Astăzi afirmam în timpul unei discuţii că ″Sunt din ce în ce mai puţini oameni dispuşi să se implice în activităţi care presupun o implicare intensă şi de durată. Tot mai mulţi caută gratificaţii imediate, cu efort minim şi fără angajamente personale. Indiferent de activitate...″
Este un proces care ne afectează pe toţi, indiferent dacă ne dorim sau nu. Deoarece trăim într-o societate care ne defineşte valorile şi interacţiunile. Deoarece renunţăm treptat la sinele nostru pentru a deveni cetăţeni perfecţi după standarde create artificial. Deoarece informaţiile cu adevărat importante sunt sufocate de cele care beneficiază de marketing mai agresiv.
Eu am participat la primul curs de arte marţiale urmă cu 29 ani, în 1988. Atunci m-am simţit privilegiat pentru simplul fapt ca am fost acceptat la antrenamente. În filmele şi cărţile cu arte marţiale pe care le văzusem / citisem era întotdeauna evidenţiat cât de greu este să ajungi la un maestru bun. Iar situaţia mea fusese similară: artele marţiale erau interzise în acea perioadă. Oficial practicam baschet, dar în realitate învăţam Shotokan.
Următoarea provocare au fost antrenamentele epuizante. Erau de 3 ori pe săptămână (luni, miercuri şi vineri) şi durau câte 2 ore. Şi uneori se mai adăuga un antrenament duminică dimineaţa, în pădure. Am mers întotdeauna cu plăcere la ele, pentru că am pornit din start cu mentalitatea că rezultatele în artele marţiale se obţin doar prin efort fizic intens şi de durată. Şi niciodată nu m-am gândit să renunţ la vreun antrenament.
Apoi a venit provocarea ego-ului meu, care începea să se plictisească de repetarea la infinit a aceloraşi tehnici. Îmi doream să învăţ tehnici noi, să primesc centuri colorate. Din fericire, l-am avut ca instructor pe Czégény Csabá, un om excepţional, un model atât în sala de sport cât şi în afara ei. El a reuşit să îmi schimbe perspectiva. Treptat am înţeles că tehnicile sunt doar o parte mică dintr-o artă marţială şi în nici un caz cea mai importantă. Pregătirea fizică este doar calea pe care se păşeşte pentru a obţine valorile reale: integritate, respect, curaj, onoare, compasiune, onestitate, loialitate.
Revenind în prezent, abordarea este radical diferită. O persoană interesată de a practica Krav-Maga m-a numit recent ″instructor prestator de servicii″. Iar asta ilustrează foarte bine modul în care tot mai multe persoane se raportează la artele marţiale şi la cei care le predau. Pentru ei o artă marţială este un ″serviciu″ la care ei au dreptul. În plus, ca şi ″clienţi″ ei cer să fie în centrul atenţiei: instructorul ar trebui să adapteze ce şi cum predă astfel încât experienţa lor să fie cât mai uşoară şi mai plăcută.
Oricât de mult m-aş strădui, pot ridica un cursant doar la nivelul la care este el dispus să se implice. Iar el pierde din start dacă alege să mă vadă ca pe un furnizor de servicii, dacă se aşteaptă ca eu să aplic orbeşte principiul ″clientul nostru – stăpânul nostru″, dacă doreşte să îi transmit cunoştinţele şi abilităţile doar în forma pe care şi-o doreşte. O asemenea persoană nu va respecta cunoştinţele şi experienţa mea şi va lupta activ împotriva oricărei schimbări care contravine cunoştinţelor pe care le are deja.
Mark Twain spunea: ″Nu ceea ce nu ști îți crează probleme. Este ceea ce ști sigur, dar nu este corect.″ Iar eu obişnuiesc să le spun unor cursanţi: ″Ai ales să vii la mine să înveţi deoarece în ceea ce priveşte Krav-Maga şi conducerea unui antrenament ştiu mai multe decât tine. Atunci ai încredere în mine şi urmează-mi indicaţiile chiar dacă nu le înţelegi momentan sau nu eşti de acord cu ele. Dacă consideri că şti mai bine, nu ai nevoie de mine şi mai bine pleci.″
Societatea promovează tot mai mult libertatea individului. Ni se spune pe toate canalele că putem obţine sau realiza orice ne dorim. Că putem deveni orice visăm. Primim şi o mulţime de exemple de oameni care au reuşit. Şi este adevărat: suntem tot mai liberi să ne urmăm visele şi avem din ce în ce mai multe multe oportunităţi de a le atinge. Însă ce se omite din acest discurs ideatic este calea pe care trebuie să o parcurgem.
Având în vedere că informaţia creşte exponenţial ca şi cantitate, ajunge la noi preponderent informaţia promovată. Iar promovarea costă. Cine are banii pentru promovare? Cei care îşi promovează serviciul sau produsul propriu. Cei care nu sunt interesaţi să ne dea cea mai utilă informaţie pentru noi ci să ne dea exact informaţia care să ne convingă să le devenim clienţi. Şi, din păcate, renunţăm treptat la discernământul propriu şi ne lăsăm convinşi de reclama cea mai ″credibilă″.
Îi alegem pe cei care ne promit căi mai uşoare şi mai scurte. Pe cei care ne promit o experienţă mai plăcută. Pe cei care ne promit rezultate cu o implicare minimă a noastă, ca timp şi efort. Sună mult mai tentantă o ofertă de 15 minute / săptămână de conectare la aparate cu impulsuri electrice decât una cu 3 antrenamente / săptămână de câte o oră jumătate. Sună mai tentant să ne stimuleze curentul muşchii decât să îi implicăm conştient în mişcări solicitante, complexe.
În urmă cu 29 ani, ca practicant de arte marţiale aveai 3 antrenamente / săptămână, fiecare de câte 2 ore. În urmă cu 10 ani s-a ajuns la doar 2 antrenamente / săptămână, de câte 2 ore. În urmă cu 5 ani cele 2 ore s-au redus la câte 1 oră şi 30 minute. De vreo 2 ani lumea tinde spre antrenamente de doar 1 oră, de două ori pe săptămână. Însă mai apar diferite alte evenimente în vieţile cursanţilor, care îi împiedică de multe ori să lipsească, aşa că se tinde spre un total de 1 oră de antrenament / săptămână.
Oamenii se concentrează pe ceea ce vor, în loc să se concentreze pe cum să obțină. Sunt mai interesați de satisfacția primirii unei centuri decât de a veni cu regularitate la antrenamente. Sunt mai interesanți în a avea dreptate decât să asculte și să urmeze un instructor pe căi pe care nu le-au parcurs niciodată. Sunt mai intresați să meargă la o sală de forță în care să se simtă liberi făcând ce vor, când vor, decât să intre într-o sală de arte marțiale în care trebuie să urmeze indicațiile unui instructor și să se coordoneze cu colegii de antrenament.
Revenind la întrebarea din titlu: ″Învăţ Krav-Maga pentru autoapărare sau pentru dezvoltarea personală?″...
Cristian Nacu afirma: ″Calitatea vine din exterior, din cerinţele cuiva, pe când excelenţa vine din interior, este o dorinţă intrinsecă.″ Cea mai mare provocare pentru mine este să transmit mai departe valorile Krav-Maga ca artă marţială. Autoapărarea înseamnă învăţarea unor principii şi tehnici specifice. Iar cu puţin efort acestea se pot învăţa într-un timp relativ scurt. Au dovedit-o multele sute de cursanţi pe care i-am avut, cu vârste cuprinse între 5 şi 55 ani. Însă arta marţială înseamnă adoptarea unui stil de viaţă specific, căutarea excelenţei în fiecare moment şi în fiecare activitate.
Krav-Maga a fost clădit pe tehnici şi principii extrem de simple şi eficiente. Imi Lichtenfeld, cel care a creat Krav-Maga, a început să le predea imediat după al doilea război mondial unor luptători din rezistenţă care activau pe teritoriul actualului stat Israel. Aceştia erau oameni simpli, fără abilităţi fizice sau intelectuale deosebite. Şi deoarece armele erau puţine şi muniţia limitată, foarte des ajungeau să lupte corp la corp, cu mâinile libere sau cu arme albe.
Ulterior creării statului Israel, Imi a predat tehnicile de autoapărare militarilor. Şi în acest caz avea foarte puţin timp la dispoziţie pentru instruirea lor (de obicei 2 săptămâni), aşa că s-a asigurat că ceea ce predă poate fi învăţat foarte repede. În plus, trebuia să fie şi foarte eficient, deoarece soldaţii aplicau tehnicile pe câmpul de luptă.
Toate aceste tehnici de autoapărare reprezintă scheletul pe care Imi a construit Krav-Maga-ul, după ieşirea la pensie din armata israeliană. Iar ce a adăugat face diferenţa dintre un sistem de autoapărare şi o artă marţială. Diferenţa dintre câteva zile de antrenament şi o viaţă de continuă perfecţionare. Diferenţa dintre câteva cunoştinţe practice şi un set de valori pe care să îţi bazezi toate acţiunile viitoare.
Eu am ales să predau Krav-Maga în ambele feluri: ca tehnică de autoapărare şi ca artă marţială. Predau Krav-Maga ca tehnică de autoapărare prin cursuri de scurtă durată (câteva ore sau câteva zile), în care suntem îmbrăcaţi şi încălţaţi ca pe stradă, în care mă focusez pe un set redus de principii şi tehnici, în care scopul meu este să ajut cursanţii să se descurce în cazul unor ameninţări specifice. Predau Krav-Maga ca artă marţială prin cursuri de lungă durată (ani), în care suntem îmbrăcaţi în kimono, în care predau în detaliu toate principiile şi tehnicile, în care scopul meu este să dezvolt cursantul ca om, să îl fac mai puternic şi mai tenace fizic, emoţional şi mental.
Primul rezultat al participării la cursurile mele este conştientizarea. Conştientizarea că nu e obligatoriu să fii mare şi puternic ca să te aperi eficient, că există soluţii realiste de a răspunde unei agresiuni şi de a scăpa cu bine, că singura acţiune eficientă de apărare este oprirea agresorului, că poţi opri agresorul doar dacă comunici cu el prin singurul limbaj pe care îl înţelege (durerea), că este perfect justificat şi etic să faci tot ce este necesar ca să îţi aperi integritatea fizică şi emoţională.
Al doilea rezultat este setul de abilităţi dobândite. Principiile şi tehnicile învăţate şi repetate la curs îţi permit să te descurci bine în cazul unei agresiuni specifice. Ai trecut până acum printr-o mulţime de instructaje de prim ajutor, de protecţie a muncii, de protecţie împotriva incendiilor, de condus preventiv, de cum să treci strada în siguranță etc. Însă nimeni nu te-a învăţat până acum cum să eviţi şi să răspunzi la agresiunile verbale, emoţionale, fizice, sexuale din viața ta. Iar de acum încolo ai un set de unelte eficiente, pe care le poţi aplica oricând ai nevoie.
Al treilea rezultat este încrederea. Încrederea în forţele proprii. Care se clădeşte pe conştientizarea situaţiilor tensionate şi deţinerea abilităţilor necesare pentru a răspunde eficient. Interesant este că această încredere se manifestă imediat în toate aspectele vieţii tale. Oamenii vor sesiza o schimbare în atitudinea ta, chiar dacă nu o vor putea defini. Majoritatea agresorilor te vor evita fără ca tu să trebuiască să faci nimic conştient. Iar dacă te vor agresa, vei lua decizii mai potrivite pentru a te apăra.
Însă cei care participă la cursurile de lungă durată, în care predau Krav-Maga ca artă marţială, au câteva beneficii suplimentare faţă de cele trei enumerate mai sus. Faptul că trebuie să participi regulat la cursuri pe o perioadă lungă, că fiecare curs este greu şi plin de provocări, că îţi schimbi treptat tiparele de gândire şi reflexele, că alegi să ai încredere în tine, colegi şi instructor, că sacrifici confortul de moment pentru dezvoltarea ta – necesită calităţi pe care doar puţini oameni le au. Acestea sunt valorile reale ale unei arte marţiale sunt: integritate, respect, curaj, onoare, compasiune, onestitate, loialitate, determinare, consecvenţă, perseverenţă.
Autoapărarea îţi oferă câteva unelte simple şi extrem de eficiente. Devii un cioplitor în piatră care extrage din carieră - în cel mai eficient mod posibil - blocuri de piatră pentru construcţia unei case. Arta marţială îţi oferă mult mai multe unelte şi te dezvoltă şi pe tine într-un mod extrem de complex, astfel încât devii un sculptor care realizează statui din piatră de o frumuseţe impresionantă. Diferenţele dintre cioplitor şi sculptor sunt imense, dar fiecare are rolul lui şi este eficient în ceea ce face. Important este ca tu să îţi dai seama ce anume îţi doreşti să devii, iar apoi să depui efortul necesar.
Un cioplitor nu va putea sculpta o statuie, însă un sculptor va putea cu uşurinţă să îţi cioplească orice piatră. În mod similar, cineva care învaţă autoapărare va fi eficient în anumite situaţii particulare, însă cineva care studiază o artă marţială va excela în toate situaţiile. Marii maeştri afirmă că, cu cât cunoşti mai bine o artă marţială cu atât ai mai puţină nevoie să te aperi fizic. Aptitudinile suplimentare îţi permit să fii mai conştient de ce se întâmplă în jurul tău, să previi majoritatea tentativelor, să deescaladezi multe situaţii tensionate şi să răspunzi cu minimă duritate dacă este cazul.
Krav-Maga-ul creat de Imi, ca artă marţială, este o cale de dezvoltare personală extrem de complexă. Te dezvolţi fizic prin varietatea maxim posibilă de solicitări musculare şi articulare. Aceasta favorizează şi un corp sănătos, tonifiat, plin de energie. Te dezvolţi mental învăţând să rămâi calm şi să ai o atenţie distributivă. Înveţi să iei instantaneu decizii importante. Te dezvolţi emoţional exersând controlul fricilor şi descoperindu-ţi noi resurse. Te obişnuieşti să trăieşti în prezent.
Eu aş preda arte marţiale (Krav-Maga, Aikido şi Judo) în tot sistemul de învăţământ, din clasa 1 până la facultate şi master. Dacă toţi tinerii ar trece printr-un asemenea program de pregătire ar deveni adulţi mult mai frumoşi. Iar toate manifestările violente s-ar diminua dramatic, deoarece agresorii nu ar şti niciodată cât de bine se poate apăra persoana pe care o vizează. Însă sunt realist că acesta este un vis utopic. Gândindu-mă realist, m-aş bucura să fie cât mai multe persoane care să înveţe autoapărare (Krav-Maga). Şi măcar o mică parte dintre oameni să se dedice şi învăţării Krav-Maga ca artă marţială.
Fiind bombardaţi în ziua de astăzi cu activităţi şi interacţiuni extrem de variate şi de tentante, este foarte greu să ne dedicăm o parte din timp studiului unei arte marţiale. Aşa că îi apreciez extrem de mult pe cei care o fac, elevi şi instructori. Într-o societate în care oamenii se îndepărtează tot mai mult de sinele lor, practicanţii de arte marţiale sunt cei care păstrează şi transmit mai departe valorile umane cele mai importante: integritate, respect, curaj, onoare, compasiune, onestitate, loialitate. Şi iubire. Iubire conştientă, pe care o pot oferi deschis, fără frica de a fi răniți.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor Krav-Maga, centura neagră
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România