Așa-i că trăim într-o societate echilibrată, stabilă și bazată pe valori frumoase? O societate în care ești liber să gândești, să te exprimi, să călătorești exact așa cum îți dorești? O societate preocupată doar de bunăstarea și siguranța ta?
Este exact așa dacă ne place să visăm frumos. Exact asta ni se tot repetă și ne place să credem, însă realitatea din ultimii ani infirmă toate aceste aspecte...
Cum poți fi liber să gândești când de copil ești programat să accepți doar anumite ”adevăruri”, doar din câteva ”surse oficiale”? Cum poți fi liber să te exprimi când ești sancționat de fiecare dată când nu ești de acord cu ”narativul oficial”? Cum poți călători cum dorești când ai nevoie de vize și certificate medicale? Cum este societatea preocupată de bunăstarea ta când foarte puțini se îmbogățesc inutil de mult și majoritatea sărăcesc nejustificat de mult, când concurența a înlocuit complet colaborarea? Cum este societatea preocupată de siguranța ta când cresc tot mai mult tensiunile dintre oameni, grupuri etnice și țări?
”Ministerul Păcii se preocupă de război, Ministerul Adevărului de minciuni, Ministerul Iubirii de tortură și Ministerul Abundenței de foame. Aceste contradicții nu sunt întâmplătoare și nici nu rezultă din ipocrizie obișnuită: sunt exerciții deliberate de dublă gândire.” Fragment din cartea 1984, în care George Orwell descrie o societate ipotetică, care însă reflectă aproape perfect societatea actuală.
Persoanele ”obișnuite” (marea majoritate a persoanelor) percep doar ceea ce le afectează direct și cred doar ceea ce li se transmite pe canalele media oficiale. Acestea nu au o vedere de ansamblu a societății și a direcției în care se îndreaptă. Este important să fim atenți mai ales la ce fac (și mai puțin la ce declară) cei din poziții de conducere, deoarece aceștia de obicei au acces la mai multe informații și pot face analize mai obiective.
În 14 septembrie 2024, în timpul ceremoniei de absolvire a tinerilor ofițeri ai Armatei Sârbe, președintele sârb Aleksandar Vučić a anunțat că a semnat un acord pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu de 75 de zile, după ce în ultimii 25 ani s-a bazat doar pe armata profesionistă.
Sunt multe țări – cum este și România – care anterior au renunțat la serviciul militar obligatoriu, deoarece s-au bazat pe stabilitatea geo-politică din vecinătate. Însă o parte dintre ele încep să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru a fi mai pregătiți față de amenințările în creștere accelerată.
Am amintit de declarația președintelui ceh deoarece motivația lui este extrem de realistă:
”Trăim într-o lume în care toate valorile au fost încălcate. Niciodată până acum nu s-au spus atât de multe despre valori, și totuși ele nu au fost niciodată atât de călcate în picioare. Trăim într-o lume în care toată lumea se așteaptă să-i învingă și să-i răstoarne pe ceilalți, și de aceea noi ne apropiem de catastrofă.
Sper că înțelegeți cu toții cât de mult avem nevoie de o armată puternică ... Nu vrem să atacăm pe nimeni. Nici nu vom face acest lucru. Dar vrem să-i descurajăm pe cei care ne amenință în fiecare zi.” Aleksandar Vučić
Până acum am încercat să justific necesitatea ca atât țările cât și fiecare persoană individuală să se pregătească pentru eventualitatea unor conflicte violente. În continuare voi analiza eficacitatea metodelor de pregătire...
În principiu există două tipuri mai de resurse pentru apărare: cele de descurajare și cele de anihilare.
Tot din analiza conflictelor armate actuale, este evident că cea mai importanta resursă a statelor (grupurilor sociale) este cea umană. Pe termen lung câștigă cei care au oameni mai bine pregătiți și mai determinați să lupte, nu cei care au cele mai avansate arme.
Pe de altă parte, din analiza conflictelor reale dintre oameni obișnuiți, reiese că cele mai importante resurse ale lor sunt determinarea de a lupta și precizia loviturilor. Cei cu experiență în luptele de pe stradă știu că mărimea și forța pot ajuta mult, însă nu sunt factori determinanți într-o confruntare fără reguli.
Până acum am menționat și conflictele armate la nivel de state, pentru a face o paralelă între nevoia de pregătire a statelor și a persoanelor individuale. Ca indivizi avem tendința să ne credem protejați de statul în care trăim, scăpând din vedere că statul însuși poate fi în pericol. Iar un stat în pericol va reduce drastic toate drepturile cetățenilor și îi va obliga ori să participe la război ori să susțină industria războiului.
În continuare mă voi focusa pe felul în care eu, tu și toate celelalte persoane putem să contribuim la siguranța noastră proprie.
Serviciu militar obligatoriu din Serbia va fi de 75 de zile. Crezi că în 2 luni jumătate poți forma un militar bun, care să lupte eficient și să aibă șanse mari de supraviețuire în caz de război? Eu nu cred că este posibil.
În liceu visam să merg în armată, crezând că pregătirea va fi similară cu felul în care am văzut în filme că se pregăteau forțele speciale americane. Din păcate, serviciul militar m-a dezamăgit... profund. Accentul a fost pus pe disciplină și executarea ordinelor, în timp ce pregătirea pentru lupta efectivă fiind extrem de redusă și sumară. Într-un fel, am avut ”norocul” să învăț multe aspecte direct într-o ”zonă de conflict”, ca militar în timpul revoluției din '89...
Sunt mai pregătit acum de război decât eram înainte de stagiul militar? Categoric! Sunt atât de pregătit cât cred că aș avea nevoie? În nici un caz! Aș putea să mă pregătesc suplimetar? Da, dacă m-aș angaja în armată și aș urma programe specifice de pregătire (ceea ce este exclus pentru majoritatea), dacă aș urma cursuri de supraviețuire și utilizare a armelor disponibile pentru civili (care sunt foarte puține și limitate), dacă m-aș pregăti mental și fizic pentru lupta corp la corp (care însă este extrem de rară în războaiele din prezent) sau... dacă aș aștepta să fiu prins într-un război și ași avea norocul să supraviețuiesc suficient să învăț din greșeli (ceea ce ar fi mai bine de evitat).
Similar, ca civil, participarea la cursuri de supraviețuire a agresiunilor reale mă va transforma într-un luptător invincibil? În nici un caz! Însă îmi poate crește radical șansele de supraviețuire? Categoric! Aș putea să mă pregătesc suplimentar? Da, dacă aș participa la cursuri suplimentare, intensive sau periodice. Fiecare curs suplimentar mă ajută să înțeleg mai bine și să iau decizii mai bune, să am reflexe mai bune și să acționez mai bine. Încrederea în mine va crește pe baza capacităților reale pe care le voi forma pentru a mă apăra și pentru a-i apăra pe cei dragi mie.
Acest tip de pregătire te va ajuta ca soldat implicat într-un eventual război? În relativ mică măsură! Probabilitatea de a fi implicat într-un război există, însă din fericire este relativ mică. Vrei să fii pregătit, însă speri să nu fie nevoie. În plus, în confruntările militare din prezent anihilarea inamicilor se face de la distanță, cu arme de foc. Sunt extrem de rare cazurile în care se ajunge la luptă corp la corp. Însă vei putea să analizezi mai eficient pericolele din jur și probabil vei învăța mai repede și vei acționa mai bine decât cei care nu au beneficiat de acest tip de pregătire anterioară.
Acest tip de pregătire te va ajuta în viața ta ”obișnuită”? Categoric! Principiile sunt identice, indiferent că se luptă două persoane sau două armate, și indiferent dacă este o confruntare verbală sau una fizică. Suntem agresați zilnic în moduri extrem de variate și pe multe dintre ele nu le conștientizăm sau le acceptăm. Pregătirea mentală, emoțională și fizică sunt resurse de anihilare, însă simplul fapt că ești mai pregătit și ai mai multă încredere în tine funcționează automat ca o resursă de descurajare. Tu te pregătești pentru anihilarea agresorului, însă practic tocmai pentru că simt această pregătire mulți agresori te vor evita de la început.
Pentru a-ți începe sau pentru a-ți continua pregătirea în supraviețuirea agresiunilor reale, te invit să participi la cursurile de Krav-Maga și supraviețuirea agresiunilor pe care le predau. Următoarea oportunitate perfectă pentru tine este cursul intensiv Lupte Simulate – exersare prin joacă care se va derula în perioada 19-20 octombrie și 16-17 noiembrie 2024, la Cluj-Napoca.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ În imagine: Paper Art by Peter Callesen ]
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România