Suntem la începutul unui nou an, perioadă în care mulți își aleg obiective frumoase pentru lunile următoare: mai multă relaxare, mai mulți bani, un alt loc de muncă, o relație mai bună sau una nouă, un corp mai frumos și mai sănătos etc. Însă majoritatea se focusează doar pe factorii exteriori necesari pentru a-și atinge obiectivele. Asta în condițiile în care schimbările exterioare persistente sunt o oglindire a schimbărilor interioare.
Viața este preponderent ca echilibristica pe cablu și doar ocazional ca relaxarea pe nisipul plajei. Factorii externi sunt foarte importanți (cât de gros este cablul, cât este de întins, cum bate vântul etc.) însă succesul unui echilibrist ține de concentrarea lui interioară și de cât de mult a exersat anterior. Dacă ar fi vorba doar despre factorii exteriori, toată lumea ar trebui să poată traversa cabul.
Dacă nu ne schimbăm în interiorul nostru, ori vom respinge contextele noi ori vom recrea starea actuală în noile contexte. De exemplu, s-ar putea să renunțăm la sport pentru că este prea solicitant sau s-ar putea să câștigăm mai mult, dar să cheltuim proporțional mai mult. Sau, vom respinge un partener care ne-ar fi benefic și vom accepta unul cu care să recreăm situațiile tensionate din relațiile anterioare.
Unele dintre cele mai importante schimbări interioare sunt ale curajului, consecvenței, încrederii în sine și limitelor sănătoase.
Avem nevoie de CURAJ pentru a renunța la activități curente și avem nevoie de curaj pentru a ne implica în orice acțiune nouă. Orice obiective ne propunem, o parte din viața noastră actuală trebuie să fie înlocuită cu ceva nou. Este normal să ne fie frică, însă fără curaj frica ne va bloca și nu vom putea avansa.
Avem nevoie de CONSECVENȚĂ pentru că cele mai multe obiective sunt rezultatul multor acțiuni mici, repetate într-un interval mare de timp. Este normal să ne fie greu pe parcurs și este normal să nu obținem rezultate semnificative de la început. Fără perseverență vom renunța și vom da vina pe greutățile exterioare.
ÎNCREDEREA în sine ne permite să riscăm. Orice acțiune nouă are atât șanse de reușită cât și de eșec. Fără încredere în sine nu vom avea curaj și nici nu vom persevera în momentele dificile. Trebuie să știm că suntem suficient de puternici mental și emoțional ca să trecem peste toate greutățile și – chiar mai important – să ne recuperăm după fiecare eșec.
De stabilirea unor LIMITE sănătoase avem nevoie atât față de noi cât și față de cei din jurul nostru. Fără acestea ne putem implica în acțiuni care să ne facă rău (de exemplu să muncim prea mult și să ne neglijăm sănătatea sau relațiile) sau putem deveni victimele acțiunilor altor persoane (de exemplu șefi sau parteneri abuzivi).
Deci, este superb dacă ți-ai stabilit obiective frumoase pentru acest an. Însă analizează-te puțin și vezi dacă ai deja abilitățile necesare să își atingi obiectivele, să le păstrezi și să trăiești mai echilibrat în noul context. Practic nu realizările exterioare sunt importante ci echilibrul și împlinirea suplimentară pe care ți le pot aduce.
Dacă ai deja cel puțin abilitățile menționate mai sus, meriți FELICITĂRI! Chiar dacă drumul tău nu va fi ușor, vei avea șanse mari de reușită!
Însă dacă nu stăpânești aceste abilități de bază, îți va fi foarte dificil să îți realizezi obiectivele importante. În acest caz, îți propun ca pe lista obiectivele deja alese să adaugi dezvoltarea curajului, consecvenței, încrederii în tine și a capacității de a stabili limite sănătoase.
Sunt multe modalități prin care le poți dezvolta, însă trebuie să fii atent să nu te păcălească cele care sunt doar teoretice și doar în contexte prietenoase și relaxate. Aceste abilități devin cu adevărat importante în momentele tensionate, cu miză mare, așa că trebuie formate și exersate în contexte similare. În contexte în care ești scos din zona de confort și ești ajutat cu pricepere să îți formezi propriile instincte de supraviețuire.
Una dintre cele mai eficiente modalități de dezvoltare a acestor abilități este prin participarea la un curs de supraviețuire a agresiunilor fizice reale. Aici pericolul este mare și iminent iar reacțiile trebuie să fie propte și corecte. Viteza prin care se trece prin situații este foarte mare, astfel încât se pot realiza multe repetări iar șansele formării unor instincte corecte sunt mult mai mari.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România