În Krav-Maga noi nu ne pregătim să fim cei mai puternici sau cei mai rapizi, ci vrem să devenim mai eficienți în singurul aspect care ne interesează: neutralizarea agresorului. Noi vrem să oprim agresiunea cât mai repede și cu efort minim, pentru ca apoi să plecăm în siguranță acasă.
Foarte mulți se antrenează din greu să își dezvolte corpul, să își crească forța, viteza, mobilitatea, anduranța și capacitatea de rezistență la lovituri. Toate aceste aspecte îi pot avantaja, însă sunt rezultatul unor eforturi imense și se diminuează radical imediat ce antrenamentele devin mai lejere sau sunt întrerupte. Ca să nu mai vorbim de invalidarea completă a lor în cazul unor accidentări, boli sau consumul anumitor substanțe.
În plus, degeaba ai muchi mari și lovești foarte puternic dacă nu atingi eficient ținta potrivită. Degeaba te miști și lovești foarte rapid dacă nu reușești să aperi loviturile și să exploatezi vulnerabilitățile celuilalt. De regulă cei cu mușchi mari sunt mai rigizi și mai lenți, iar cei cu viteză mare și mobilitate crescută au mușchi relativ mai mici. Bineînțeles, toți cei care se antrenează intensiv au capacități fizice superioare celor care nu se antrenează.
Krav-Maga a fost conceput pentru supraviețuirea agresiunilor reale de către persoane obișnuite, de ambele sexe, de orice vârstă și cu orice condiție fizică. Persoane care din start sunt dominate fizic de agresorii lor. ”Strada” nu este ca în ring, în care se întâlnesc doi sportivi de greutate similară, cu pregătire tehnică similară, în condiție fizică perfectă, fără arme și fără alți prieteni. Pe stradă agresorul te ”alege” tocmai pentru că presupune că te poate domina, ori prin superioritatea lui fizică ori prin faptul că te atacă prin surprindere.
Deci, în Krav-Maga sunt alte elemente pe care le urmărim, care să ne ofere avantajele necesare chiar dacă agresorul este mai puternic și mai rapid.
Prin metodologia mea de predare întâi insist la forma corectă de mișcare. Asta înseamnă poziții potrivite ale corpului, deplasări corecte, lovituri și apărări corecte. Nu doar că viteza mare nu este importantă ci insist ca mișcările să fie făcute la viteză cât mai mică. În paralel, la lovituri insist ca să fie direcționate precis, doar spre zonele sensibile ale agresorului. Iar toate acestea se referă la precizie și eficiență.
Lucrăm mult și la forța loviturilor, însă nu prin dezvoltarea mușchilor ci prin învățarea implicării unui procent cât mai mare din corp în fiecare lovitură. O femeie de 50kg care își implică peste jumătate de corp poate lovi mai puternic decât un bărbat de 100kg care lovește doar din braț. Iar pentru unele zone sensibile are nevoie de forță infimă pentru a-și opri sau răni grav agresorul.
Ulterior insist pe lovituri în parteneri care se mișcă constant, care se apără sau chiar atacă. În continuare la viteză mică, cu focus pe deplasări minime. Aici deja vorbim despre precizie în deplasare, care necesită sincronizarea cu deplasările agresorului.
Doar după ce toate apărările și atacurile funcționează bine la viteză mică, pe parteneri care se deplasează și reacționează la mișcările noastre, trecem la exersări la viteze crescute treptat.
Forța = Masa x Accelerația. Dacă în loc să lovesc doar cu brațul îmi implic și o parte din corp deja am mărit de câteva ori forța loviturii. Dacă lovesc cu viteză mai mare măresc de asemenea forța loviturii. Însă toate acestea au sens doar dacă lovitura atinge ținta potrivită, în momentul potrivit. Altfel, este doar o risipă de energie și de timp - un lux pe care nu ni-l putem permite în agresiunile reale.
Le repet des elevilor mei: singurele diferențe dintre antrenament și realitate trebuie să fie viteza de deplasare și adâncimea penetrării loviturilor. Avem nevoie de aceste limitări la cursuri atât pentru a putea învăța elementele noi cât și pentru a nu ne accidenta partenerii. Nu ne interesează să arătăm mai bine decât partenerii de antrnament sau să fim mai buni decât ei, ci doar să ne mișcăm noi mai eficient.
Este o vorbă înțeleaptă: ”Nu contează mărimea câinelui într-o luptă, ci mărimea luptei din câine.” Am învățat că luptele sunt câștigate de cei mai puternici fizic și că împotriva unui bărbat masiv și puternic nu au șanse nici femeile și nici bărbații mai mici și mai slabi. Și în cele mai multe conflicte pe care le vedem sau despre care auzim se confirmă acest lucru.
Însă nu conștientizăm că se ajunge aici doar pentru că forța fizică este decisivă atunci când ambii parteneri ori nu au nici o pregătire tehnică ori au o pregătire similară. Din păcate, aproape nimeni nu are o pregătire potrivită pentru supraviețuirea agresiunilor reale. Dacă toate femeile și toți bărbații ar urma cursuri eficiente de supraviețuirea agresiunilor, rezultatele confruntărilor nu ar mai depinde atât de mult de capacitățile fizice ale celor implicați.
Este important să înțelegi că indiferent de sexul, vârsta și condiția ta fizică ai șanse reale de a supraviețui oricărui agresor dacă investești în pregătirea ta potrivită. Însă la fel cum dacă vrei să mergi la o cursă auto off-road trebuie să îți dezvolți abilități mult diferite decât pentru cursele de Formula 1, și legat de supraviețuirea agresiunilor trebuie să alegi bine ce și unde să înveți, deoarece majoritatea artelor marțiale și sporturilor de contact își dezvoltă alte abilități specifice, mai puțin utile sau chiar greșite în contextele agresiunilor reale.
Vrei să înveți și tu de la primul instructor de Krav-Maga din România cum să te aperi dacă ești agresat? Te aștept la cursurile viitoare :-)
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România