Am publicat acest aticol scris de Dan Pavel pentru că are o perspectivă foarte frumoasă și corectă asupra responsabilității care trebuie să însoțească puterea și asupra beneficiilor principale ale oricărei forme reale și eficiente de pregătire pentru supraviețuire.
Să fii puternic e un sentiment teribil de ciudat. Pe o parte îți oferă încrederea că te poți descurca în orice situație. Vine la pachet cu un soi de liniște venită din faptul că poți trece oricând, fără probleme, prin gașca aia care bea noaptea lângă bloc. Simți că vei fi ok, că ai șanse mult mai mici să-ți iei bătaie pentru un loc de parcare sau pentru că nu te-au dat la timp din calea vreunui zimbru de București. E o senzație reconfortantă să știi că oamenii se simt în siguranță cu tine, mai ales că eu n-am fost agresiv niciodată și am temperamentul ăla de bivol pe care dacă-l mângâi merge. Important e să nu devii arogant.
Pe de altă parte senzația de putere e teribil de frustrantă din pricina lașității oamenilor. Aveau vecinii probleme cu o gașcă de cocalari care parcau mașinile la bloc și duduiau muzica toată noaptea în parcare. Am coborât într-o noapte sărit din somn, desculț, în chiloți și maiou, și-am rezolvat într-un minut. N-a mai bubuit muzica pe alee, dar m-a enervat că nu le-a zis nimeni nimic. Trei blocuri au tăcut din gură zile în șir. Observ mereu același obicei ticălos prin care nevastă-mea beneficiază de un tratament verbal și social mult mai prost decât beneficiez eu. Oamenii au tupeu să-i reproșeze ei lucruri, dar când mă văd pe mine pe alee, mă salută și tac din gură.
Urăsc chestia asta din toată inima. E ușor să intimidezi o femeie de 55 de kile. Nu-i nimic mai ușor. Un vecin a certat-o că nu știu ce la uscătorie și altul că hrănește porumbei în grădină și că de-aia s-au umplut ei de gândaci. Dar n-au venit niciodată să-mi bată mie în ușă. N-au niciodată tupeul să ridice privirea din asfalt când trec pe lângă ei. Eu n-am aflat de toate astea decât după ce mi-a spus ea, dar când te duci să-i confrunți încep cu: ”Nuuu vecine, să moară mama, a înțeles doamna greșit! De fapt noi nici n-aveam treabă cu porumbeii!”. Același lucru se întâmplă cu nevastă-mea și prin alte spații publice în care gorobeții cu pipotele înfoiate au un curaj eroic să o certe sau să-i vorbească urât, dar dispar ca gândacii sub mobilă când mă ridic eu de la masă. Apăi nu-i frumos, vărule! Ia-te, boss, cu mine! Înhamă-te cu mine! Dacă ești tare în gură să te flexezi la femei pe stradă, înseamnă că te țin bermudele și cu unul mai măricel! Totul până la femei și copii, frățioare! Eu dau sărut-mâna și la fete de 14 ani și la babe de 95! O vorbă bună nu costă nimic!
Să fii puternic te sperie zilnic. În primul rând pentru că te obligă să negociezi cu propriile emoții de frica unor posibile consecințe. M-am certat odată demult cu nevastă-mea. Ceartă de-aia rea, de dragoste fiartă. Femeile sunt nebune cu acte când te iubesc și, de la aia cu trei facultăți și până la aia cu patru clase, toate se ceartă de parcă ar avea paișpe ani. Diferă doar tezaurul de cuvinte. Eu pot fi adus într-un punct în care orbesc de furie și sunt obligat să ies din mediul ăla agresiv, până mă calmez. O zi, două mai târziu, revin și terminăm discuția, dar atunci trebuie să plec ca să nu ajung la știrile de la ora cinci. Am vrut să ies din casă pentru că ajunsesem în punctul în care nu mai puteam purta acea conversație fără să trec cu capul prin zid, iar ea se pusese în ușă și nu mă lăsa să plec. Exact copilă de paișpe ani, proptită în ușă, cu mâinile în șolduri și tupeul ăla castrant: ”Ei și ce-o să faci!?! Uite că nu te las!!! - Măi, femeia lu Dumnezeu, dă-te din poartă că iese rău! Lasă-mă-n durerea mea că vorbim mai târziu!”. Și ea tot continua cu patimile ei, de îmi bolborosea capacul pe oală. În furia oarbă, am apucat-o de brațe, am ridicat-o ca pe o păpușă, am cărat-o din ușă și-am trântit-o în pat. Am plecat. Când m-am întors acasă era vânătă pe brațe, de la strânsură. Evident că nu voisem să-i fac rău, iar responsabilitatea șade numai în cârca mea pentru că m-am lăsat întărâtat. Puterea devenită slăbiciune e groaznică.
În al doilea rând, puterea te sperie pentru că realizezi cât e de trecătoare. Voi îmbătrâni, iar puterea mea se va duce pe pustiu. Va veni ziua când nu mă voi mai putea apăra de bizonismul și lașitatea românului. Mai am două decenii și nu mă voi putea proteja nici pe mine, d-apoi pe nevastă-mea. Trăim într-o societate care își tratează bătrânii ca pe animale. Îi discriminează, îi îmbrâncește, îi amenință, îi înjură și-i dă mereu la o parte din conștiința colectivă. Pentru că e ușor. Sunt ținta facilă, ca și femeile tratate ca cetățeni de rang secund. Așa se simt oamenii ăștia bărbați. Zbiară, îmbrâncesc, înjură și sunt foarte curajoși când victima pare slabă sau când sunt ei mulți. Niște șacali care își arată agresivitatea și importanța doar când te văd fragil. Niște lași care nu înțeleg că puterea e în minte și în curaj, nu în karate și șpagate. Puterea se vede fără să o arăți. Cu cât o ai mai mare, cu atât e nevoie să o arăți mai puțin. Puterea se simte. Dintr-un gest, dintr-o privire, din bună-ziua și sărut-mâna.
90% din bătăi se termină dintr-o uitătură și din poziționare, cu mult înainte de a începe să zboare primul pumn. Proștii au senzația că se duc la sală să învețe aikido sau jiu-jitsu ca să se bată. E complet fals. Un sensei te învață cum să nu te bați, cum să stai, cum să taci, cum să reziști și să fii cumpătat. Te învață responsabilitatea care vine la pachet cu puterea. Te învață să lași de la tine. Te învață umilința înfrângerii și gustul propriului sânge. Cum să negociezi cu toate astea ca un bărbat. Mai presus de toate te învață empatia pentru cei înfrânți. Lecția principală din spatele artelor marțiale este înfrângerea, nu bătaia. Bătaia e pentru ciobani beți.
Dan Pavel
Creative Director | Designer
Branding Specialist
[ Articol preluat integral de pe Facebook. ]
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Dacă ai găsit informații interesante, te invităm să dai Share sau să trimiți articolul și prietenilor tăi. Mulțumim!
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România