Autoapărarea pentru femei este un subiect care de cele mai multe ori este evitat sau luat în derâdere. Asta deoarece ”toată lumea știe” că nici o femeie nu are vreo șansă reală de a supraviețui agresiunii unui bărbat puternic. Însă este o vorbă care îmi place mult ”Dacă aproape toată lumea știe, înseamnă că este greșit.”
"Există lucruri care știm că sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu știe acest lucru și le realizează.” Albert Einstein
Informație reală: Cei mai bogați 1% din oamenii de pe Pământ dețin peste 50% din bogăția globală. Cei mai săraci 70% oameni dețin doar 2,7% din bogăția totală. În aceste condiții, de la cine ai vrea să primești un sfat financiar util? De la 70-90% din oamenii care supraviețuiesc de la o zi la alta sau în cel mai bun caz se descurcă binișor? Sau de la cei sub 10% care o duc foarte bine?
La fel și cu sfaturile despre autoapărare, cine crezi că poate să îți dea informații cu adevărat utile: cine nu cunoaște agresiunea sau nu știe să o controleze sau cineva care și-a dedicat viața studierii și predării ei? Câți dintre cei din jurul tău (familie, prieteni, cunoștințe) sau din mass media crezi că s-a descurca dacă ar fi agresați de persoane mai mari și mai puternice?
Trebuie să fac câteva precizări importante: (1) faptul că ai fost agresată și ai experimentat aplicarea agresiunii pe tine nu înseamnă că înțelegi ce este agresiunea, cum apare, cum se manifestă și cum să-i răspunzi optim; (2) faptul că tu agresezi nu însemnă că înțelegi conștient ce înseamnă agresiunea, cum poate fi controlată și folosită constructiv, (3) faptul că ești practicantă de arte marțiale sau de sporturi de contact nu înseamnă că înțelegi agresiunea de pe stradă sau că ai strategii și unelte potrivite pentru ea. Aceste experiențe te pot ajuta să înțelegi anumite aspecte, însă pentru o înțelegere corectă este nevoie de studiu și introspecție focusată pe agresiunea de stradă, reală.
MIT: Femeile nu au șanse împotriva bărbaților
O femeie nu are cum să reziste unui pumn dat de un bărbat. Însă realitatea este că nici un bărbat nu va putea rezista aceluiași pumn. Autoapărarea nu necesită să reziști la lovituri ci să neutralizezi agresorul. Beneficiul Krav-Maga este că urmărește lovirea unor zone sensibile, care pot dezactiva orice persoană, indiferent de sex, mărime, forță sau condiție fizică.
MIT: Orice curs de autoapărare este eficient
Doar pentru că cineva s-a simțit bine sau rău la un curs de autoapărare nu înseamnă că are capacitatea de a-l evalua corect. Este nevoie de o experiență bogată pentru a putea discerne ce este eficient și ce este doar prezentat ca fiind eficient. Analizează atât ceea ce spune instructorul cât și elementele pe care pune accentul la cursuri. Dacă îți solicită forță, violență necontrolată sau rezistență la lovituri, sigur nu este eficient pentru femei.
MIT: Trebuie să dezlănțui toată agresivitatea din tine
Ca să te aperi eficient trebuie să fii stăpână pe tine, să îți alegi cu grijă țintele și loviturile. Fiecare lovitură care nu a fost eficientă este un cadou oferit agresorului, care poate să folosească oportunitatea pentru a-ți face rău. Agresivitatea este necesară, însă tu trebuie să înveți să o controlezi, nu ea trebuie să te controleze pe tine.
MIT: Trebuie să lovesc ca în filme sau ca la concursurile din ring
Pentru supraviețuire trebuie să lovești zone sensibile. Loviturile eficiente în autoapărare sunt interzise în toate sporturile de contact, oricât de dure și de sângeroase sunt aceste sporturi. Loviturile sunt interzise deoarece sunt atât de eficiente încât ar termina orice confruntare în doar câteva secunde. Nu este eficient să lovești în mușchii mari - trebuie să înveți să lovești alte zone mai sensibile.
MIT: Lovitura unei femei nu poate răni
Lovitura unei femei este suficient de puternică ca să dezactiveze cel mai puternic bărbat. Mike Tyson spunea că ”piciorul unul bebeluș este mai puternic decât testiculele unui boxer de categoria grea.” Însă femeile de obicei nu știu sau nu au curajul să lovească eficient, astfel încât atât ele cât și bărbații continuă să perpetueze această informație greșită. În filme, de multe ori eroii bărbați se lovesc în față minute în șir fără nici o zgârietură sau vânătaie. Realitatea este mult diferită, deoarece coprul, mintea și emoțiile celui lovit reacționează puternic.
MIT: La cursurile de autoapărare femeile trebuie protejate
Da, sunt anumite exerciții care se fac mai ușor de către și cu femei. Însă la cursurile mele femeile lucrează cot la cot cu bărbații, fără nici o discriminare. Nefiind nevoie de forță sau statură, toți trebuie să învețe la fel toate principiile și tehnicile. Iar experiența a demonstrat că femeile se descurcă foarte bine și de multe ori învață chiar mai bine decât bărbații, tocmai pentru că nu se pot baza pe forța lor.
MIT: Bărbații trebuie să se poarte mai ușor cu femeile
În timpul procesului de învățare toți trebuie să lucreze ușor cu partenerii, indiferent de sex. Însă treptat, cei care joacă rolul agresorului acționează tot mai ferm, astfel încât cei care se apără să răspundă unei provocări tot mai apropiate de realitate. Deci, o dată ce știu cum să se apere, nici bărbații și nici femeile nu au nevoie de nici un tratament preferențial.
MIT: Instructorul trebuie să fie cel mai tare ”din parcare”
Instructorul trebuie să poată să își verifice tehnicile, așa că este excelent să fie înconjurat și de alte persoane mai puternice decât el. Are nevoie să fie dominat fizic și să simtă ceea ce ar putea simți o femeie agresată de un bărbat mai mare. Un instructor infailibil riscă să își piardă contactul cu realitatea și să nu înțeleagă provocările și limitările cursanților începători sau ale femeilor.
MIT: Cursurile de autoapărare pentru femei trebuie să fie doar cu femei
Dacă te antrenezi doar cu femei te vei simți mai în siguranță. Însă nu acesta ar trebui să fie scopul cursului. Dacă vrei să înveți să te aperi de bărbați mai mari și mai puternici, trebuie să exersezi cu bărbați mai mari și mai puternici. Nu există nici un substitut pentru asta. Oricît de mult te-ai pregăti într-un mediu sigur, la o agresiune reală nu îți vei putea controla emoțiile (frica, stresul, neputința, furia etc.) și implicit nu vei putea aplica ce ai învățat anterior.
MIT: La un curs de autoapărare trebuie să te simți bine și în siguranță
Fals! Nu poți învăța să înoți de pe mal! Dacă vrei să înveți să te aperi, trebuie să îți confrunți frica de a fi agresată. Apoi trebuie să înveți să acționezi din această stare intensă de disconfort. Asta nu înseamnă că tot cursul trebuie să fie dezagreabil, însă trebuie să îți asumi prezența unor momente foarte solicitante emoțional. Nu te poți apăra de un agresor mare dacă nu ai curajul să îl privești în ochi și să îl înfrunți.
MIT: Autoapărarea este doar despre învățarea unor tehnici
Tehnicile sunt doar uneltele cu care acționăm. Însă comenzile le dă creierul. Iar creierul este controlat de emoțiile puternice. Așa că, autoapărarea necesită în plus atât înțelegerea agresiunii și a agresorului cât și conștientizarea proceselor proprii și controlarea acestora. Autoapărarea este un proces extrem de eficient de dezvoltare personală și de creștere a încrederii în sine.
MIT: Autoapărarea este doar despre ce îi fac agresorului
Ca să îi pot face orice agresorului trebuie să acționez. Ca să acționez trebuie să îmi controlez frica, să analizez situația, să iau decizia corectă și doar ulterior să transmit comenzile corpului meu. Autoapărarea este în primul rând cum mă pregătesc ca să acționez potrivit atunci când sunt agresat. Pregătirea mea trebuie să fie mentală, emoțională și fizică.
MIT: Bărbații de la cursuri glumesc nepotrivit cu femeile
Adevărul este că acest lucru se poate întâmpla. Însă depinde doar de instructor ce comportamente permite în sala și la cursul lui. Dacă nu îți place atmosfera sau interacțiunile de la curs, dacă nu te simți respectată și apreciată, vorbește inițial cu instructorul. Dacă situația persistă, schimbă sala și instructorul. Caută un mediu potrivit pentru tine, pentru creșterea ta.
MIT: Este bine să zgârii agresorul ca să colectezi probe de ADN sub unghiile tale
Este un sfat care face mai mult rău decât bine. Dacă scopul tău este să ajuți post-mortem poliția să îți identifice călăul, fă-o. Însă scopul tău ar trebui să supraviețuiești. O zgârietură poate să te ajute doar dacă face parte dintr-o strategie de neutralizare a agresorul. Altfel, doar îl vei enerva suplimentar și vei primi în schimb mai multă violență.
MIT: Cea mai puternică armă este vocea ta
Uneori te ajută să strigi. Alertând lumea din jur agresorul s-ar putea să fugă. Sau cei din jur s-ar putea să intervină. Însă este posibil să iei bătaie cruntă în centrul aglomerat al unui oraș fără ca nimeni să intervină. Și se te faci dacă nu e nimeni în jur? Vocea este o unealtă care uneori poate fi utilă, însă este departe de a fi cea mai eficientă.
MIT: La un curs de autoapărare trebuie să fii înțeleasă
Ideea este că vii la un curs să înveți ceva nou. Dacă ai fi fost deja expertă, nu ai fi avut nevoie de curs. Așa că, oricât de importante ar fi pentru tine traumele trecute, fricile prezente și tiparele etice și emoționale, acceptă că rolul instructorului nu este să îți ofere un umăr pe care să plângi ci să te facă mai puternică și independentă. Și acceptă că, oricât de dureros ar fi, el știe mai bine decât tine ce ai tu nevoie și cum să ajungi acolo. Dacă nu ai încredere deplină în instructor, du-te în altă parte.
MIT: Dacă mă pregătesc bine voi fi invincibilă
Nici un curs de autoapărare nu te poate face invincibilă. Nici pe tine și nici pe cel mai puternic bărbat. Singurul câștig este faptul că îți pot crește radical șansele de supraviețuire a unei agresiuni. Ceea ce este fantastic! 10% șanse de supraviețuire sunt de un infinit de ori mai multe decât 0 șanse (sau 100% vulnerabilitate). Bineînțeles, cu cât te pregătești mai mult și mai diversificat, cu atât șansele tale vor crește mai mult.
MIT: Autoapărarea mă va face mai masculină și mai agresivă
La fel cum utilizarea unui cuțit bine ascuțit de bucătărie la gătit nu te transformă într-o criminală, nici autoapărarea nu te va transforma într-o persoană violentă. Autoapărarea presupune să îți înfrunți fricile și să înveți să folosești niște unelte de aplicare a violenței. Primele și cele mai importante lucruri pe care le vei învăța sunt evitarea / detensionarea conflictelor și autocontrolul. Fiind stăpână pe sine, vei putea să îți manifești mai liber feminitatea, fără frica de a fi rănită fizic sau emoțional.
MIT: Spray-ul iritant sau electroșocul mă vor salva
Spray-ul iritant și electroșocul pot fi utile doar în contexte atât de particulare încât pe ansamblu mai mult încurcă decât să ajute. Încurcă prin faptul că ”vând” un sentiment fals de siguranță, care nu este bazat pe o eficientă reală. Ce e mai rău e că cele care le cumpără ulterior ignoră orice altă oportunitate de a se pregăti eficient pentru autoapărare. Din punctul meu de vedere, este mai bine fără ele decât cu ele.
MIT: Eu sunt pașnică și nu voi fi niciodată agresată violent
Mass media este plină de exemple de fete și femei care au fost agresate verbal și fizic, lovite, violate, torturate și chiar omorâte. Fete și femei care duceau o viață pașnică, fără să facă rău nimănui, fără să se expună inutil. Însă agresiunea nu este despre victimă ci despre agresor. Nu contează cum ești și câte persoane pașnice sunt în jurul tău ci cât de ușor poate ajunge un agresor la tine. Iar persoane rele sau bolnave sunt peste tot...
Pentru a afla informațiile corecte, documentează-te. Caută un instructor bun, un curs bun iar apoi investește-ți o parte din timp pentru a te EDUCA. Agresorul nu ar trebui să aibă nici o scuză dacă se leagă de tine. Însă nici TU nu ai nici o scuză dacă nu te pregătești din timp pentru această eventualitate!
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Cuonști și alte mit-uri legate de autoapărare? Ai orice altă întrebare despre autoapărare? Ai fost implicată într-un eveniment pe care nu l-ai știut gestiona potrivit? Scrie-mi și promit să încerc să te ajut să vezi obiectiv situația și să îți ofer câteva unelte pentru a te descurca mai bine în eventualitatea repetării situației.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România