Nu, vârsta ideală nu este 38 ani ;) Cifra din imagine este doar media de vârstă a cursanților care sunt înscriși acum la cursurile de weekend ale școlii Krav-Maga Stability in Motion. Cel mai tânăr cursant are 14 ani iar cel mai trecut prin viață are 57 ani.
Am început să învăț arte marțiale în urmă cu 36 ani și am început să predau Krav-Maga în urmă cu 20 ani, în 2004. Am predat cursuri săptămânale, cursuri intensive și cursuri de weekend. Am avut multe sute de cursanți de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 5 ani și 60 ani. Iar în această perioadă am observat o tendință interesantă... media de vârstă a cursanților a crescut constant.
Dacă în urmă cu 20-30 ani aproape toți cursanții erau studenți și proaspeți absolvenți, în prezent aceștia lipsesc cu desăvârșire. Printre cursanții actuali 10% au între 14-16 ani, 50% au între 30-40 ani, 20% au între 41-50 ani și 20% au între 51-60 ani. Segmentul de vârste 19-27 ani lipsește cu desăvârșire, iar cei de 14-16 ani probabil s-au înscris inițial doar la insistențele părinților...
Revenind la întrebarea din titlul articolului, vârsta ideală pentru a practica Krav-Maga... începe la 5 ani. Da, aceasta doar ”începe” și nu se termină niciodată.
Copiii încep să își dezvolte anumite capacități mentale doar de la 5 ani. Ca să învețe Krav-Maga au nevoie de câteva abilități pe care nu le posedă la vârste mai mici: coordonare motrică, atenție susținută, înțelegere, anticiparea și asumarea consecințelor etc. Krav-Maga nu este un sport ci o unealtă, care trebuie înțeleasă și folosită cu responsabilitate. Pentru ei mai important decât ce învață este cine îi învață și implicit cum îi învață. Copii sunt într-un proces de formare a personalității și un instructor de arte marțiale trebuie să fie un exemplu frumos de urmat în primul rând ca om cu valori frumoase. Astfel combinația dintre un instructor bun și Krav-Maga poate fi un ingredient extrem de prețios în formarea lor. Ei își însușesc valori frumoase, își dezvoltă armonios mintea și corpul, învață să depună efort pentru a obține rezultate etc.
În adolescență personalitatea lor este aproape complet formată, însă au nevoie în continuare să fie stimulați mental, emoțional și fizic. Depășirea provocărilor de la cursuri îi antrenează pentru depășirea altor greutăți cu care se vor confrunta în viață. Ei nu învață doar să se apere ci își dezvoltă și abilități superioare pentru a aborda mai eficient toate aspectele vieții, cum ar fi focusul, determinarea, reziliența, asumarea etc. Nu doar că participarea la cursuri nu le va afecta implicarea la școală (aspect de care se tem mulți părinți) ci abilitățile obținute le vor ușura procesul de învățare.
Tinerii de 18-28 ani sunt (în principiu) la apogeul abilităților lor fizice. Dacă și le dezvoltă frumos în această perioadă au șanse mai mari să aibă un corp frumos și sănătos în a doua parte a vieții. În plus, încrederea în sine și capacitatea de a se apăra de orice agresiune îi ajută să se transforme în adulți responsabili și echilibrați. Doar cunoscându-se personal bine și netemându-se de ceilalți vor putea să intre în relații benefice pentru ei.
Adulții de 30-40 ani au deja un drum destul de clar stabilit prin viață. Însă ei trebuie să reziste tendinței de a deveni sclavii locului de muncă sau al familiei. Ei trebui să continue să investească în dezvoltarea lor personală. Doar o persoană care se simte puternică și echilibrată poate fi un partener de încredere, un părinte responsabil sau un angajat productiv. Găsirea echilibrului între muncă, familie, distracție și creștere personală este cheia fericirii lor.
Adulții de 41-50 ani au investit deja mult în familie și în locul de muncă. Au depășit multe obstacole în viață și totuși simt că mai au potențial nefolosit. Îngrijirea copiilor nu mai este atât de solicitantă și pot din nou să își aloce timp pentru ei înșiși. Unii dintre ei realizează inclusiv că pentru a-și crește optim copii au nevoie să se dezvolte și ei, atât pentru a avea ce transmite direct copiilor cât și pentru a deveni exemplu de urmat pentru ei.
O mamă de 43 ani îmi spunea în urmă cu câțiva ani: ”Mi-am dorit continuu din adolescență să practic arte marțiale, însă până acum nu am avut timp. Inițial a trebuit să învăț, apoi să excelez la muncă, să am grijă de un soț și să cresc doi copii. Acum copiii sunt mari și am decis că după atât timp în care am fost focusată pe factori exteriori merit și eu timpul meu, doar pentru împlinirea mea. Așa că m-am înscris la Krav-Maga pentru că învăț lucruri utile fără să am nevoie de capacități fizice excepționale.”
Adulții de peste 51 ani au de ales între a urma tendința generală de a se îndrepta spre ”bătrânețe”, restricții de mișcare și boală sau a realiza că nu anii din buletin sunt relevanți ci activitățile în care se implică și energia cu care o fac. Cei care vin la cursurile de Krav-Maga sunt în primul rând foarte curajoși asumându-și riscuri pe care majoritatea celor mai tineri le evită. Ei știu că pentru a continua să fie activi și energici este nevoie să se stimuleze mental și fizic, învățând elemente noi și solicitându-și armonios corpul.
Vârsta ideală pentru a practica Krav-Maga este ACUM și continuu până când ”moartea ne va despărți” ;) ”Relația” cu Krav-Maga este mai stabilă decât cea de căsătorie - partenerul de viață te poate părăsi fără ca tu să poți împiedica asta, însă de Krav-Maga scapi doar dacă tu renunți la el.
Astfel, este clar că învățarea și practicarea continuă a Krav-Maga este benefică tuturor persoanelor, de ambele sexe și la toate vârstele. Imi Lichtenfel – creatorul Krav-Maga – spunea că ”Krav-Maga este potrivit pentru toată lumea.”
Krav-Maga ca artă marțială a fost creată pentru toate persoanele. Oricine o poate învăța și poate beneficia de avantajele pe care le oferă. Faptul că nu se bazează pe forță, mobilitate, viteză sau capacitatea de a rezista loviturilor le permite să participe la cursuri și celor cu condiție fizică scăzută. Faptul că are o varietate mare de tehnici și abordări oferă și celor cu anumite restricții de mișcare suficiente opțiuni pentru a-și crește în mod real șansele de supraviețuire a agresiunilor.
Da, sunt și școli de Krav-Maga care pun in mod greșit accentul pe forță și pe agresivitate, care îl văd și îl predau doar ca pe o tehnică de luptă. Școli în care trebuie să fii mare, puternic, agresiv și rezistent. Școli în care se consideră că nu ai nici o șansă de supraviețuire fără aceste abilități. Instructorii din aceste școli nu au înțeles ce a creat cu adevărat Imi Lichtenfeld și nici scopul cu care l-a creat. Însă în acest articol eu scriu despre școala mea, în care predau Krav-Maga ca artă marțială, în care scopul cursurile și abordările sunt mult diferite.
Din păcate, nu toată lumea este potrivită pentru Krav-Maga... La cursuri sunt provocări mentale, emoționale și fizice. Și nu doar rare și ușoare ci constante și intense. Cursurile nu sunt pentru relaxare ci pentru creștere. Astfel, cei care caută căi ușoare și rapide, cei cărora le displace efortul, cei care nu pot fi consecvenți, cei care consideră că deja știu totul nu sunt potriviți pentru a învăța Krav-Maga. La fel cum nu sunt potriviți pentru nici o altă artă marțială.
Tendința de creștere continuă a vârstei medii a cursanților mi-o explic tocmai prin schimbarea personalității și implicit a așteptărilor noilor generații. Generațiile anterioare au crescut învățând că orice rezultat necesită un efort personal susținut în timp. Generațiile actuale cresc având impresia că totul li se cuvine și că există o cale prin care să obțină orice repede și fără efort. Astfel, ei ori nu se implică în activități care necesită efort ori renunță foarte repede.
În plus, generațiile anterioare au trăit în perioade cu neplăceri pe care au trebui să le suporte. Ulterior, ca părinți, au încercat să își ferească copii de acest gen de provocări. Și astfel au crescut generații de tineri care caută în special plăcerea evitând orice context care necesita efort și implica suferință. Teoretic este frumos, însă practic ei sunt dezavantajați pentru că sunt mult mai vulnerabili provocărilor vieții. Poate nu direct fizic, însă foarte mult emoțional și ulterior ca boli.
Mă bucur foarte mult când vin la cursuri persoane mature, pentru că știu că au o minimă motivație și disciplină. Mă bucur foarte mult și când vin la cursuri copii și tineri pentru că văd în ei potențialul de a se transforma în adulți frumoși.
Îmi pare rău pentru adulții care își găsesc infinite justificări ca să își ignore dezvoltarea proprie mentală, emoțională și fizică. Îmi pare rău pentru copiii și tinerii care nu știu valoarea implicării lor în anumite programe de dezvoltare și implicit ratează opțiuni fantastice de a-și îmbunătăți viața. Îmi pare rău pentru copiii care au părinți imaturi, care nu le coordonează suficient de potrivit și ferm dezvoltarea, delegându-le lor această responsabilitate (”dacă nu îi place copilului nu îl voi forța”).
Însă rolul meu ca instructor și mentor este de a deschide o ușă spre o realitate mai bună. Fac acest lucru prin articolele pe care le scriu și cursurile pe care le predau. Eu am învățat mult și continui să învăț în continuare, fiind conștient de mulțimea de avantaje ale parcurgerii acestui drum. Ușa este deschisă, însă nu am cum să oblig pe nimeni să treacă prin ea. Cine dorește să treacă este binevenit, însă trebui să își găsească motivația personală.
Sper să fie cât mai multe persoane care să învețe și să practice un Krav-Maga frumos, astfel încât mai mulți oameni să fie echilibrați și să aibă relații mai armonioase. Dacă ți-am stârnit interesul, te invit să citești descrierea cursului pentru începători care va începe în 16 martie. Încă te poți înscrie într-una dintre cele mai interesante aventuri ale vieții tale: Curs de Weekend pentru Centura Galbenă Sper că ai înțeles că nu are importanță ce vârstă ai ;)
Și un ultim aspect extrem de important: o artă marțială nu este despre a învăța un anumit set de tehnici și a obține o anumită centură. Artele marțiale sunt un drum cu un început însă fără vreun sfârșit. Cursurile pe care le predau sunt doar începutul în învățarea Krav-Maga, însă evoluția personală trebuie să continue inclusiv după obținerea centurii negre. Repetarea periodică a cursurilor oferă această oportunitate de auto-menținere și creștere. Iar opțiunea de a începe predarea Krav-Maga poate reprezenta pentru unii un nivel superior de evoluție personală. Astfel, la cursurile mele sunt bineveniți atât începătorii cât și cei mai avansați practicanți.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România