John Dean Cooper a lucrat în marina militară a SUA și este creatorul ”tehnicii moderne” de tragere cu pistolul. El a creat un sistem al codurilor de culoare pentru tacticile de folosire a armelor de foc, sistem care ulterior a fost adaptat pentru recunoașterea pericolului și stabilirea răspunsului potrivit la agresiunile din viața curentă.
În cartea ”Principles of Personal Defense” (Principiile Apărării Personale) Cooper afirmă că cea mai mare contribuție la supraviețuirea unei confruntări letale nu o aduc armele sau abilitățile de luptă ci modul de abordare a pericolului: mentalitatea de supraviețuitor. Codul culorilor ne ajută să diferențiem gradele diferite de periculozitate și să le alocăm stări mentale și emoționale distincte pentru gestionarea corectă și promptă a situațiilor respective.
Pe scurt, culorile și stările asociate acestora – așa cum au fost descrise inițial de Cooper pentru posesorii de arme de foc - sunt:
În continuare voi detalia aceste aspecte și le voi adapta agresiunilor obișnuite din viața reală, care de cele mai multe ori nu implică arme. Iar apoi voi exemplifica pe un caz real de agresiune din Alba Iulia, din 2018.
În starea Albă nu ești atent la mediul din jurul tău. Este starea pe care o ai când ești singur acasă și nu te aștepți la nici un pericol. Dacă ai fi atacat prima ta reacție va fi de surpriză. Un agresor determinat va putea să te rănească oricât de tare. Vei supraviețui doar dacă agresorul a intenționat acest lucru sau dacă nu a știut să te rănească eficient. Poți sta în această stare atunci când ești într-un loc cunoscut, împreună cu oameni cunoscuți și prietenoși.
În starea Galbenă continui să fii relaxat însă ești atent la ce se întâmplă în jurul tău. Este starea pe care o ai de exemplu când mergi pe stradă la o oră și într-o zonă sigure. Nu percepi nici o amenințare specifică, însă ești conștient că pot apărea probleme. Dacă percepi vreun pericol vei comuta imediat în starea Portocalie. Este bine să fii în această stare întotdeauna când ești în locuri necunoscute și cu oameni necunoscuți sau în care nu ai încredere.
În starea Portocalie ai identificat deja o amenințare potențială iar atenția îți este focalizată pe aceasta. Este situația în care vezi la câțiva zeci de metri în fața ta un bețiv care se leagă de alți trecători. Alegi să îți continui drumul, dar analizezi continuu comportamentul bețivului. Știi că s-ar putea să fi și tu agresat și ești pregătit să comuți instant în starea Roșie. Acesta este starea în care ar trebui să fii întotdeauna când există o amenințare care încă nu necesită un răspuns din partea ta.
În starea Roșie se atentează direct la siguranța, sănătatea sau viața ta. Aici nu mai ai timp să te întrebi dacă acționezi sau nu, ci răspunzi ferm la pericolul iminent. Orice ezitare îți poate fi fatală. Felul în care ar fi bine să răspunzi variază mult în funcție de circumstanțe, de la fugă la anihilarea agresorului. În exemplul cu bețivul, dacă încearcă să te îmbrățișeze poți să îl împingi, dar dacă apoi scoate un cuțit ar fi bine să fugi. Aceasta stare ar trebui să fie foarte scurtă, iar imediat ce amenințarea nu mai este iminenta va trebui să comuți în starea portocalie.
Pe lângă cunoașterea acestor stări este necesar să ai abilitatea de a comuta între ele foarte rapid, în funcție de necesități. Pe măsură ce pericolul crește vei trece la un cod de culoare superior. Uneori vei sări culori pentru a răspunde unei amenințări pe care nu ai identificat-o din timp. Însă funcționarea îndelungată în cod Portocaliu este epuizantă iar în cod Roșu este imposibilă. Aceasta se datorează faptului că starea de alertă ne consumă mental, emoțional și fizic.
Astfel, imediat ce gradul de periculozitate scade, vei comuta într-un cod de culoare inferior. Scopul tău ar fi să acționezi astfel încât să ajungi cât mai repede într-un mediu prietenos sau cel puțin neamenințător. Vei reuși astfel să îți conservi resursele și să te bucuri de activitatea ta.
Cooper menționa suplimentar că, de multe ori se asociază în mod greșit un cod de culoare cu un anumit nivel de pericol evident într-o anumită situație. Realitatea este că sistemul de culori nu trebuie să fie dependent de pericolul real ci de pericolul perceput pentru a lua anumite decizii psihologice de acțiune. Codul culorilor trebuie să fie un sistem personal, care să reflecte disponibilitatea ta de a acționa decisiv și irevocabil.
În timp de război putem sta liniștiți în cod Alb în casă în timpul unui bombardament pentru că ne-am desensibilizat emoțional față de acest pericol. Pe de altă parte, în prezent, în centrul orașelor mari, în zone liniștite, există multe persoane case își închid ușa de la apartament cu mai multe zăvoare și tremură la fiecare zgomot de pe casa scării, trăind permanent în cod Galben.
O agresiune urâtă s-a petrecut în scara unui bloc din Alba Iulia în 17 noiembrie 2018. A fost o agresiune neprovocată, de genul celor pe care le vezi la televizor dar ești ferm convins că ție nu ți se va întâmpla niciodată. Te invit să urmărești filmarea evenimentului la https://www.youtube.com/watch?v=UMJRg2iqPU4
O realitate de obicei ignorată este că agresorii își aleg victimele dintre persoanele aflate în cod Alb. Din filmare nu ne dăm seama ce s-a întâmplat înainte de intrarea în bloc, însă în mod sigur agresorul și-a ales victima dinainte. Acesta ori a urmărit-o ori a așteptat-o la intrarea în bloc. Nici una dintre variante nu ar fi fost în sine o amenințare, însă sunt comportamente care ar fi meritat urmărite.
Fata ar fi trebuit să fie pe stradă în cod Galben și să observe aceste detalii. Având în vedere comportamentul ei ulterior, in mod clar fata a fost permanent în cod Alb, ignorând complet orice potențială amenințare.
La început au intrat în bloc patru persoane. Faptul că agresorul s-a aplecat simulând că își aranjează șireturile ar fi trebuit să creeze suspiciuni suplimentare.
Băiatul din față s-a oferit să o primească în lift pe fată, dar ea a refuzat. O acțiune preventivă ar fi fost din partea ei să intre în lift cu un cuplu în loc să stea afară cu un bărbat necunoscut.
După ce ușa liftului s-a închis, fata s-a apropiat de ușă și i-a permis agresorului să se poziționeze în spatele ei. Indiferent care a fost starea ei de până atunci, acum ar fi trebuit să comute imediat în cod Galben și să se poziționeze astfel încât să vadă clar cealaltă persoană de lângă ea. Ar fi trebuit să stea la o distanță minimă de bărbat și să se îndepărteze la cea mai mică tentativă a acestuia de a se apropia. Eventual, ar fi putut să refuze să urce în lift cu el.
Mai rău decât atât, fata și-a scos telefonul și a început să se uite la el. În momentul în care a văzut mișcarea bărbatului a fost prea târziu pentru ea să acționeze. Este exact ce se întâmplă atunci când cineva e surprins în cod Alb de un agresor determinat și eficient.
Majoritatea celor care au văzut filmarea s-au concentrat pe lovitură și pe imposibilitatea apărării ei. Sunt și eu de acord: lovitura – în contextul în care a fost inițiată – nu ar fi putut fi apărată nici măcar de un bărbat în cea mai bună condiție fizică. Însă ce este ignorat este tocmai prevenția. Un grad mai ridicat de atenție și câteva acțiuni simple ar fi eliminat sau ar fi redus foarte mult probabilitatea agresiunii fizice.
Din punctul meu de vedere, atunci când răspunzi necontrolat la o agresiune, atunci când îți manifești necontrolat frica sau furia, nu ești în vreun cod de culoare. Codurile de culoare le asociez cu stări conștiente și cu decizii raționale. Iar pentru a rămâne lucid în situații critice ai nevoie de educație și de pregătire. Educație pentru a cunoaște, înțelege și identifica pericolele și pregătire pentru a putea comuta între codurile de culoare și a putea răspunde potrivit în fiecare dintre acestea.
Prin cursurile pe care le predau urmăresc exact acest deziderat: pregătirea cursanților pentru a răspunde mai eficient agresiunilor din viața lor, agresiuni pe care nu le aleg dar care i-ar putea influența grav dacă nu ar fi pregătiți.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Iar dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România