Când ai fost agresat ai rugat agresorul să se oprească? Chiar de mai multe ori? Având în vedere că ai fost agresat, este evident că nu ți-a folosit... Și atunci de ce crezi că aceasta este calea pentru scăpa de alte posibile agresiuni? De cei ai repeta o acțiune care nu a funcționat în loc să înveți o altă abordare? De ce ai rămâne la mila agresorului în loc să dobândești puterea de a supraviețui? În acest articol evidențiez calea către recuperarea mai eficientă în urma agresiunilor și spre supraviețuirea reală a potențialelor agresiuni viitoare.
Acest articol este destinat atât femeilor cât și bărbaților, atât adulților cât și copiilor, atât agresiunilor fizice cât și celor emoționale. Spectrul agresiunilor este mult mai larg decât conștientizăm de obicei și ne afectează aproape fiecare aspect al vieților noastre. Nu există om care să nu fi fost agresat de multe ori. Nu există om care să nu fi agresat pe alții de multe ori. Nu intențiile ne definesc ci acțiunile. Intențiile raționale pozitive nu scuză acțiunile negative neconștientizate... Citește în continuare pentru a te educa, pentru a putea acționa conștient!
Am predat recent un curs intensiv de Supraviețuirea Agresiunilor. Participanții au trebuit să învețe să se descurce atunci când sunt atacați simultan de 6 persoane, cu mâini, picioare, bastoane și cuțite. Au reșit să se descurce perfect? Nu, pentru că acest lucru este imposibil. Au acum șanse mult mai mari de supraviețuire decât înainte? Absolut!
”Ai putea spune că te transformă chiar într-un luptător. Nu pentru ring, ci pentru viață. Până la urmă ce te face un luptător adevărat? Mentalitatea, atitudinea, înfruntarea fricilor pe care fiecare dintre noi le avem. Krav-Maga modelează fiecare dintre aceste aspecte, așadar te transformă într-un adevărat luptător. Cei care au practicat înțeleg la ce mă refer, iar cei care încă nu au practicat ar trebui măcar să încerce.” A.V.
Printre participanți au fost și persoane care au fost abuzate, mult și / sau violent, în copilărie și / sau în viața adultă. Pentru acestea cursul a fost chiar mai dificil. Mai multe persoane mi-au scris ulterior că în prima zi își doreau să plece acasă, în condițiile în care a fost cea mai relaxantă zi. Iar în a doua zi de curs doar puțin a lipsit să nu plece cu adevărat.
”În prima zi îmi doream să vin acasă, a doua zi eram decisă să plec. ... Am încercat senzații diverse: condiționare, singurătate, trădare, pierderea controlului! Cursul a fost o experiență de supraviețuire la agresiuni fizice, dar și emoționale și psihologice, un curs menit să răscolească aminitiri, să mă pună față în față cu durerea mea, o provocare în a o acepta și a începe procesul de vindecare.” S.V.
”La curs... nu m-am simțit confortabil. Am vrut și să plec a doua zi. Apoi am înțeles că ideea era tocmai asta. Să faci față când ești scos din zona de confort. A fost o provocare fiecare zi.” A.U.
Din fericire și-au dat seama că sunt în singurul loc în care se pot vindeca cu adevărat: cel în care își pot înfrunta fricile cele mai mari, cel în care își pot (re)descoperi puterea personală și redobândi încrederea în sine.
Din 2004, de când am început să predau Krav-Maga și supraviețuirea agresiunilor am avut ocazia să vorbesc cu multe victime ale unor abuzuri. La un moment dat am abordat inclusiv organizații care ofereau sprijin acestor victime. Spre surprinderea mea - cu foarte puține excepții - toate aceste persoane respingeau vehement ideea de a se pregăti pentru a se putea apăra fizic de potențialii agresori. Acestea afirmau că sunt persoane pacifiste, care urăsc violența iar calea spre vindecarea lor era cea a cădurii, empatiei, asertivității.
Pentru a se vindeca emoțional și pentru a-și continua viața în siguranță, aceste persoane văd doar două soluții: (1) să fie înconjurate doar cu înțelegere și iubire și (2) agresorii să renunțe să mai agreseze. Toate campaniile de ajutorare a victimelor agresiunilor se bazează doar pe aceste două strategii: sprijinirea victimelor (fizică, emoțională, legală) și educarea agresorilor. Practic, încearcă să creeze o ”sferă de siguranță” în jurul victimelor. Se focusează exclusiv pe ce pot și trebuie să facă cei din jur, în timp ce victima este păstrată în starea de ”neajutorată”.
Realitatea însă a demonstrat că aceste abordări NU FUNCȚIONEAZĂ. Dacă ar fi funcționat s-ar fi redus mult frecvența și gravitatea agresiunilor. S-a reușit cel mult transformarea parțială a unor agresiuni fizice în agresiuni emoționale. Este imposibilă crearea unui mediu absolut sigur, fără violență, oricâte reguli am impune, oricât de mult am educa. În toate societățile umane au existat indivizi care nu au respectat regulile elementare de conviețuire socială. Dacă inclusiv la nivel de națiuni nu am reușit să scăpăm de războaie, oare de ce ne mințim că putem elimina violența la nivel de individ?
Chiar dacă o persoană abuzată are norocul să primească ajutor profesionist pentru a scăpa de agresor și a se echilibra emoțional, aceasta va rămâne în continuare prizoniera fricii! Este ușor să te amăgești că ție nu ți se va întâmpla niciodată ce vezi în mass media, însă după ce ți s-a întâmplat deja ai certitudinea că agresiunea se va putea repeta oricând. Nici poliția și nici prietenii nu vor fi permanent lângă tine să te protejeze. Și nu ai cum să eviți complet agresiunile nici măcar dacă te închizi în casă și nu mai ieși de acolo.
Astfel, oricât de bine te-ai recupera emoțional, dacă nu înveți ceva cu adevărat eficient care să te ajute să te descurci mai bine ”data următoare”, vei trăi permanent cu o anumită frică. Frică care își va afecta gândurile, emoțiile, acțiunile. Frică care te va împiedica să te deschizi complet provocărilor și binecuvântărilor vieții, care te va împiedica să fii fericit și să ai relații armonioase.
Iar mai sus mă refeream la persoanele care au reușit să se echilibreze emoțional, însă foarte multe victime rămân afectate grav emoțional pe viață. Unele dintre acestea se densensibilizează emoțional și își ridică ziduri impenetrabile. Încearcă astfel să se protejeze de agresiuni, însă se izolează singure în adevărate închisori pentru sufletele lor. Alte persoane retrăiesc permanent trauma, fiind în același timp victima și propriul agresor. Agresorul real a plecat de mult, însă ele continuă să se agreseze zilnic.
Nici una dintre aceste persoane NU ESTE în realitate pacifistă. Bineînțeles, își doresc o viață liniștită, însă în realitate fricile pe care le poartă duc la acumularea unor frustrări imense. Oricât de mult ar nega partea lor ”violentă”, aceasta nu doar că există, însă este ca un butoi cu pulbere pe care nu îl știu controla. Cu cât își neagă mai mult această parte, cu atât mai violente sunt acțiunile lor când explodează. Oricât ar declara că aceste izbucniri sunt justificate (de exemplu ura împotriva unui pedofil), este vorba tot de violență! Ca să se simtă în siguranță impun reguli exagerate celorlalți, ceea ce este tot o formă de agresiune.
Singura cale de a diminua suficient frica de a fi agresat este de a te pregăti pentru a supraviețui realist unei agresiuni reale. Trebuie să dobândești convingerea că ai șanse reale de supravițuire atunci când ești agresat iar în jurul tău nu este nimeni să te apere, atunci când ești doar tu cu mâinile goale în fața unui agresor mai puternic și înarmat. Orice altă abordare este evitarea problemei sau autoamăgire. Frica poate fi ținută sub control doar prin dezvoltarea încrederii în sine, în capacitatea proprie de supraviețuire.
Revenind la cursurile de Krav-Maga și supraviețuire, acestea sunt evitate de foarte multe persoane deoarece unealta cu care lucrăm este VIOLENȚA. Violența de care aceste persoane fug ca dracul de tămâie. Violența pe care o poartă în ele, dar le este frică să o recunoască. Violența care este singurul limbaj de comunicare al agresorului, după ce orice alte tentative de evitare și detensionare au eșuat.
Violența trebuie evitată cât mai mult și de cele mai multe ori nu este soluția potrivită. Însă atunci când abordările amiabile au eșuat, violența este singurul răspuns, singura acțiune care ne mai poate ajuta.
Violența - la fel ca și un cuțit de bucătărie - este doar o UNEALTĂ. De sine stătătoare este inofensivă. Devine utilă sau nocivă doar prin intențiile celui care o folosește. Astfel, condamnăm un criminal care ucide o persoană, însă glorificăm un soldat care ucide sute de persoane în război. Pentru a ne apăra și a-i apăra pe cei din jurul nostru trebuie să cunoaște bine și să știm să folosim această unealtă - violența! Asta nu înseamnă că noi trebuie să fim violenți - din contră, cei educați corect sunt mult mai calmi și mai stâpâni pe emoțiile lor.
Deci, violența trebuie acceptată, cunoscută și controlată. Este ca și cum am învăța să călărim un cal pentru a-l conduce unde vrem noi, în loc să ne lăsăm purtați de el unde vrea el. Aceste lucruri se pot realiza doar prin învățare specifică. Deoarece în societatea noastră sunt combătute aproape toate actele de violență, oamenii nu cunosc violența cu adevărat. La fel cum o meserie se învață, la fel și utilizarea violenței trebuie învățată. Nu de la cei care se pregătesc pentru sporturi (oricât de brutale ar fi acestea) ci de la cei care au un sistem special conceput pentru violența reală.
Deci, până acum am scris despre faptul că (1) depășirea unui abuz necesită creșterea încrederii în sine, (2) că putem să ne creștem încrederea în sine doar când știm să ne apărăm, (3) iar ca să ne apărăm trebuie să stăpânim violența. În continuare mai există o piedică foarte mare pentru victimele agresiunilor: frica imensă de a retrăi emoțiile din momentul agresiunii.
Este imposibil să ai incredere că știi să înnoți dacă nu te arunci în apă adâncă. Oricât de mult ai exersa într-o piscină cu apă până la brâu, oricât de bine ai înnota în apă mică, atât timp cât nu ai curajul să intri în apă adâncă vei trăi cu frica în suflet. În mod identic, oricât de mult ai lovi cu pumnii și picioarele într-un sac de box, oricât de mult ai trage cu pistolul într-o țintă, oricât ai exersa cu parteneri cooperanți și prietenoși, oricât de strâns ai ține în palmă un spray iritant, vei continua să porți în tine frica față de ”agresorul real”. Este o frică care în cazul unei agresiuni reale ori te va paraliza ori îți va limita extrem de mult acțiunile.
Singura pregătire EFICIENTĂ este cea în care în mod real ajungi să te sperii, să iți fie frică, să ai impresia că nu ai nici o șansă, să te simți neajutorat, să îți dorești să dispari. Tu exact pentru aceste emoții vrei să te pregătești, nu pentru cazul în care un cunoscut îți dă un ghiont prietenos. Scopul NU este să eviți aceste emoții, ci să te scufunzi în ele pentru a găsit calea potrivită de a ieși de acolo. Și nu ai cum să găsești această cale din exterior, din zona de siguranță.
Soluția reală de pregătire este să găsești instructorul / mentorul potrivit, în care să ai 100% încredere. Practic, trebuie să ai mai multă încredere în el decât în tine. El a fost acolo și știe cum să iasă, pe când tu încă nu știi cum să ieși. Dacă te-ai pierdut pe munte și chemi un salvamontist, este normal să ai mai multă încredere în el decât în instinctele tale care te-au afundat în necunoscut!
Apoi, sub supravegerea competentă a instructorului lasă-te ghidat printre cele mai mari frici ale tale. Trebuie să înveți nu doar cum să acționezi potrivit, ci cum să faci asta atunci când fiecare parte din ființa ta este terorizată. Nu ai voie să renunți, nu ai voie să te blochezi, nu ai voie să iți risipești resursele în acțiuni ineficiente. Pentru că asta va trebui să faci atunci când ești agresat în realitate.
Ai avea încredere într-un chirurg care nu a operat niciodată pe viu ci doar pe cadavre? La fel, nu vei avea cu adevărat încredere în capacitatea ta de supraviețuire dacă nu treci printr-un asemenea proces! Oricât de greu ar fi procesul, scopul urmărit este puterea REALĂ pe care o simți după ce s-a terminat și realizezi că ai ajuns acolo prin forțele proprii. Instructorul doar te-a ghidat, însă TU ai făcut tot ce a fost necesar.
”Este o provocare ca atunci când te simți la podea din cauza unei probleme ascunse, să găsești putere pentru a te dezvolta și a te ridica peste nivelul la care ai întâmpinat problema. Nu există altă posibilitate să găsești soluții de durată. Așteptarea soluțiilor de la terți la problemele tale nu oferă rezolvări permanente: trebuie să-ți iei soarta în mână. Dacă reușești să învingi frica nu te mai simți vulnerabil, energia nu ți se mai risipește pe gestionarea complexelor dăunătoare ci se poate concentra asupra dezvoltării personale. Mie Krav-Maga mi-a oferit soluția pentru a-mi ridica nivelul de siguranță și încredere în sine. Mulțumesc! Voi ține cont de acest lucru toată viața.” Z.B.
Și tu poți să îți (re)câștigi încrederea în tine, în capacitatea ta naturală de supraviețuire. Ai fost mințit că ești neajutorat, că întotdeauna trebuie să apelezi la alții să te ajute, că alții sunt de vină pentru toate problemele tale. Poate au fost valabile cât timp ai fost copil mic, însă acum ești adult! Realitatea este că ești mult mai puternic decât crezi! Nu fizicul te limitează ci convingerile cu care ai fost educat. Alege să vezi lucrurile diferit, să preiei controlul vieții tale. Lasă în urmă atitudinea de victimă și alege atitudinea de supraviețuitor! Te aștept la cursurile următoare :)
Dacă dorești să lucrezi în particular cu mine pentru depășirea unor blocaje / traume emoționale, pentru a-ți recăpăta puterea personală și a nu te mai simți neajutorat, pentru a-ți redobândi curajul de a acționa și a te deschide, te invit să îmi descrii situația ta și așteptările tale.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
© 2004-2023 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România