Abordarea agresiunilor este un subiect tabu. Mass media caută senzaționalul și amplifică ferocitatea agresorului și neputința victimei. Majoritatea oamenilor și instituțiile publice se focusează pe pedepsirea agresorului. Foarte puține persoane urmează cursuri de arte marțiale sau sporturi de contact pentru a se simți mai în control. Majoritatea informațiilor vehiculate în societate despre agresiune și auto-apărare sunt nu doar ineficiente ci chiar nocive.
Orice agresiune are doi participanți: agresorul și potențiala victimă. În societatea noastră siguranța celui agresat este atribuită poliției, care nu este prezentă la declanșarea agresiunii. Se presupune că oamenii sunt în siguranță datorită legilor și acțiunilor coercitive ale instituțiilor statului. Realitatea este că peste tot există indivizi care agresează, încălcând toate reglementările legale sau etice. Astfel, siguranța oamenilor nu se poate baza pe inexistența agresiunilor.
Siguranța este relativă. Bineînțeles că plimbarea la prânz prin centrul orașului este mult mai sigură decât cea de la miezul nopții printr-un cartier rău famat. Este clar că putem face o mulțime de alegeri astfel încât să minimizăm mult riscul de a fi agresați. Însă niciodată nu vom putea elimina complet acest risc.
Soluția nu este niciodată doar eliminarea pericolului. Da, trebuie să ne asigurăm că mediul în care trăim este cât mai sigur, însă trebuie să luăm în calcul și excepțiile. Bănuiesc că ești conștient de mulțimea de proceduri prin care ai trecut deja personal ca să fii în siguranță: ai învățat cum să treci strada pe trecerea de pietoni; ai învățat cum să conduci preventiv; faci periodic instructaj de protecția muncii etc. Și totuși, oamenii continuă să fie răniți și chiar uciși în accidente rutiere și de muncă.
Cele mai conștiente de această realitate sunt – din păcate – tocmai victimele agresiunilor. Persoane ca mine și ca tine, care treceau prin viață liniștite, pașnice. Însă am vorbit cu mai multe astfel de victime care după ani mulți după ce au fost agresate trăiesc într-o stare de alertă și frică semipermanentă. Aceste persoane știu că dacă s-a întâmplat o dată se va putea repeta. Și știu că statul le va putea ajuta cel mult cu pedepsirea agresorilor.
Imaginează-ți următoarele două situații: (1) ai în față o persoană agresivă, dar ești singur sau (2) ai în față 3 persoane agresive, dar lângă tine este un polițist. În care context te-ai simți mai în siguranță? De ce?
Bănuiesc că preferi situația (2) deoarece prezența polițistului poate să te ferească de agresori, chiar dacă sunt mai mulți. Deci, siguranța ta percepută nu depinde de absența pericolului (3 agresori sunt mai periculoși decât unul) ci de ”conectarea” cu o persoană pe care o crezi capabilă să te apere eficient.
Renumitul psihiatru Stephen Porges afirma că ”Siguranța nu este absența pericolului ci prezența conectării.”
Este ideal să ne putem ”conecta” la persoane sau autorități care să ne apere. Ca și copii, când eram amenințați fugeam la părinți sau la profesori. Ca adulți ne bazăm pe parteneri și instituțiile statului. Singura problemă este că toți aceștia nu sunt permanent lângă noi. Putem să îi spunem unui copil agresiv că ”te spun la învățătoare și îți scade nota la purtare” sau unui violator că ”te dau în judecată și ajungi la închisoare”, însă probabil nu ne va ajuta.
De asemenea, este liniștitor pentru noi să știm că probabilitatea de a fi agresat când ai o viață ”pașnică” este foarte mică. Însă riscurile există. De ce îți faci asigurare de accidente la mașină și casă, de ce îți faci asigurare de viață dacă oricum aceste riscuri sunt de asemenea foarte mici? Din păcate, aceste asigurări pot doar repara o daună. Neputând să evităm complet agresiunile preferăm să ne amăgim că nouă oricum nu ni se vor întâmpla. Ne ”conectăm” astfel cu o speranță.
Deci, dacă vrem să fim cu adevărat în siguranță trebuie să ne ”conectăm” la ceva care ne poate ajuta în orice moment, chiar dacă suntem singuri, chiar dacă se întâmplă un ”accident” cu șansa de 1:1 milion. Problema generală este că atunci când suntem singuri nu știm la cine să ne conectăm. Soluția stă în răspunsul la întrebarea: Cine este cu tine PERMANENT?
Da, permanent cu tine ești doar TU. Tu ești singura persoană și singura autoritate pe care te poți baza atunci când ești atacat prin surprindere. Pentru ca să nu-ți fie frică de agresiuni și să te simți în siguranță trebuie să te conectezi la partea din tine care știe să le abordeze eficient. Este partea din tine pe care poți alege să o antrenezi pentru a deveni gardianul tău.
Am fost educați să ne simțim slabi și neajutorați, tocmai ca să depindem de alții (autorități religioase și laice). Ne este de multe ori greu să ne impunem limitele personale, să ne susținem punctele de vedere, să fim autentici sau diferiți de ceilalți. Răspunsul nostru implicit la agresiune este ca în vorba ”capul plecat sabia nu-l taie”. Din păcate, de multe ori îl taie... Iar atunci când rămânem cu capul pe umeri, viața noastră este mizerabilă pentru că privim în jos ca sclavii, în loc să stăm drepți cu privirea înainte ca oamenii liberi și puternici.
Dacă vrei să fii un LEU nu întreba OILE cum să te comporți. Dacă vrei să fii cu adevărat puternic și să te poți apăra eficient de agresiuni NU te baza pe sfaturile din ”folclor” cunoscute de toată lumea. Dacă aceste sfaturi ar fi fost bune atunci aproape toți am avea o puternică încredere în forțele noastre proprii. Am ști să definim corect agresiunea, am fi conștienți de pericolul pe care îl reprezintă și am avea abilitățile necesare pentru a-i răspunde eficient.
Ascultă-i și urmează-i pe cei care te ajută să te conectezi la TINE, la puterea ta interioară. O avem cu toții - copii, femei și bărbați, oricât de slabi ne simțim. Aceasta trebuie doar eliberată din spatele fricilor și antrenată potrivit. Ți-ai antrenat mintea în mulți ani de școală, ți-ai antrenat corpul în multe activități fizice iar acum poți alege să îți antrenezi RĂZBOINICUL care să te apere de agresiuni.
Calea către SIGURANȚA ta reală este EDUCAȚIA.
Nu uita că agresiunile sunt extrem de variate și se manifestă în toate ariile vieții tale personale și profesionale. Chiar dacă preponderent m-am referit la cele fizice, toate principiile se aplică identic în toate celelalte forme de manifestare a agresiunilor. Amintește-ți de numeroasele situații în care ți-a fost frică sau te-ai simțit neputincios, constrâns, umilit, neglijat, frustrat etc. Învățând să te aperi de lovituri înveți să te aperi de orice agresiune verbală sau șantaj emoțional!
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România