Cu toții ne dorim ca viața să ne fie armonioasă și plină cu iubire. Cu toții ne dorim să trăim fără constrângeri și fără tensiuni. Însă este realist acest vis?
Imaginea de mai sus ilustrează dependențele dintre ceea ce ne dorim și ceea ce respingem. Realitatea este că nu putem obține armonie doar cu iubire și deschidere – avem nevoie pentru echilibrare de limite și agresiune.
Este frumos și plăcut atât să primim cât și să oferim iubire. Însă pentru ca iubirea să se poată manifesta și să ajungă la destinatar este necesară să fim deschiși să oferim și să primim.
Dacă nu suntem deschiși, oricât de multă iubire am avea în noi, cei din jur nu vor putea să o vadă. De aceea multe persoane sensibile și iubitoare sunt percepute reci, indiferente sau dezinteresate.
Dacă nu suntem deschiși, oricât de multă iubire ar încerca să ne ofere alte persoane, aceasta nu va reuși să ajungă la noi. Iar noi ne vom simți în continuare singuri, nedoriți și neapreciați.
În urma experiențelor neplăcute din viată sau a educației, noi ne punem o mulțime de bariere. Cu cât traumele au fost mai mari și dogmele mai puternice, cu atât ne înconjurăm cu ziduri mai mari.
Pentru a ne deschide avem nevoie să știm care este zona noastră de siguranță, care este limita până la care putem acționa fără să ne dăuneze.
Dacă nu avem limite clare, ne va fi frică să ne deschidem. Sau ne vom deschide prea mult și vom risca să fim răniți, ceea ce va alimenta suplimentar frica de deschidere.
În orice interacțiune sănătoasă trebuie să avem limite. Trebuie să știm atât care sunt limitele noastre (ce putem face noi), dar și care sunt limitele pe care le impunem celorlalți (ce ne pot face ceilalți).
Iar pentru a impune limite trebuie să fim fermi. Unele persoane vor respecta limitele noastre comunicate frumos, dar multe altele vor dori să le încalce.
Întotdeauna responsabilitatea limitelor noastre este a noastră, nu a celor din jur. Astfel, față de cei care nu ne respectă limitele trebuie să putem manifesta agresiune.
Din păcate, foarte puține persoane sunt suficient de bine intenționate și conștiente ca să acționeze cu adevărat în beneficiul nostru. Pentru toate celelalte cazuri trebuie să fim pregătiți să ne apărăm.
Agresiunea este o unealtă care ne poate ajuta sau dăuna. La fel cu orice unealtă, dacă o cunoaștem bine putem să o folosim constructiv, în beneficiul nostru și al celorlalți.
Pentru ca să nu manifestăm agresiune inutilă sau exagerată este necesar să acționăm din iubire. În primul rând iubire față de noi, dar și iubire față de cei din jurul nostru.
Această buclă poate fi parcursă în ambele sensuri:
Iubirea și deschiderea țin de partea noastră emoțională, de inima noastră. Teoretic, cu cât mai mult avem din fiecare cu atât ar fi mai bine. Practic, excesele pot fi ori deranjante pentru ceilalți ori riscante pentru noi.
Limitele și agresiunea ar trebui să fie controlate de partea noastră rațională, de creierul nostru. Dacă le lăsăm necontrolate în seama emoțiilor putem ajunge introvertiți sau criminali. Educându-ne, putem obține eficiența optimă.
Soluția pentru o viață armonioasă și fericită este luarea deciziilor cu inima (cu deschidere și iubire) și implementarea lor cu creierul (cu limite sănătoase și agresiune minimă).
Prin cursurile de Krav-Maga și autoapărare ajut cursanții să învețe teoretic și să experimenteze practic deschiderea față de nou, stabilirea unor limite sănătoase și protejarea de agresiunile exterioare. Iar iubirea este o valoare promovată prin tot ceea ce fac.
Noi devenim mai buni în supraviețuire tocmai din iubire pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Pentru a ne putea ajuta și pentru a-i putea ajuta pe cei dragi nouă. Pentru a trăi mai liber, în siguranță.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România