Ieri am transmis prin e-mail anunțul despre cursul de Supraviețuirea Agresiunilor pentru Femei pe care îl voi preda în 25-26 mai la Cluj-Napoca. În scurt timp am primit următorul răspuns:
Hehehe...
Doamne ferește! Să mă mai și bată????
Fără să apelam la glume, am transmis deja oferta soției.
Bărbatul care mi-a scris a participat anul trecut la un curs intensiv de 6 zile pentru Supraviețuirea Agresiunilor Reale. A ajuns să mă cunoască ca instructor, a experimentat abordarea mea față de agresiuni și metodologia mea de predare a principiilor și tehnicilor specifice pentru supraviețuirea acestora. Iar acum a considerat că și soției lui i-ar prinde bine o minimă pregătire în această direcție.
Chiar dacă remarca ”să mă mai și bată” este o glumă, reflectă un tipar social care este uneori verbalizat însă este foarte des prezent în subconștientul nostru: cineva care învață o artă marțială sau un sport de contact devine mai agresiv și implicit mai periculos pentru cei din jurul lui. În plus, legat de femei există un tipar suplimentar: femeile care învață să ”se bată” își pierd feminitatea și devin mai băiețoase.
Cele două afirmații sunt adevărate, însă doar pentru un procent extrem de mic al celor care se pregătesc în acest fel. Mai exact, sunt valabile pentru cei care erau deja dezechilibrați emoțional când au pornit pe acest drum și ori nu au fost îndrumați corect ori nu au reușit încă să se echilibreze. Astfel, femeile care par ”masculine” sau ”agresive” când practică artele marțiale aveau aceleași trăsături și tendințe dinainte de a se apuca de ele. Și ele caută de regulă arte marțiale cu concursuri în care pot să manifeste ceea ce deja era în ele.
Pentru marea majoritate a practicanților de arte marțiale dezvoltarea lor este spre autocontrol și reducerea agresivității.
Autocontrolul este dezvoltat foarte mult datorită disciplinei care caracterizează pregătirea în toate artele marțiale. Orice persoană care se antrenează câțiva ani va avea mult mai mult control pe corpul și emoțiile proprii decât cei care nu o fac. În plus, specificul artelor marțiale – spre deosebire de alte sporturi - stimulează acest aspect în contextele agresiunilor, în care riscul de pierdere a controlului este mult mai mare.
Reducerea agresivității este un aspect real, chiar dacă pare contraintuitiv. Cum adică devin mai pașnic dacă învăț să rănesc mai eficient? Simplu: majoritatea celor care agresează o fac ori pentru că nu se simt suficient de puternici și vor să ”demonstreze”, ori pentru că le este frică și încearcă să braveze, ori pentru că acumulează foarte multe frustrări care din când în când răbufnesc, ori pentru că nu au habar ce înseamnă agresiunea.
Cei care învață o artă marțială orientată spre supraviețuirea agresiunilor reale (din păcate marea majoritate a artelor marțiale au devenit sporturi) descoperă că agresiunile sunt prea periculoase ca să te joci cu ele oricât de bine pregătit ai fi, astfel încât ajung să le evite cât mai mult. Ei își testează capacitățile la cursuri și dobândind mai multă încredere în sine nu mai au nevoie să demonstreze altora și nici să răspundă provocărilor.
Știind să își impună mai bine limitele acumulează mai puține frustrări, așa că riscul de a răbufni necontrolat scade radical. Știind să anihileze agresorul nu vor reacționa din frică la provocări mici ci doar atunci când alte alternative mai pașnice eșuează.
Iar legat de femei, pentru a-și manifesta feminitatea au nevoie să se simtă în siguranță.
O femeie căreia îi este frică sau care nu este sigură pe sine ori se va închide ori va brava, afișând atribute feminine exagerate și artificiale. Iar o femeie se poate simți în siguranță ori dacă are lângă ea persoane care să o protejeze (de exemplu partenerul) ori dacă știe că poate supraviețui provocărilor pe cont propriu.
Să aibă pe cineva să le protejeze este cel mai simplu, însă nu funcționează decât în puține situații. Este imposibil ca ”protectorul” să fie lângă ele în fiecare aspect al vieții lor. Tatăl nu este lângă ele nici când se joacă cu alți copii afară și nici când merg la școală. Profesorii nu sunt întotdeauna lângă ele și nici nu pot opri multe agresiuni – a căror pondere se mută de la cele fizice la cele emoționale, cu rezultate devastatoare pentru personalitatea copilului și viitoarea lui viață. Iubiții, partenerii de viață sau soții nu sunt întotdeauna lângă ele când merg la cumpărături, la diferite activități sociale sau la serviciu. Poliția nu este niciodată lângă ele, iar dacă are cine să o cheme vine de cele mai multe ori după consumarea agresiunii.
În plus, foarte multe femei s-au confruntat cu situații în care chiar cei care trebuiau să le protejeze le-au abuzat emoțional și chiar fizic. O mulțime de femei au avut tați și / sau parteneri de viață agresivi, care le-au făcut să se simtă fără valoare, le-au constrâns emoțional, le-au lovit sau le-au agresat sexual. Este important să conștientizezi că agresiunile fizice sunt doar o parte mică a întregului spectru de agresiuni. Iar cu excepția unor infirmități cauzate de agresiunile fizice (care sunt extrem de rare) efectele negative de durată sunt datorate traumelor emoționale suferite de victime. O palmă doare pe moment, însă amintirea felului în care te-a făcut să te simți agresorul te poate urmări toată viața.
Deci, o femeie TREBUIE să ȘTIE că se poate apăra și SINGURĂ.
Doar atunci va putea să fie suficient de încrezătoare și relaxată ca să își manifeste complet feminitatea. Iar din punctul meu de vedere feminitatea este despre deschidere, căldură sufletească, acceptare – despre felul în care femeia împărtășește cu tine spațiul ei personal. Însă ca să se deschidă trebuie să știe că se poate apăra oricând va încerca cineva să profite de feminitatea ei. Cu cât știe să se apere mai bine (să fie fermă, să ridice ”ziduri” și să neutralizeze agresorii prea insistenți), cu atât va avea mai multă încredere în ea și cu atât va fi dispusă să se deschidă mai des, mai repede și mai mult.
Astfel, dacă un bărbat vrea o femeie FEMININĂ în viața lui trebuie pe de o parte să fie ele protectorul ei și pe de altă parte să o susțină în dezvoltarea abilităților ei proprii de a se proteja (și implicit a creșterii încrederii în ea însăși).
Dacă o femeie dorește să devină mai FEMININĂ trebuie să conștientizeze că anumite trăsături masculine le-a dezvoltat tocmai pentru că la un moment dat s-a simțit vulnerabilă (de regulă în copilărie) și aceasta a fost soluția găsită de subconștientul ei să o protejeze. Iar apoi trebuie să învețe să se protejeze altfel (mai realist și mai eficient, așa cum predau la cursurile mele) pentru a-și putea coborâ barierele ”masculine” și a-și manifesta atributele feminine.
O femeie care învață să se apere devine mai puternică mental, emoțional și fizic, mai fermă și în același timp mai feminină în toate aspectele vieții ei. O fată care învață să se apere își dezvoltă o personalitate mai echilibrată, care îi vor facilita relații mai echilibrate și mai benefice.
Dacă ești fată sau femeie, îți recomand să participi la cursul de Supraviețuirea Agresiunilor pentru Femei pe care îl voi preda în 25-26 mai la Cluj-Napoca. Dacă ești mamă, îți recomand ori să îți trimiți fata la curs, ori să participi tu, ori – la modul ideal – să participați amândouă împreună. Veți dezvolta o legătură mamă – fiică mai profundă și mai puternică decât până acum. Locurile sunt limitate, așa că îți recomand să te înscrii cât mai repede.
Dacă ești bărbat, recomandă-le femeilor din viața ta (parteneră, fiică) să participe la acest curs. Garantat vei putea comunica ulterior mai bine cu ele pentru că vor ști să abordeze mai constructiv conflictele inerente din relația voastră. Iar dacă își reduc anxietatea și reușesc să se manifeste mai feminin vei fi primul beneficiar ;)
Și pentru că avem un câine în poză, da, este foarte frumos să ai un câine care să te protejeze. În plus față de un bărbat, câinele are trei mai avantaje: niciodată nu se va certa cu tine, este mai ușor de întreținut și te scoate la plimbare zilnic. Însă la fel ca și un bărbat, nu poate fi tot timpul lângă tine să te protejeze... Deci, vii la curs să înveți să protejezi singură?
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România