”Schimbă-ți perspectiva pentru a-ți schimba atitudinea. Schimbă-ți atitudinea pentru a-ți schimba viața.” Bodi Sanders
Poza este din filmul Ultimul Samurai. Dacă nu l-ai văzut deja, îți recomand călduros să îl vizionezi. În film, un consilier militar american este angajat să ajute la distrugerea ultimelor rămășițe ale culturii samurailor din Japonia. Însă după ce este capturat în luptă, el ajunge să cunoască mai bine valorile și stilul de viață al samurailor, le îmbrățișează cultura și cauza. Filmul începe prin a-l prezenta pe consilierul care avea remușcări mari pentru că anterior contribuise la anihilarea unei alte culturi superbe: cea a amerindienilor. Însă dacă atunci fusese părtaș până la final în jocul colonialiștilor americani, de data aceasta alege să îi apere pe cei cu valori mai frumoase.
Valorile sunt ca niște jaloane care ne ghidează viața. Consilierul din film se considera un războinic al cărui rol era de a-i ajuta pe ceilalți oameni. El s-a simțit vinovat când a trebuit să lupte împotriva amerindienilor, pentru că își încălca această valoare. Ulterior a schimbat taberele tocmai pentru că valoarea lui coincidea cu cea din cultura samurailor și nu din cea a americanilor. Valorile ne sunt insuflate din copilărie și ne sunt formate de anumite experiențe de viață, însă în principiu ele se schimbă ulterior destul de puțin. Ele sunt scheletul pe care se clădește personalitatea noastră. Din păcate, de foarte multe ori ne ignorăm sau ne denaturăm valorile prin perspectivele diferite pe care le avem...
Perspectiva noastră este felul în care vedem și analiză mediul înconjurător. Este un cumul de idei primite din educație și de experiențe personale, peste care se adaugă concluziile pe care conștientul și subconștientul nostru le-a creat pe baza lor. Este extrem de importat de subliniat că perspectiva este ceva extrem de subiectiv. Ea depinde de o mulțime de factori, cum ar fi: cultura în care ne-am format, educația pe care am primit-o, experiențele de viață (mai ales cele din copilărie), oamenii cu care suntem înconjurați etc. Noi suntem obișnuiți să ne definim prin perspectiva pe care o avem, caz în care vom lupta activ pentru a o păstra. Realitatea este că aproape toți oamenii tind să valideze doar informațiile care le confirmă perspectiva pe care o au deja și să denigreze orice altă perspective. Ei nu realizează că perspectiva este ca o îmbrăcăminte, care poate fi schimbată destul de mult dacă există deschiderea necesară. Așa cum hainele mele sunt un accesoriu, perspectiva mea este un accesoriu la valorile mele.
Atitudinea noastră este modalitatea prin care interacționăm cu mediul înconjurător. Alegerea de a acționa sau de a fi pasiv, de a acționa într-un anumit fel și nu în altul este dictată în primul rând de perspectiva pe care o avem asupra unui subiect. De exemplu, în film valoarea consilierului era de a-i apăra pe cei nevinovați, însă perspectiva s-a schimbat pe parcurs. Astfel, dacă la început a luptat împotriva amerindienilor care amenințau coloniștii americani, la final i-a apărat pe samuraii care erau decimați prin influența acelorași coloniști. Atitudinea pare să fie o alegere, însă chiar dacă pare logică și voluntară este de fapt manifestarea subconștientului bazată pe perspectiva pe care o avem deja. Logica doar ne ajută să justificăm deja decizia luată emoțional.
Se spune că noi suntem suma deciziilor și acțiunilor noastre. Viața noastră este modelată de acțiunile noastre, indiferent dacă par să ne fie benefice sau toxice. Însă pentru a avea o viață armonioasă trebuie să acționăm potrivit. Felul în care acționăm este determinat de atitudinea noastră. Atitudinea ne este definită de perspectiva pe care o avem. Și uneori ne amintim și de valorile noastre. Fericirea și împlinirea ne sunt posibile doar dacă există o congruență a valorilor, perspectivelor și atitudinilor noastre. În caz contrar va exista o suferință permanentă în noi.
Chiar dacă eroul din film a luat decizia ”corectă” de a decima amerindienii și a fost recompensat și apreciat pentru asta, a ajuns depresiv. Însă la final, chiar dacă a îmbrățișat o cauză fără sorți de izbândă, a murit fericit pentru că a făcut ceea ce era corect. Și eu consider la fel: decât o viață în suferință mai bine câteva secunde de fericire autentică.
Pentru mine această poză – cu doi oameni care discută – este mai importantă decât cele cu scenele de război. Toți oamenii pot lua o armă în mână și pot lupta mai mult sau mai puțin eficient. Însă doar foarte puțini au puterea necesară pentru a renunța la perspective toxice și de a îmbrățișa perspective noi, mai ales atunci când acest proces presupune detașarea de o mare parte din cultura și mediul în care te-ai format și trăiești. Este nevoie de un curaj fantastic și de o putere interioară reală pentru a-și oferi libertatea de a te detașa de programări și a te focusa pe valorile tale reale, fără discriminare.
În contextul Krav-Maga, eu îmi doresc să am și să dezvolt în continuare cursanți cu valori frumoase. Cursanți care vor să devină războinicii care își apără valorile și pe cei slabi fără discriminare, nu mercenari care urmăresc un profit. După cum scriam, valorile nu se prea pot schimba, așa ca se vor simți atrași și vor rămâne în școala mea cei care deja au valori similare cu ale mele.
Valorile mele personale și implicit ale școlii de Krav-Maga Stability in Motion pe care am creat-o: Primele 5 valori (Integritate, Respect, Colaborare, Eficiență și Disciplină) facilitează un mediu propice de învățare și antrenament. Ele sunt esențiale pentru a face parte din școala noastră. Următoarele 4 valori (Autodepășire, Echilibru, Ocrotire și Educație) reflectă implicarea fiecărei persoane în evoluția proprie și sprijinirea celorlalți. Acestea sunt esențiale pentru a evolua, pentru a obține centura neagră și calificarea de instructor de Krav-Maga.
Însă cei care au început pregătirea cu mine (indiferent prin ce fel de cursuri) trec printr-o schimbare extrem de mare de perspectivă. Agresiunea și violența sunt abordate extrem de greșit și de părtinitor în cultura noastră. Ori sunt tabu ori sunt justificate prin diferite perspective discriminatorii. Există mesaje contradictorii care provoacă haos și lasă majoritatea persoanelor în ceață, fără apărare. Cei cu valori frumoase de obicei sunt neajutorați deoarece au urmat recomandările de a nu folosi agresivitatea și nu știu cum să o aplice nici măcar atunci când este necesară și benefică. În plus, oamenii sunt educați să se simtă neputincioși - de exemplu se afirmă că femeile nu au șanse împotriva bărbaților mai puternici, ceea ce este fals. Noua perspectivă pe care o facilitez este cea în care agresiunea este o unealtă care trebuie înțeleasă și învățată. Apoi poate fi recunoscută și i se poate răspunde corect.
Noua perspectivă a cursanților le permite să se raporteze diferit la toate situațiile în care se confruntă cu agresiunea. Ei vor avea atitudini diferite și vor acționa diferit, mai benefic pentru ei. Și astfel viața lor se va îmbunătăți radical. Însă noua perspectivă nu o găsesc nici la părinți, nici în școală, nici printre prieteni, nici în cărți și nici în mass media. Perspectivele la care au acces sunt denaturate, intenționat sau din ignoranță. Noua perspectivă trebuie educată într-un context care pune mai mult accent pe valori decât pe perspective subiective. Bineînțeles, te invit la cursurile mele ca să vezi despre ce este vorba și ca să pornești pe drumul (re)descoperirii puterii și libertății tale personale.
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
Dacă ai nevoie de un sfat personal, nu ezita să mă întrebi!
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România