Atacurile cu cuţitul sunt extrem de periculoase. Iar atacurile reale NU se derulează ca în filmele de acțiune sau în demonstrațiile de arte marțiale. În exemplul următor un agresor a tăiat și împuns grav 3 persoane înainte de a fi împușcat. Și totul a durat doar 20 secunde. Te invit să urmărești atacul real filmat din mai multe unghiuri: https://www.youtube.com/watch?v=ILdGGSI0edU
Voi analiza acțiunile fiecărei persoane implicate, evidențiind și căile de acțiune optime pe care ar fi putut să le urmeze dacă ar fi avut o pregătire potrivită.
Din descrierile disponibile ale evenimentului, agresorul era un proprietar de magazin mutat recent în zonă. A venit foarte calm și nu a ezitat nici un moment. A avut o intenție clară și determinarea de a o pune în practică. Având în vedere felul în care a atacat, presupun că a intenționat să îi omoare pe cel de la intrare și pe cel de la tejghea. Este cel mai periculos tip de agresor, deoarece nu își anunță intențiile și nu îți acordă timp să te pregătești pentru atac. Totuși, nu este un profesionist deoarece a făcut o mulțime de greșeli.
Greșeli: (1) Nu a tăiat eficient gâtul persoanei de la intrare. Tăietura nu a fost suficient de adâncă să taie carotida iar persoana a reușit să ajungă la timp la spital și a supraviețuit. (2) Nu a atins zonele vitale ale persoanei de la tejghea, oferindu-i astfel posibilitatea de a se apăra. (3) Când mâna în care ținea cuțitul i-a fost prinsă s-a concentat pe eliberarea ei în loc să își folosească mâna liberă pentru a lovi. (4) A lăsat o altă persoană să intervină iar apoi s-a lăsat distras de aceasta.
Recomandări: (1) Există tehnici foarte eficiente pentru omorârea cu un cuțit, însă acestea ar trebui cunoscute doar de către soldați și aplicate doar în misiuni de luptă. (2) Este de preferat ca împungerile sau tăieturile să provoace hemoragii foarte puternice care să ducă la pierderea cunoștinței în câteva secunde. După unul sau mai multe atacuri eficiente agresorul ar putea să se îndepărteze puțin pentru a nu-i oferi posibilitatea victimei să atace la rândul ei, supraveghind-o totuși tocmai pentru cazul în care dorește să folosească o armă de foc. (3) Pentru un atacator eficient cuțitul este doar una dintre armele pe care le are la dispoziție. Mâna liberă este o armă la fel de eficientă. Decât să lupte cu forța celuilalt pentru a controla cuțitul, agresorul ar fi trebuit să lovească cu mâna stângă iar victima i-ar fi eliberat singură mâna cu cuțitul. (4) Agresorul a avut noroc deoarece a treia persoană din magazin nu știa cum să acționeze eficient. În nici un caz nu ar fi trebuit să îl lase să se apropie de el și cu atât mai puțin să pună mâna pe el. Ar fi trebuit să îl lovească imediat.
Notă: Krav-Maga este clădit pe tehnici și principii militare care acoperă inclusiv cazurile în care un soldat trebuie să elimine cât mai repede și eficient alte persoane. Însă, spre deosebire de un soldat care trebuie să omoare, un civil nu are voie să folosească violența excesivă nici pentru autoapărare. Tu ai putea aplica aceste principii în viața de zi cu zi doar în câteva cazuri particulare. Unul dintre aceste cazuri ar fi atunci când ești atacat de cineva înarmat cu un cuțit, ai posibilitatea să folosești un cuțit aflat în vecinătatea ta și scopul tău este să elimini agresorul înainte de a te elimina el. Alt caz este când ești atacat de mai mulți agresori și cel puțin unul este înarmat cu un cuțit. Dacă aplici o apărare eficientă și reușești să iei cuțitul unui agresor ar putea fi util să îl folosești împotriva celorlalți. În aceste cazuri pericolul căruia trebuie să îi faci față ar putea justifica utilizarea cuțitului în autoapărare. Însă distincția dintre o acțiune legală de autoapărare și o tentativă de omor trebuie învățată foarte bine înainte, de la cineva calificat (nu de la prieteni, de la televizor sau de pe internet), pentru ca ulterior să nu ai probleme cu legea.
Este posibil ca această persoană să fi fost un cumpărător oarecare, care să fi avut ghinionul să fie la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Teoretic ar fi fost bine să fie atent la agresorul care s-a apropiat, însă cu excepția cazului în care ești într-o zonă de conflict armat trebuie să fii paranoic ca să fi atent la toți cei care trec pe lângă tine în magazine. Astfel, din păcate nu a avut cum să prevină atacul. Ulterior atacului a rămas în picioare și se mișca fără probleme așa ca ar fi putut să-l urmărească pe agresor însă a ales cea mai bună variantă: să încerce să rămână în viață.
Și-a dat jos tricoul, și-a legat gâtul pentru a reduce sângerarea și a pornit imediat spre un spital din apropiere, fără să aștepte să vină ajutorul la el. Astfel, în maxim 5 minute a beneficiat de ajutor profesional. Medicii i-au spus ulterior că a avut noroc că tăietura nu a fost suficient de adâncă să-i secționeze carotida (artera care duce sângele la creier), altfel murea. Pentru această persoană nu am recomandări deoarece nu a avut cum să evite agresiunea iar apoi a acționat perfect: a redus sângerarea și a apelat imediat la ajutor medical.
Acesta era proprietarul magazinului. Este un reprezentant foarte bun al celor care consideră că cea mai bună pregătire pentru autoapărare este să îţi cumperi un pistol şi eventual să mergi la poligon să tragi cu el. În mod sigur avea experiență în utilizarea pistolului deoarece l-a armat foarte repede și a tras cu precizie chiar dacă era grav rănit. Însă dacă nu intervenea a treia persoană și nu îi distrăgea atenția agresorului, mai mult ca sigur ar fi fost tăiat până ar fi murit. Așa s-a ales cu răni grave: cel puțin cu o împunsătură adâncă în abdomen, una în piept, o tăietură pe cap și poate și alte tăieturi mai puțin vizibile.
Greșeli: (1) Nu a folosit pistolul la timp, înainte de a ajunge agresorul la el. (2) Strategia lui de apărare a fost de a încerca să imobilizeze mâna cu cuțitul. (3) Lăsându-se pe mâna cu cuțitul a ajuns pe jos.
Recomandări: (1) Ar fi trebuit să scoată pistolul imediat ce a văzut că cel din fața lui a fost înjunghiat. Problema cu situațiile reale (spre deosebire de antrenamente) este că evenimentele se derulează atât de repede încât de multe ori nu ai timp să te gândești la varianta optimă. Singura soluție sunt antrenamentele repetate - cât mai apropiate de realitate - pentru a imprima automatismele potrivite. Însă chiar dacă nu s-a gândit la pistol (la timp pentru a-l folosi) ar fi trebuit să folosească mulțimea de obiecte din jurul lui. Aruncându-le în agresor ar fi putut eventual să îl încetinească și să câștige timp pentru a-și aminti de pistol și a-l putea folosi. Cel puțin scaunul pe care stătea ar fi trebuit să îl împingă tare spre agresor ca să îl lovească în picioare, să îl încetinească și să pună o barieră între ei. (2) O dată ce a ajuns agresorul la el, cel mai important lucru pe care ar fi trebuit să îl facă era să îl lovească pe agresor. Proprietarul avea un picior mai scurt deci probabil i-ar fi fost imposibil să lovească cu picioarele, însă agresorul s-a aflat suficient de aproape ca să îl poată lovi foarte eficient cu mâinile (în special la gât sau ochi, însă oriunde în față ar fi prins bine). Sau putea lovi cu obiectele din jur dacă ar fi apelat anterior la ele (pe rafturi sunt o mulțime de sticle care ar fi ajutat). (3) În toate tipurile de conflict trebuie să eviți să ajungi jos deoarece posibilitățile de apărare sunt extrem de limitate și devii o țintă ușoară pentru agresor.
Este exemplul de persoană bine intenționată însă fără experiență și fără minte. Genul de persoană care sare în apă să te salveze chiar dacă nu știe să înnoate. Și se înneacă împreună cu tine...
Greșeli: (1) S-a poziționat între agresor și victimă și a încercat să imobilizeze mâna cu cuțitul. (2) A încercat să tragă agresorul de umeri și brațe. (3) Când a fost atacat s-a retras cu spatele folosindu-și mâinile ca protecție.
Recomandări: (1) Dacă nu știa ce să facă ar fi trebuit să nu intervină. Nu are rost să soliderizezi cu victima doar ca să o însoțești ca pacient la spital sau ca decedat la morgă. El ar fi trebuit să găsească un obiect contondent cu care să îl lovească tare pe agresor în cap. Erau o mulțime de sticle în jur și probabil câte una în fiecare mână ar fi fost suficiente. Există tehnici specifice de a duce la sol și imobiliza un asemenea agresor, însă trebuie învățate și exersate bine anterior. (2) Nu te poți aștepta de la un agresor să fie rațional și corect. El constată doar că încerci să îl împiedici în ce face și că îl agresezi punând mâna pe el. Dacă îl incomodezi în activitatea lui este foarte probabil ca acesta să te lovească. În cel mai bun caz doar ca să scape de tine, însă poți deveni foarte ușor și ținta lui principală după cum se vede în filmare. Recomandările sunt identice: tânărul trebuia să plece de acolo (și să cheme ajutor) sau să îl lovească tare cu un obiect contondent sau să aplice o tehnică de îndepărtare și imobilizare. (3) Imediat ce a văzut că agresorul s-a întors spre el ar fi trebuit să îl lovească pentru a-l anihila, însă dacă ar fi știut cum, nu ajungea de la început în această situație. Decât să se retragă cu spatele și să fie tăiat repetat la mâini (și ulterior la corp) mai bine s-ar fi întors și ar fi fugit din magazin, riscând cel mult o tăietură superficială pe spate.
După cum vezi, această filmare ilustrează foarte bine cele trei situații în care te poți găsi în realitate față de un agresor cu cuțit. Astfel:
(a) Poți să fi atacat pe nepregătite și să nu ai nici o șansă de apărare. În acest caz ești o victimă sigură. Nu contează dacă ști sau nu să te aperi. Supraviețuirea ta depinde exclusiv de intenția, tehnica și determinarea agresorului.
(b) Ești persoana vizată de agresor și ai posibilitatea să te aperi: vezi atacul și ai timpul necesar să reacționezi. În acest caz ar fi extrem de util să ști ce să faci. Dacă ai o pregătire potrivită și acționezi corect și la timp ai șanse foarte mari să scapi fără nici o rană. Dacă îți ia mai mult timp să analizezi situația si să acționezi poți scăpa cu o singură tăietură sau împunsătură. Ceea ce este oricum mai bine decât să fii rănit repetat. Însă dacă nu ști cum să te aperi, sănătatea și chiar viața ta depind din nou doar de intenția, tehnica și determinarea agresorului. Încercarea de a controla brațul cu cuțitul poate doar amâna inevitabilul.
(c) Alegi de bună voie să intri în conflict pentru a ajuta pe cineva. În acest caz este obligatoriu să ști ce să faci. Dacă copilul, iubita sau iubitul tău sunt atacați bănuiesc că îți dorești să îi ajuți cu adevărat, nu doar să întârzii sau să enervezi agresorul, riscând în același timp să devii și tu o victimă. Cu o pregătire potrivită poți neutraliza agresorul fără nici un pericol pentru tine. Însă fără această pregătire mai bine păstrezi distanța și chemi ajutor (trecători, poliție). Iar după terminarea agresiunii poți ajuta victima (dacă mai trăiește) oprindu-i hemoragiile și ajutând-o să ajungă la spital.
La un atac cu cuțitul fiecare moment este vital, putând însemna o nouă tăietură care să afecteze un organ vital. Astfel, dacă acționezi pentru a te apăra sau pentru a ajuta pe cineva va trebui să oprești agresorul cât mai repede iar pentru asta ai nevoie de o pregătire specifică. Iar pregătirea trebuie să fie pentru situații reale, de stradă. Situații în care vezi cuțitul doar când e lângă tine, în care loviturile sunt scurte și rapide, în care agresorul este mai mare și mult mai puternic decât tine, în care din cauza sângelui mâinile alunecă făcând ineficiente o mulțime de tehnici de manipulare a brațului cu cuțitul, în care din cauza stresului și adrenalinei mișcările fine ale mâinilor sunt suprimate și nu permit executarea tehnicilor de manipulare a brațului cu cuțitul etc. Aproape toate tehnicile pe care le vezi în filme și în demonstrațiile de arte marțiale sunt spectaculoase, însă au aplicabilitate extrem de redusă în realitate.
Dacă ai un pistol acesta poate fi foarte util în apărare, însă trebuie să fi conştient că de cele mai multe ori nu îl vei avea la îndemână sau nu îl vei putea folosi la timp. Iar în aceste situații trebuie să ști cum să respingi primul atac cu mâinile goale pentru a-ți crea oportunitatea de a apela la pistol. Situația este similară și pentru spray-uri paralizante, electroșocuri, bastoane etc. care NU suplinesc pregătirea potrivită pentru autoapărarea cu mânile libere.
Îți recomand călduros să eviți toate conflictele și să pleci imediat dacă există probabilitatea ca acestea să degenereze în violență. Partea bună este că marea majoritate a persoanelor reușesc acest lucru și nu ajung niciodată în viață în situații care să le pericliteze viața sau sănătatea. Partea proastă este că de multe ori nu tu alegi violența ci agresorul te alege pe tine. Soluția pentru o societate pașnică nu este ignorarea violenței ci învățarea metodelor potrivite de a-i răspunde. Alege să înveți să te aperi eficient pentru ca liniștea ta să nu depindă de șansă și de un agresor fără scrupule.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor Krav-Maga, centura neagră
Dacă ai găsit informații interesante, te invităm să dai Share sau să trimiți articolul și prietenilor tăi. Mulțumim!
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România