Mulți afirmă în mod GREȘIT despre Krav-Maga că este o colecție de tehnici adunate din alte arte marțiale și sporturi de contact. Este adevărat că există o mulțime de asemănări, însă tehnicile din Krav-Maga au fost optimizate suplimentar pentru o eficiență mai mare în confruntările reale. Din păcate, foarte puțini cunosc aceste diferențe iar confuzia este menținută inclusiv de instructorii care predau altceva decât Krav-Maga-ul creat de Imi Lichtenfeld.
Acest articol mi-a fost inspirat de o discuție într-un grup de pasionați de Krav-Maga din întreaga lume. Cineva a postat o lecție filmată despre o tehnică extrem de simplă: Side Step. Iar eu am fost extrem de surprins citind comentariile apreciative ale unor instructori de Krav-Maga referitoare la un mod de execuție care nu are nici o legătură cu Krav-Maga-ul... După un schimb constructiv de mesaje, în care am detaliat diferențele pe care le văd eu, concluzia coordonatorului din Israel al grupului a fost ”Se pare că abordarea lui Imi era să facă pași simpli. Varianta din box este mai avansată și oferă o capacitate practică mai bună de a lucra împotriva unui profesionist.”
Cu o asemenea abordare este evident că mulți instructori înlocuiesc tehnicile originale cu versiuni ”mai avansate”, îndepărtându-se treptat tot mai mult de Krav-Maga-ul autentic...
În continuare voi compara cele două variante de Side Step prezentate în poza articolului. Imaginea din stânga îl ilustrează chiar pe Imi Lichtenfeld în timp ce predă. Imaginea din dreapta este versiunea prezentată (și lăudată) în grupul de discuții. Săgețile albastre indică direcțiile atacatorilor și cele roșii direcțiile celor care au făcut Side Step, la finalul mișcării.
Se pare că versiunea din dreapta se întâlnește în Box și este foarte eficientă în ring. Însă având în vedere că eu predau Krav-Maga, la o tehnică mă interesează exclusiv eficiența într-un conflict de stradă, eventual cu mai mulți agresori înarmați.
La prima vedere pare că cele două variante sunt identice. În ambele cazuri cel atacat era inițial cu fața la agresor (în imagini ar fi fost cu spatele la noi, în locul arătat de săgeata albastră). În ambele cazuri cel atacat s-a deplasat în dreapta, ieșind de pe direcția atacului (de pe linia albastră). În ambele cazuri cel atacat a reușit să evite să fie lovit și poate continua cu un atac. Deci, Side Step-ul din Krav-Maga este identic cu cel din Box?
NU! Krav-Maga și Box-ul abordează diferit conflictul și și-au dezvoltat răspunsuri specifice.
În Box se lovește doar cu pumnii și ambii luptători au mănuși masive, așa că tacticile sunt adaptate acestei situații. Iar imaginea din dreapta ilustrează perfect aceste particularități.
Luptele din ring constau preponderent în serii scurte de lovituri care alternează cu apărări și tatonări. Ele se desfășoară între persoane similare ca greutate, condiție fizică, pregătire tehnică și rezistență la lovituri. Eficiența loviturilor este extrem de mult redusă de mănușile folosite. Și se poate lovi doar cu pumnii. Astfel, abordările din Krav-Maga NU ar funcționa în ring! Însă nici abordările din ring nu sunt cele mai potrivite într-o luptă de stradă.
Pe stradă putem avea agresori mai mari, mai puternici, mai bine pregătiți tehnic, înarmați și cu câțiva prieteni lângă ei. Fiecare fracțiune de secundă contează și este vital ca fiecare acțiune să aibă eficiență maximă. Nici măcar un boxer profesionist nu își permite să încaseze pe stradă loviturile din ring fără mănuși! Astfel, abordarea din Krav-Maga a fost dezvoltată tocmai pentru asemenea situații limită. Și este perfect că noi nu avem nici o limitare referitoare la tipul de lovituri pe care le putem folosi pentru anihilarea agresorului.
În Krav-Maga folosim Side Step atunci când dorim să evităm o lovitură în planul vertical dintre centrul nostru și al agresorului. Tehnica este utilă pentru evitarea atacurilor frontale sau verticale cu mâna, piciorul, bastonul sau cuțitul. Uneori lovim agresorul chiar în timpul deplasării, iar în celelalte cazuri continuăm cu lovituri imediat după eschiva inițială.
În imaginea din stânga, Imi a făcut un pas mic diagonal în față-dreapta cu piciorul drept, apoi și-a rotit corpul cu 90 grade și și-a adus aproape și piciorul stâng.
Astfel, în Krav-Maga urmărim să intrăm în agresor (pentru a-l împiedica să lovească și a putea lovi noi mai eficient) și să lovim cât mai repede (pentru a întrerupe o eventuală serie de lovituri sau alte acțiuni ale agresorului). Cu cât o mișcare este mai simplă cu atât cresc șansele de a fi executată corect și la timp. Și implicit cresc șansele de a anihila agresorul și de a pleca în siguranță acasă. Noi nu ne luptăm cu agresorul ci îl oprim cât mai repede și ferm. Deci da, geniul lui Imi a fost de a simplifica tehnicile și a le face mai eficiente.
Din nou, diferențele sunt mici însă pot înclina balanța între viață și moarte. O ieșire mai mică în lateral, o rotire mai mică a corpului, stabilitatea pe picioare - sunt elemente care pot scăpa analizei. De aceea este important ca cei care învață Krav-Maga să își aleagă cu înțelepciune instructorul și școala. Dacă vrei să lupți în ring, învață Box. Însă dacă vrei să supraviețuiești agresiunilor de pe stradă, învață Krav-Maga-ul original!
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România