Viața este o succesiune continuă de evenimente și interacțiuni. Ideal ar fi ca pe de o parte să le inițiem sau să le acceptăm doar pe cele care ne plac și ne sunt benefice, iar pe de altă parte să le evităm pe cele care ne displac și ne sunt toxice. Însă realitatea este departe de ideal, deoarece există diferențe mari între ce gândim, ce simțim, cum acționăm și ce ne este benefic...
Pregătirea mentală este extrem de importantă pentru a aduce claritate în felul în care analizăm și ne implicăm în evenimentele și interacțiunile din viața noastră. Unul dintre profesorii mei șamani spunea ”Nu lăsa calul să te poarte la întâmplare – condu-l acolo unde vrei tu să ajungi.” În contextul nostru, ”calul” poate fi ceva inițiat din exteriorul nostru, un tipar social căruia ne conformăm sau un tipar adânc înrădăcinat în subconștientul nostru.
Când totul ne este bine și benefic nu ne rămâne decât să savurăm momentele. Însă atunci când ceva nu ne place și ne este defavorabil, putem considera că suntem agresați și ar fi bine să acționăm ca să ne protejăm. Lipsa de reacție sau o reacție prea slabă sunt tot răspunsuri, care de cele mai multe ori sunt percepute din exteriorul nostru ca o acceptare a situației.
Ca să supraviețuim agresiunilor trebuie să înțelegem agresiunile, să ne cunoaștem, să cunoaștem agresorul și să cunoaștem cum evoluează interacțiunile dintre noi. Pregătirea mentală și cea emoțională sunt mai importante decât pregătirea fizică.
1. Să înțelegem agresiunile
Este ușor să identificăm ca agresiune o lovitură cu pumnul. Însă există în viața noastră extrem de multe agresiuni pe care le etichetăm diferit, le diminuăm importanța sau le acceptăm implicit.
Ascultam zilele trecute un interviu cu o așa zisă ”expertă în bullying” care spunea că introducerea sălilor de detenție în școli atentează la libertatea elevilor. Da, obligarea lor să stea într-o sală atunci când nu vor este privare de libertate, însă același lucru este și obligarea elevilor să stea în sălile de clasă și în incinta școlii, sau obligarea de către părinți a copiilor să stea în casă atunci când ei vor să iasă afară la joacă. Chiar și atunci când sunt aplicate cu cele mai bune intenții și în beneficiul copiilor, aceste restricții sunt în realitate agresiuni și sunt percepute ca atare de către toți copiii.
Deci, întrebarea nu este dacă suntem sau nu agresați și dacă agresăm sau nu, ci dacă aceste agresiuni sunt benefice și la nivelul minim de disconfort necesar? Iar pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie să știm ce este o agresiune, cum se manifestă și ce consecințe are. Da, majoritatea agresiunilor sunt toxice, însă sunt și multe forme de agresiune necesare și benefice.
Toate agresiunile au câteva elemente comune de manifestare. Cunoscându-le, vom recunoaște mai multe forme de agresiune din viața noastră, dintre care pe multe le-am etichetat în mod greșit diferit, în dezavantajul nostru. Recunoscându-le, vom putea alege să acționăm diferit, pentru a obține rezultate mai bune. Iar aceste rezultate se referă la comunicarea cu toate persoanele din viața noastră: familie, prieteni, colegi, cunoscuți și necunoscuți.
Putem ajunge la acest nivel de înțelegere doar prin învățare, iar abordarea Krav-Maga este una dintre cele mai directe și mai rapide căi. Pe de o parte agresiunile fizice sunt mai ușor de vizualizat, simulat și înțeles, iar pe de altă parte ele necesită răspunsuri prompte și clare. Iar o dată ce stăpânim abordarea violențelor fizice (care sunt mai rare în viețile noastre) putem să extrapolăm principiile la toate celelalte forme de manifestare a agresiunilor.
2. Să ne cunoaștem
Este vital să ne cunoaștem și să ne acceptăm atât cu bune cât și cu rele, atât cu avantaje cât și cu dezavantaje. Cu toții avem tendința să ascundem părțile din noi care nu ne plac, însă acest lucru ne face rău pe termen lung. Este ca și cum am face curat într-o cameră ascunzând gunoiul sub covor – chiar dacă inițial vizitatorii ne vor aprecia pentru camera curată, treptat gunoiul va umfla covorul și va da pe dinafară.
Mulți vor ”să devină ei înșiși” nerealizând că prin acest proces de fapt ei vor să îți suprime părțile care nu le convin și să le evidențieze pe cele care le plac. Și bineînțeles, ei nu conștientizează că în fiecare moment din viețile lor ei deja ”sunt ei înșiși”, indiferent de schimbările de personalitate care se produc sau nu.
Doar cunoscându-ne și acceptându-ne complet putem să ne schimbăm sau să ne îmbunătățim aspectele mai puțin benefice. Multe dintre ceea ce percepem noi ca aspecte negative sunt doar părți din noi pe care nu le înțelegem și implicit le manifestăm în contexte nepotrivite.
Sunt trei emoții pe care le etichetăm ca negative, de care fugim și pe care încercăm să le ascundem des: durerea, frica și furia. Durerea este rezultatul unor evenimente trecute, frica este o proiectare a durerilor trecute în viitor iar furia este încercarea noastră de a ne diminua durerea și frica.
Însă acestea nu sunt în esență negative, ci mecanisme naturale care ar trebui să ne ajute în supraviețuire. Nu emoțiile respective sunt nocive, ci manifestarea acestora la intensități și în contexte nepotrivite. Ele sunt doar unelte care ne încurcă dacă nu le știm folosi, însă care ne ajută foarte mult în viață dacă le stăpânim.
Krav-Maga este extrem de util în a ne cunoaște aceste aspecte, deoarece durerea, frica și furia sunt activate puternic la exersarea agresiunilor fizice. Dacă la alte forme de agresiune (de exemplu verbală) putem să ne prefacem că nu suntem influențați, atunci când vine un pumn spre noi suntem obligați să ne înfruntăm frica, să ne controlăm furia și să ne stăpânim durerea.
Și bineînțeles, o dată ce ne înțelegem aceste aspecte și învățăm să le folosim în avantajul nostru, vom fi mult mai echilibrați emoțional în general, vom lua decizii mai bune și vom acționa mai benefic în toate interacțiunile din viețile noastre.
3. Să cunoaștem agresorul
Ca să-i înțelegem pe ceilalți prima dată trebuie să ne înțelegem pe noi. Trebuie să acceptăm că și ceilalți sunt conduși de multe ori de emoții similare cu ale noastre: durere, frică și furie. Iar apoi trebuie să acceptăm că principiile prin care aceste emoții se manifestă în ei sunt aceleași cu cele prin care se manifestă în noi. Ce diferă sunt criteriile pe baza cărora fiecare analizează situațiile care fiindu-le benefice sau toxice.
Aproape tot ce facem în viață este bazat pe interacțiunea cu alți oameni. Din păcate, de multe ori presupunem că ei au aceleași valori cu noi, și implicit gândesc și acționează ca și noi. Asta însă generează de multe ori tensiuni și uneori consecințe extrem de grave. Doar înțelegându-i cu adevărat putem să concepem strategii funcționale prin care să colaborăm cu ei sau să îi ținem la distanță.
Beneficiul Krav-Maga este că în agresiunile fizice emoțiile sunt mai puternice și implicit mai ușor de identificat, iar acțiunile sunt foarte clare. Așa că nu ne rămâne decât să decidem când și cum să anihilăm agresorul. Însă provocarea este tocmai felul în care îl anihilăm, pentru că noi dorim să obținem un răspuns fizic și emoțional iar acest răspuns depinde atât de acțiunile noastre cât și de cum este agresorul.
Prin antrenamente repetate, cu parteneri diferiți, ajungem să recunoaștem diferențele de reacție ale agresorilor și ne formăm reflexele necesare pentru a ne adapta rapid acestora. Deoarece nu ne bazăm pe forța fizică, neutralizarea este parțial ca un dans în care ducem agresorul dintr-o poziție în alta cu efort minim. Facem asta evitând punctele lor tari și exploatând punctele lor slabe.
După ce stăpânim acest proces, putem să îl aplicăm similar în toate celelalte interacțiuni din viața noastră. În loc să luptăm cu împotrivirea celorlalți va fi mai ușor să îi abordăm acolo unde nu se așteaptă sau nu pot rezista mental sau emoțional.
4. Să cunoaștem cum evoluează interacțiunile
Am scris deja că un eveniment poate genera durere, care poate genera frică, care poate genera furie. Este un exemplu de evoluție a unor stări emoționale, care se poate petrece în câteva secunde sau foarte mulți ani. De exemplu, atunci când primești primul pumn te va durea, ți se va face frică și poate vei dori să lovești și tu agresorul. Însă poate ai fost bătut o dată în copilărie, porți cu tine permanent durerea pe care ai simțit-o, își este frică permanent să fii lovit când cineva ridică puțin vocea și ești furios permanent pe cei din jurul tău care par agresivi, chiar dacă nu direct cu tine.
Dacă nu cunoaștem anumite principii prin care emoțiile se generează unele pe altele, vom avea tendința să agravăm multe situații pe care altfel le-am fi putut detensiona. Dacă nu facem diferența dintre agresiunile sociale și cele asociale vom reacționa ori exagerat ori insuficient. De cele mai multe ori agresiunile fizice sunt doar consecința finală a unei serii de alte agresiuni non-fizice, la care colaborează ambele persoane implicate. Te invit să citești o analiză mai detaliată în articolul Agresiunea Socială și Asocială. De ce este vital să le știi diferenția?
Bineînțeles, cunoscând aceste procese și consecințele foarte grave ale escaladării acestora vom putea să detensionăm foarte multe situații din viețile noastre obișnuite. Și nu este vorba doar de a evita un final violent fizic ci și de a termina mai repede o ceartă simplă.
Repet: pregătirea mentală și cea emoțională sunt mai importante decât pregătirea fizică. Oricât de bine ne-am pregăti fizic, pe de o parte marea majoritate a conflictelor din viața noastră nu sunt fizice, iar pe de altă parte în cele fizice de cele mai multe ori agresorul este mai mare și mai puternic.
Iar scopul nostru final nu ar trebui să câștigăm o luptă ci să evităm complet, să detensionăm și să terminăm cât mai repede orice situație tensionată. Să nu uităm că multe conflicte sunt în noi înșine sau cu persoane iubite, așa că de fiecare dată când ”câștigăm” un argument sau o luptă de fapt ne facem rău nouă înșine.
Eu am învățat inițial Krav-Maga ca o colecție de tehnici și principii de supraviețuire a agresiunilor reale. Le-am adăugat valori universale ale artelor marțiale învățate din alte stiluri. Iar în ultimii ani am adăugat în cursurile pe care le predau foarte multe aspecte mentale și emoționale.
Prin cursurile mele te abordez pe tine holistic, ajutându-te să te dezvolți fizic, mental, emoțional și energetic. Și abordez și interacțiunile holistic, ținând cont de toate persoane implicate. Lucrând cu interacțiunile fizice procesul de învățare este mai rapid, însă focusul fiind pe principii aplicarea acestora se va face instinctiv în toate celelalte interacțiuni ale vieții.
Pentru a-ți începe sau pentru a-ți continua pregătirea în supraviețuirea agresiunilor reale, te invit să participi la cursurile de Krav-Maga și supraviețuirea agresiunilor pe care le predau. Următoarea oportunitate perfectă pentru tine este cursul intensiv Lupte Simulate – exersare prin joacă care se va derula în perioada 19-20 octombrie și 16-17 noiembrie 2024, la Cluj-Napoca.
Acest articol este continuarea articolului Predau Krav-Maga ca RESURSĂ pentru o viaţă echilibrată. Zilele următoare voi detalia în articole individuale aspectele amintite mai sus, legate de pregătirea mentală, fizică, emoțională și energetică. Te invit să te abonezi la Noutățile prin e-mail pentru a citi și următoarele articole.
Fii conștient(ă) și trăiește în siguranță!
László Pethő
Instructor, terapeut și mentor
Primul instructor de Krav-Maga din România
[ Sursa imaginii Rosy / Bad Homburg / Germany from Pixabay ]
Citește celelalte Articole și urmărește Filmările de pe acest site. Acestea conțin foarte multe informații utile care te pot ajuta să îți schimbi perspectiva, să devii mai puternic și să te simți mai în siguranță. Iar pentru a afla despre următoarele cursuri poți să te abonezi la Noutățile prin e-mail și să dai Like paginii de Facebook.
© 2004-2024 Stability in Motion SRL. Toate drepturile sunt rezervate.
CIF 25710836 | Reg.Com. J12/1337/2009 | Sediul social: Calea Floresti 3/26, Cluj-Napoca, România