sentiment de siguranță și pot determina respingerea unei pregătiri cu adevărat eficiente. În cazul unei agresiuni există riscul de a fi chiar mai vulnerabil decât cineva complet neinformat.
Oricât de eficienți am fi la antrenamente sau la joaca cu prietenii, supraviețuirea unei agresiuni reale necesită să avem intenția potrivită. Trebuie să acceptăm că supraviețuirea noastră depinde de acțiunile noastre ferme. Putem alege ori să evităm conflictul fugind sau atenuând tensiunile ori să acționăm decisiv pentru anihilarea agresorului.
Întotdeauna, intenția inițială trebuie să fie de evitare a conflictului. Trebuie să lăsăm ego-ul și mândria deoparte și să ne gândim la siguranța noastră. Valorile noastre frumoase merită să fie afirmate în relația cu oameni cu caracter frumos, nu față de agresori.
Violența trebuie evitată cu orice preț, însă atunci când toate celelalte abordări au eșuat violența este singurul răspuns viabil. Astfel, dacă se ajunge aici, intenția trebuie să se transforme în anihilarea agresorului. Cât mai rapid, mai simplu, mai direct și mai eficient.
Orice ezitare sau plasarea intenției în direcția greșită se poate solda cu rănirea gravă sau chiar moartea. A ta sau a celor dragi ție,
Dacă avem ocazia să fugim, ne canalizăm energia spre a ne îndepărta cât mai repede de agresor.
Altfel, trebuie să ne canalizăm toată energia spre agresor. Mai exact, prin agresor. Un element crucial al supraviețuirii este faptul că noi nu ne apărăm ci neutralizăm agresorul. Oricât de frumos pare, doar apărarea atacurilor nu face decât să amâne puțin deznodământul nefast.
În momentul în care am decis să acționăm ne transformăm într-o armă. Intenția noastră, copul nostru și emoțiile noastre conlucrează pentru a penetra ținte specifice pe corpul agresorului. Canalizând întreaga noastră energie în zone specifice putem dezactiva cu ușurință orice agresor, chiar dacă acesta este mult mai mare și mai puternic decât noi.
Neimplicarea totală în aceste momente va anihila eficiența acțiunilor, ceea ce va duce la ratarea momentului optim de acțiune și aproape sigur la iritarea suplimentară a agresorului.
Inițial încrederea trebuie acordată instructorului și artei marțiale. Indiferent pe ce criterii este ales instructorul, o dată alegerea făcută indicațiile acestuia trebuie urmate fără ezitare. Cine nu are 100% încredere în instructorul lui mai bine merge în altă parte.
Informațiile teoretice trebui asimilate și apoi translatate prin exersare în reflexe. Acest proces este solicitant emoțional, pentru că trebuie să treacă peste fricile și zidurile de protecție proprii fiecărei persoane. Iar pentru a fi acceptate și procesate este neapărată nevoie de încredere.
Cu timpul, încrederea se clădește față de capacitățile proprii de supraviețuire. Exersând cu parteneri diverși, într-o multitudine de contexte diferite, fiecare are ocazia să descopere eficiența principiilor și tehnicilor învățate. Doar văzând cum un coleg mai mare nu te poate lovi sau este neutralizat de o lovitură a ta vei avea încredere că te vei putea descurca similar și în cazul unei agresiuni reale.
Lipsa încrederii va duce la o învățare defectuoasă și la ezitarea aplicării tehnicilor în situațiile acute. Plus că va permite fricii să se manifeste și să îți influențeze negativ întreaga viață.
Capacitatea de autoapărare este o abilitate. Iar la fel cu toate celelalte abilități, aceasta se poate educa și se poate dezvolta la infinit. Având în vedere că suntem supuși zilnic agresiunilor (de cele mai multe ori în forme pe care nu le conștientizăm), consider că capacitatea de autoapărare este una dintre cele mai importante abilități de care avem nevoie în viața noastră.
Te invit să îți răspunzi sincer la următoarea întrebare: ”Care ar fi șansele tale de a scăpa (aproape) nevătămat dacă unul sau mai mulți indivizi mai mari și mai puternici te atacă violent?” Indiferent care este procentul, nu crezi că ar merita să te pregătești pentru a-l crește și a trăi în mai mare siguranță?
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Imaginea a fost preluată de la bestbowreviews.com/shiney-black-target-practice-arrows-review/ ]
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România