Lehikanes este un verb în limba ebraică ( לְהִיכָּנֵס ) care se traduce prin ″a intra″. În Krav-Maga el se referă la apropierea de agresor, la ″intrarea″ în spațiul personal al lui, în ″interiorul atacului″.
După cum probabil deja știi, Krav-Maga a fost creat în 1971 în Israel de către Imi Lichtenfeld. Astfel, limba în care a fost predat inițial a fost ebraica. Și este limba în care am învățat multe dintre principiile și tehnicile din Krav-Maga.
Îmi amintesc foarte clar de primul element despre care Onn Chen a vorbit la primul curs de Krav-Maga din România, în 2003: simbolul Krav-Maga. Este simbolul pe care Imi l-a ales pentru arta lui marțială: un triunghi într-un cerc care semnifică ″stabilitatea în mișcare″ pe care este clădit Krav-Maga-ul. Cercul reprezintă mișcarea (a intra = lehikanes). Triunghiul reprezintă stabilitatea (a sta = lehishaer) - acest aspect l-am detalait într-un articol viitor.
Se pare că eu sunt singurul instructor din lume care utilizează acest element ca siglă și nume de școală: Krav-Maga Stability in Motion. Îi sunt foarte recunoscător lui Onn Chen (primul meu instructor și mentor de Krav-Maga) că mi-a prezentat cea mai autentică formă a Krav-Maga-ului, cea mai apropiată de creația lui Imi Lichtenfeld!
Lehikanes este unul dintre aspectele de bază ale Krav-Maga care îl diferențiază radical de majoritatea celorlalte arte marțiale și sisteme de luptă. Este probabil cel mai important aspect care contribuie la eficiența Krav-Maga în agresiunile reale. Este ușor de înțeles, dar necesită destul de mult antrenament pentru a fi însușit și aplicat corect. De ce? Pentru că presupune să te apropii de agresor când acesta atacă, atunci când fiecare celulă din corpul tău ar lua-o la fugă în direcția opusă. Presupune să îți controlezi foarte bine frica și să ai încredere în tehnicile pe care le folosești.
Lehikanes nu este o ″tehnică″ propriu zisă ci un principiu care este aplicat în executarea tuturor tehnicilor din Krav-Maga. Și este ″secretă″ deoarece îl poți recunoaște într-o confruntare doar dacă îl cunoști, altfel nu conștientizezi existența lui. Tindem să atribuim succesul într-o confruntare fizică puterii, vitezei sau tehnicii superioare și să ignorăm contribuția abordării corecte. Majoritatea vor vedea o lovitură cu pumnul însă nu vor realiza importanța apropierii de agresor în succesul acesteia.
Am discutat în decursul timpului cu multe persoane care afirmau că anumite tehnici din Krav-Maga au fost ″împrumutate″ din alte arte marțiale deoarece seamănă cu acestea. Doar lovitura directă de pumn este aceeași peste tot, nu? NU! Mișcarea seamănă, însă sunt detalii fine legate de mișcarea brațului și a corpului, de succesiunea mișcărilor, de combinarea mișcărilor, de revenirea brațului, de echilibrul corpului și bineînțeles de poziționarea față de agresor și de momentul inițierii loviturii.
Este o zicală: ″Diavolul se ascunde în detalii.″ În Krav-Maga, eficiența se ascunde în detalii. În detaliile fiecărei mișcări! Și în felul în care tehnicile sunt aplicate și combinate pentru a anihila agresorul. Noi vedem doar ceea ce știm și astfel putem recunoaște. Fără explicațiile unui instructor experimentat este inutilă învățarea din cărți sau din filmări / cursuri video.
Lehikanes este utilă în următoarele 3 ipostaze, care se suprapun într-o confruntare:
1) Distanța de la care sunt lovit
Tendința noastră naturală / instinctivă în momentul unui atac este să ne retragem. Însă în fața unui agresor hotărât nu facem decât să amânăm deznodământul, momentul în care suntem loviți. De ce? Pentru că noi ne retragem cu spatele iar agresorul poate să se deplaseze mai repede cu fața. În momentul în care ne retragem noi mărim distanța față de agresor iar astfel ratăm posibilitatea de a-l lovi. În același timp, agresorul înaintează și poate ajunge în fiecare moment la distanța potrivită pentru el ca să lovească. Oricât de buni am fi la apărare, la un moment dat vom fi copleșiți sau vom greși și vom ajunge să fim loviți.
Accentuez faptul că agresorul se va poziționa permanent la distanța care îi este cea mai favorabilă pentru a ne ataca. Dacă este boxer va sta la o lungime de braț. Dacă îi place să lovească cu picioarele va sta la o lungime de picior. Dacă practică Judo sau BJJ va încerca să pună mâna pe noi și chiar să se lipească de noi. Dacă are un cuțit va sta la lungimea brațului plus a cuțitului. Dacă are un baston va sta la lungimea brațului plus a bastonului. Indiferent ce stil de atac preferă, va avea o distanță preferată de la care atacul lui este mai puternic.
În Krav-Maga, aplicând lehikanes, în loc să mă retrag (acțiune la care se așteaptă orice agresor) mă voi apropia de agresor. Astfel, mă voi poziționa la o distanță mai mică de el decât îi convine, punându-l în dezavantaj. Toate tehnicile (loviturile) care sunt eficiente la distanță mai mare sunt inutile la distanță foarte mică.
Și chiar dacă voi fi lovit, forța loviturii va fi mult diminuată deoarece agresorul nu a avut timp să își termine mișcarea. De exemplu, dacă sunt atacat cu un baston lung din lateral, forța maximă de lovire este la capătul acestuia. Făcând un pas spre agresor, contactul va fi eventual pe mijlocul bastonului, ceea ce înseamnă că forța de impact este redusă la jumătate. În plus, din cauză că opresc bastonul mai repede acesta nu apucă să prindă o viteză de rotație mare, ceea ce diminuează și mai mult forța de impact.
Un caz particular este cel al agresorilor care caută distanțele foarte mici (Judo, BJJ etc.) față de care noi am fi dezavantajați apropiindu-ne. În realitate însă nu avem de ales: agresorul oricum se va apropia complet de noi, așa că este de preferat să avem noi inițiativa. Iar avantajele apropierii în aceste cazuri sunt detaliate la următoarele două puncte.
2) Surpriza în acțiune
În mod normal, atenția agresorului este focusată pe atac (lovituri, prinderi, proiectări etc.) iar a noastră este focusată pe apărare. Practic, amândoi suntem focusați pe mișcarea agresorului, diferența fiind că el are inițiativa iar noi reacționăm. Din acest motiv suntem permanent în urmă, în dezavantaj.
În Krav-Maga însă, noi preluăm inițiativa. Din momentul în care constatăm că nu putem evita interacțiunea fizică și decidem să acționăm, focusul nostru va fi pe anihilarea agresorului. Pe anihilare și NU pe apărare. Astfel, în loc să încerc să anticipez cum mă va lovi și să aleg cea mai bună apărare, mă voi gândi cum să îl lovesc eu mai repede și mai eficient. Scopul meu nu este să evit loviturile agresorului ci să îl pun în incapacitatea de a mă putea lovi. Bineînțeles, voi face acest lucru ferindu-mă de lovituri sau minimizând efectul acestora.
Cu o asemenea abordare eu preiau inițiativa și implicit controlul iar cel în dezavantaj va fi agresorul. El va fi cu un pas în urma mea și va reacționa la acțiunile mele. Și poți să mă crezi pe cuvânt, surpriza agresorului este cu atât mai mare cu cât se consideră mai puternic decât mine. Ultimul lucru la care s-ar aștepta va fi să îl atac în loc să mă protejez.
Iar implementarea acestui aspect este destul de simplă: în Krav-Maga în majoritatea cazurilor atacăm înainte de a ne apăra. Sunt doar puține cazuri în care întâi ne apărăm, dar și în acelea vom ataca imediat după aceea. Multe tehnici sunt concepute astfel încât prin atacul nostru să ne protejăm automat de loviturile agresorului, fără să fie necesare acțiuni suplimentare.
3) Distanța la care pot lovi
În Krav-Maga, lehikanes înseamnă că în loc să ne retragem noi înaintăm. Focusul nostru NU este pe apărare ci pe atac. Scopul nostru nu este să ne apărăm la nesfârșit de atacurile agresorului ci să oprim agresorul cât mai repede. Înaintând, noi ajungem imediat la distanța potrivită, lovim agresorul și terminăm conflictul.
Le repet des elevilor mei că cel mai puternic corp, cel mai greu baston și cel mai ascuțit cuțit sunt inutile dacă stăm departe de agresor. Similar, cea mai puternică lovitură de pumn sau de picior este inutilă dacă nu își atinge ținta. Iar pentru a putea lovi agresorul trebuie să fim la distanța potrivită.
Făcând un pas spre agresor atunci când acesta ne atacă (în loc să ne retragem) ajungem foarte repede la distanța potrivită pentru noi de lovire. Agresorul este implicat în atacul lui, nepregătit să se apere și incapabil de cele mai multe ori să își schimbe mișcarea inițială înainte de a o termina. Atât noi cât și agresorul înaintăm iar cele două viteze se însumează, astfel că forța impactului poate fi mult mai mare decât la o lovitură simplă.
Însumând cele 3 ipostaze, dacă înaintez spre agresor atunci când acesta inițiază un atac, eu ies din zona cea mai periculoasă pentru mine, îl surprind și îl lovesc înainte ca el să poată realiza ce se întâmplă. Mintea agresorului va trece instantaneu din focusul pe atac în focusul pe apărare iar eu voi fi în avantaj. Bineînțeles, voi folosi acest avantaj pentru a continua cu loviturile sau cu alte tehnici necesare pentru eliminarea completă a pericolului.
Cea mai puternică armă de supraviețuire este creierul nostru. Îl avem permanent cu noi și el ne poate ajuta fantastic de mult dacă îl educăm înainte. Bineînțeles, doar dacă nu îl intoxicăm cu băuturi și droguri, dacă nu îl lăsăm să fie copleșit de frică sau orbit de furie. Lehikanes este principalul nostru avantaj față de unul sau mai mulți agresori mai mari și mai puternici decât noi.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
Dacă ai găsit informații interesante, te invităm să dai Share sau să trimiți articolul și prietenilor tăi. Mulțumim!
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România